2014 „Terapia prin Cioran. Forta gandirii negative” de Horia Patrascu -Editura Trei

2014 „Terapia prin Cioran. Forta gandirii negative” de Horia Patrascu -Editura Trei

 

2638_4b01f5f8Valoarea terapeutica a fost pentru Cioran criteriul in functie de care a judecat orice creatie umana, inclusiv filosofia (de altfel, motivul principal al respingerii filosofiei de sistem este ca „nu ajuta la nimic”). Pentru fiinta bolnava care este omul, niciun alt criteriu nu poate fi mai potrivit decat acesta. Caci ceea ce urmareste fiinta constienta in toate actiunile si credintele sale, prin religiile si filosofiile ei, este obtinerea vindecarii, tamaduirea. Imensa contributie a lui Emil Cioran consta in a ne spune ca insasi dorinta noastra de vindecare este bolnava, ca promisiunile tuturor mantuitorilor de a ne salva de relele de care suferim sunt ucigase, cata vreme „raul” esential de care vor sa ne salveze este viata insasi si ca insasi intentia noastra de a ne salva ascunde tentatia autosuprimarii. A rezista acestei tentatii – sub toate formele ei – este eroismul si sanatatea fiintei constiente. Paradoxal, omul sanatos este cel care accepta ca viata insasi este o boala pe care va face tot posibilul sa o mentina ca atare, sa nu o „vindece”.
Horia Patrascu

Impresia pe care mi-a lasat-o lectura catorva dintre cartile lui Cioran a fost surprinzatoare: in loc de tristetea, depresia sau chiar „disperarea” la care ma asteptam, am capatat un mai pozitiv sentiment al vietii decat inainte. Am retrait in alt fel senzatia pe care am avut-o dupa ce am parcurs „Mitul lui Sisif” de Albert Camus. Cartea lui Horia Patrascu explica intr-o maniera convingatoare aproape inexplicabilul: cum isi obtine gandirea negativa, reprezentata, printre altii, de Cioran, efectul pozitiv, precum si modul in care gandirea pozitiva, la moda astazi, isi rateaza scopul de a invinge depresia, tot mai raspandita in lumea contemporana.
Vasile Dem. Zamfirescu

Horia Patrascu (n. 1976) reuseste sa scoata, prin cartile si articolele sale, exercitiul filosofic din spatiul aseptic si indiferent al bibliotecii si amfiteatrului si il reintroduce, cu indrazneala si naturalete, in lumea vie a societatii actuale. Astfel filosofia isi recapata si in cultura romana o semnificatie practica, aplicata, expresiva, in cele din urma terapeutica si psihologica.
Dupa debutul din 2001 cu un roman,
Sine retractatione, de factura existentiala, urmeaza alte carti situate direct in campul filosofi ei: Despre urat si alti demoni (2005), un adevarat jurnal metafizic in care conceptele devin trairi, Singur printre romani (2009), inventar minutios si sistematic al patologiei sociale autohtone, Sentimentul metafizic al tristetii (2011), incursiune inedita in istoria paternurilor afective ale intalnirilor cu fi inta si nefiinta.
Horia Patrascu este, de asemenea, o voce bine conturata si foarte apreciata in spatiul publicistic cultural si stiintific. Cronicile sale de carte sau articolele de opinie ori culturale au avut o larga audienta si, unele dintre ele, au produs vii dezbateri.

Sursa Editura Trei

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.