100 cărți în 366 zile - ponturi de citit mai mult 

100 cărți în 366 zile – ponturi de citit mai mult

   Citesc pentru propria plăcere, îmi fac liste interminabile și accept provocări. Sunt dependentă de lectură și oricât aș încerca, nu mă pot lăsa. Așa am ajuns să-mi depășesc limitele, să cresc cota și să bifez 100 cărți în 366 zile (norocul meu, 2020 a fost special). Făcând o analiză am constatat că se poate citi mult mai mult dacă țineți cont de câteva aspecte.

   Vă ofer câteva ponturi de citit, important este să vă doriți.

Lectură zilnică

  Fiecare pagină este importantă, așa că faceți primul pas, deschideți cartea. Nu trebuie să aveți o medie, ci să furați momente de fiecare dată când se poate. Dacă ați asculta sfaturile experților, atunci este necesar să stabiliți un minim de lectură zilnică contorizate în pagini sau minute și să creșteți progresiv. Nu cred că este o regulă, dacă vă aduce bucurie singuri veți dori mai mult.

Citiți cărți care vă plac – nu irosiți timp dacă nu vi se potrivesc

  Am citit diversificat, însă am constatat că numai anumite genuri mă relaxează după o zi de muncă. Stresul face parte din viața noastră și orice moment de evadare devine o oază cu apă în deșert. Nu-mi este rușine să recunosc că aleg cărți relaxante, să îmi lase o stare de bine și să pot îmbina utilul cu plăcutul. Citesc în română și engleză, iar în viitor limba spaniolă se află în grafic. Gândiți-vă ce gen vă reprezintă și axați-vă pe el, poate fi orice, important este să profitați de aceste beneficii.

  Nu vă sfiiți să renuntați la cărțile ce nu vă transmit acel mesaj mental, nu toate au puterea de a captiva și cu timpul disponibil puteți face altceva.

Citiți în paralel

  Acest truc funcționează când alternez genurile și pe parcurs instant una va fi câștigătoare. Rar s-a întâmplat să depășesc limita de 100 pagini în paralel. Dacă sunteți aventuroși, puteți experimenta. Nu toți cititorii agreează această metodă și este firesc să fie păreri diferite, însă asta nu ne împiedică să refuzăm din start.

Citiți nuvele sau cărți scurte

    De câteva luni mi-am extins orizontul către autori străini, în special cei care nu au romane traduse în România. O parte din ei, ocazional oferă cărți gratuite abonaților la poșta electronică. Majoritatea cărților oferite în dar sunt nuvele sau antologii de sezon, însă toate îmi aduc beneficii – citesc în limba engleză, îmi ating obiectivul.

Înscrierea într-un club de lectură online sau offline

  Am participat săptămânal la o cafenea online cu scopul de a conversa în limba engleză și să-mi îmbunătățim fluența. La un moment dat le-am sugerat celor prezenți să profite de terapia cititului pentru relaxare. Și nu numai, practica era utilă dacă citeau și-n engleză, nu doar în limba maternă. Mulți au rezonat, însă destui s-au pierdut pe drum. Astăzi fiecare lucrează sau fac altceva mult mai interesant. Acea experiență m-a ajutat să prind curaj și câteva titluri le-am citit/ascultat cu deosebită plăcere. Un club de lectură poate fi o mană cerească pentru cei care vor să citească diversificat.

Cărți audio gratuite cu text sau fără disponibile pe youtube sau aplicația Libby

   Atunci când există un scop bine stabilit, ideile vin în lanț. Obișnuiesc să alternez cele două metode în funcție de stare, schimb viteza de redare și le triez în funcție de voce naratorului. Nu mereu pot face asta, dar în mare parte acest tip de exercițiu este util pentru cei care petrec timp singuri. Eu ascult în timp ce fac curățenie în casă sau calc rufe. Aceste activități mă plictisesc în general și umplu golul cu ceva util.

   De exemplu ultima dată am ales un video postat de Bookmedia cu Sorin Lucaci și Natasa Alina Culea în timp ce aranjam obiectele prin cameră.

