19.05.2014 „Ia uite cine s-a intors” de Timur Vermes -Editura Rao

19.05.2014 „Ia uite cine s-a intors” de Timur Vermes -Editura Rao

812002.png

S-a intors: Adolf Hitler se trezeste pe un maidan, in Berlin, in anul 2011. Nevatamat, in varsta de 57 de ani si singur-cuc. Nu stie nimic despre vreo sinucidere, nu s-a prins ca s-a incheiat razboiul, nu stie decat ca Berlinul arata mult schimbat fata de ultima oara cand l-a vazut. Iar oamenii reactioneaza diferit de cum era el obisnuit.

Hitler nu ramane multa vreme nedescoperit. Doar ca nimeni nu crede ca e el. Un vanzator de ziare il descopera plimbandu-se fara tinta si crede, evident, ca ar fi un excelent imitator pe care prietena l-a aruncat in strada. Cand afla ca Hitler nu a avut inca aparitii publice, se gandeste ca e doar timid. Sperand sa mai castige un banut in plus, il recomanda pe Hitler pentru televiziune. il prezinta unor barbati de la o companie de productie care mai treceau pe la chioscul lui sa cumpere cafea. Hitler se poarta cat se poate de natural – iar oamenii de televiziune sunt entuziasmati, introducandu-l de indata ca oaspete permanent in emisiunea de comedie a showman-ul turco-german Ali Glumöz.

Hitler insa devine un succes cu ajutorul internetului. El devine un fenomen pe Youtube, ceea ce ii aduce si mai multe aparitii si o prezenta mai lunga in emisiunea lui Glumoz – dar si amenintari din partea neo-nazistilor. Iar drumul spre succes trece direct pe la cel mai puternic tabloid german: BILD. Ziarul il ia la ochi ca pe „Naucitorul Youtube-Hitler”, mai ales pentru ca el nu-si iese niciodata din rol. E permis asa ceva? E OK sa faci glume cu Adolf Hitler? BILD spune: Nu.

Dar succesul lui Hitler genereaza si proteste. Secretara sa loiala afla despre radacinile sale iudaice si il ia la intrebari. Dar impotriva sa sunt mai ales neo-nazistii: pentru ei, Hitler reprezinta o insulta pentru Hitler. Doi baieti suparati il ataca intr-o alee si ii dau o bataie sora cu moartea.

Hitler supravietuieste cu rani dureroase dar care nu-i pun viata in pericol. si incepe sa primeasca telefoane surpinzatoare la spital… Acum ca atacurile l-au absolvit de banuieli in ochii publicului, tot soiul de partide politice iau legatura cu el in speranta ca ar putea deveni un stindard al succesului pentru partidul lor. Este contactat si de o editura. Ne despartim de Hitler cand incepe sa-si dicteze noua carte. si il vedem facand planuri: daca altii tot trag de el sa li se alature, de ce nu si-ar infiinta si el propriul partid?

“Am vrut sa arat ca Hitler ar fi avut astazi in societatea noastra democratica aceleasi sanse de succes ca pe vremuri, doar ca in alt fel”, Timur Vermes

Sursa Libris.ro

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.