Confesiunile unei măşti de Yukio MishimaConfesiunile unei masti de Yukio Mishima.

La Editura Humanitas fiction a apărut cartea Confesiunile unei măşti de Yukio Mishima.

Mishima e unul dintre acele genii care se nasc o dată la trei sute de ani. În ceea ce privește talentul, îmi este cu mult superior.“ (Yasunari KAWABATA)

Roman autobiografic, care îl consacră pe scriitorul Yukio Mishima la numai douăzeci și patru de ani, Confesiunile unei măști aduce în prim-plan incidentele copilăriei și ale adolescenței unui tânăr din Tokyo în anii ’40 ai secolului trecut. Invadată de erotism, cartea este, după cum observa Marguerite Yourcenar într-un splendid eseu dedicat lui Mishima, „una dintre acelea foarte rare ce-ți dau impresia de biografie înregistrată pe viu, înainte ca elaborarea romanescă să fi intervenit“.

„S-ar putea spune: «Iată un Gide japonez»… Dar nu, Mishima este chiar el – un foarte japonez Mishima; lucid în plină confuzie emoțională, cu umor în toiul disperării, aproape fără prețiozitate, sentimentalism sau autocompătimire. Această carte, ca nici o alta, m-a făcut să înțeleg în bună parte ce înseamnă să fii japonez.“ (Christopher ISHERWOOD)

 Rodica Grigore, „Confesiunile măştii şi adevărul artei“ (Cultura, 15 martie 2011)

 Dan C. Mihăilescu prezintă Confesiunile unei măşti (ProTV, „Omul care aduce cartea“, martie 2011)

Yukio Mishima

De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul şi dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, s-a născut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai şi începe să scrie încă de la vârsta de doisprezece ani.

humanitasfiction

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.