    Dacă și voi aveți timpi morți, profitați de oportunități.

Recomandări literare

  Am o listă interminabilă de prieteni pasionați, autori și bloggeri, dornici să mă sufoce zi de zi cu recomandări cărți. De foarte multe ori rezonăm direct sau indirect în privința unor titluri sau serii și mereu profit de ocazie pentru a le nota.

  Dacă vă abonați la anumite grupuri din social media sau la newsletter, garantat veți fi la curent cu tot ce apare pe piața de carte. În felul acesta veți avea nu doar 100 cărți pe lista de dorințe, ci cel puțin 1.000. După cum remarcați și voi, editurile nu contenesc cu noutățile și pe măsură ce apar, acestea trebuie răsfoite, cumpărate și promovate.

Citiți cărți în format fizic și electronic

   Un eReader poate fi o bună investiție dacă sunteți adeptul cititului în format electronic. Nu știu cum procedați voi, dar de multe ori în călătorii plec cu ambele în rucsac, să fiu sigură că am provizii. Sunt confortabile și capacitatea de stocare este foarte mare, nu ocupă spațiu suplimentar. Un alt beneficiu este costul redus de achiziționare din librăriile online, ba chiar găsiți și gratuite.

Oferiți-vă recompense – titluri noi sau bani la pușculiță pentru fiecare carte citită

   Achizițiile literare sunt recompensele perfecte, deși avem cărți, cumpărăm alte cărți. Nu se știe când ne prinde pofta și dăm iama în ele.

   În cazul meu, anul 2020 a venit cu scopul de a adăuga o liră pentru fiecare citită și s-a încheiat cu pariul lansat de soț – 100 lire pentru 100 cărți. Șansele de câștig erau reduse, aveam nevoie de 35 titluri până în decembrie 2020 și am reușit. Pe 31 seara am făcut o foto cu banii pentru a imortaliza momentul. Copilăresc gestul, însă dacă îți dorești ceva, pasiunea poate învinge.

   Știți și voi că nu suma în sine era relevanță, ci călătoria spre atingerea obiectivului.

#Lockdown – Stay home, stay safe

   Un subiect deja fumat, însă timpul făcut cadou în 2020 a fost o surpriză sau poate un șoc pentru mulți. Nu vreau să dau lunile înapoi, însă s-a împlinit un an de când m-am trezit blocată între știri. Am avut de ales între depresie, știri inutile sau ceva plăcut. Așa am ales cărțile și când nu faci ceva concret ziua, ideile îți vin pe bandă rulantă. Dacă și voi aveți timp liber, atunci adăugați lectura pe lista de pasiuni.

Uneori dormim mai puțin din cauze diferite

   De data aceasta nu au fost insomniile de vină, ci lipsa de activitate și curiozitatea – bat-o vină. Ea m-a făcut să adorm cu greu în unele momente. În nopțile când prindeam în sfârșit firul care dezlega misterul, numai de somn nu-mi ardea. Așa m-am lăsat dusă de val și conexiunea creată nu m-a trimis la somn. Pe viitor cine știe, probabil cu vârsta somnul se va reduce și voi avea cu ce să completez golul.

   Profitați de aceste ponturi de a citi mai mult, nu doar 100 cărți și amintiți-vă frecvent că o pasiune poate aduce beneficii nenumărate. Puteți lega prietenii noi, conversați cu oameni pasionați de lectură și vă lărgiți orizontul. Lăsați-vă purtați de val și creați-vă propria zonă de confort. Indiferent dacă citiți mult sau puțin, important este să adăugați lectura în rutina zilnică.

4 COMMENTS

  1. Bune sfaturi! Sa sti ca si eu procedez la fel.Diferenta la mine este ca,sotu nu înțelege ce găsesc în citit,dapoi sa mai pariez cu el pe cât voi citi sau nu.

    • La mine a fost o intamplare, insa daca a lansat pariul, a fost o placere sa ii iau banii… pe bune. I-as fi primit pentru ca am incercat, dar prefer sa ma stiu cu constiinta curata. A fost o provocare interesanta si nu stiu cand o voi egala.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.