26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels-Epica

26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels-Epica

26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels-Epica

26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels-Epica

26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels

Titlu originial: 26 Kisses

Autor: Anna Michels

Editura: Epica

Traducere: Ofelia Al-Gareeb

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 320

Ficțiune pentru adolescenți

„În viață e mai important să te reinventezi decât să cauți să te refaci.”

   Când mă gândesc la adolescență, mi se derulează precum un film vechi momente în care credeam că știu cum se învârte lumea, că nu am nevoie de un adult să îmi spună ce să fac, că toate ideile năstruşnice sunt cea mai bună alegere; cum mă răzvrăteam și nu recunoșteam că greșesc, cum mă lăsam purtată de sentimente și vedeam iubire chiar și unde nu era. Am învățat însă din greșeli, am realizat că dramele adolescenței nu vor mai conta peste timp, că primii fiori ai unei iubiri inocente mă vor învăța să recunosc trăirea și cum să o solidific.

  Cărțile de ficțiune pentru adolescenți pot reprezenta o portiță mai la îndemână spre experimentarea acestei perioade a vieții, și deși se punctează că este ficțiune, nu te poți abține să nu te regăsești în unele scene sau să empatizezi cu personajele. Poveștile pot fi deopotrivă constructive, cât și o posibilă sursă de idei, mai mult sau mai puțin inspirate.

   Anna Michels și-a pus întrebarea: „Dacă ai avea din nou șaptesprezece ani și ai putea fi sărutată oriunde de orice băiat, ce s-ar întâmpla?”. Așa a luat naștere 26 Kisses și un Happy – End, o poveste ce împletește entuziasmul primei iubiri, cu dezamăgirea unei despărțiri și provocarea de a te bucura la maxim de vacanța de vară. Anna Michels a prins curajul de a scrie odată cu participarea la o conferință dedicată scriitorilor, iar în urma workshop-ului i-a fost publicată, cu șansa câștigării unui concurs, în New York Times, prima poveste. Lucrând ca editor, în 2016 își face debutul cu un roman dedicat adolescenților.

   26 Kisses și un Happy – End este o lectură ce aduce aminte de vară, iar pentru că sezonul abia ce a trecut, nu te face decât să te bucuri, cu gândul măcar, de acele zile însorite și de vacanță. Cartea se parcurge ușor și rapid, acțiunea se derulează plăcut, modul în care este scrisă transportând cititorul în peisaj și încântând prin pasaje simpatice.

   Vârsta de șaptesprezece ani se arată una plină de sentimente contradictorii pentru Veda. În ultimii doi ani a avut o relație frumoasă cu Mark, dar odată cu absolvirea lui de liceu vine și despărțirea, pentru că „nimeni nu rămâne pe vecie cu iubita din liceu”. Rănită și dezamăgită, Veda își plânge prima iubire câteva săptămâni, dar trebuie să iasă din starea depresivă, iar alături îi sunt cei mai buni prieteni – Seth și Mel. Vacanța de vară dinaintea ultimului an de liceu nu decurge cum își imagina adolescenta și dintr-un impuls de a-l uita pe fostul iubit, acceptă o provocare venită din partea lui Mel. În alfabet sunt 26 de litere, de ce nu ar căuta 26 de băieți de la care să fure un sărut? Având primele două litere bifate, ideea începe să îi surâdă și îi mai alină din suferință. Noul job la compania tatălui lui Mel de închirieri de ambarcațiuni poate fi locul potrivit să întâlnească băieți; până face cunoștință cu Killian și provocarea verii devine mai grea.

   Veda a sărutat un singur băiat până la acel moment, pe Mark, iar gândul de a experimenta senzația de fluturi în stomac al primului sărut cu altcineva îi stârnește curiozitatea. Nu toate momentele sunt însă plăcute și încurajatoare: unele sărutări prinzând curaj cu câteva băuturi alcoolice, altele fiind impulsive, dar și simpatice și chiar romantice. Provocarea o distrage de la drama ce se întâmplă în paralel în viața ei. Cu părinții divorțați și tatăl recăsătorit, având o fiică de doi ani, Veda și fratele ei, Jeffrey, își împart activitățile în două medii diferite. Nu îi poate distrage însă și atenția de la Killian, colegul de muncă, chipeș și inteligent, care o face să râdă și pentru care începe să aibă sentimente. O deraiere imprevizibilă în provocarea ei, deși litera numelui lui este de trecut pe listă, dar o încălcare a promisiunii făcute ei însăși de a nu se îndrăgosti și de a continua cu cele 26 de sărutări. Alegerea dintre un băiat și persoana ei se dovedește a fi provocarea, iar dacă toate literele alfabetului sunt bifate, va face o călătorie palpitantă cu o destinație fericită.

  Cartea scrisă de Anna Michels aduce o bucurie adolescentină, o idee care se așează frumos pe hârtie și menține un zâmbet pe fața cititorului. Acțiunea evoluează într-un mod simpatic, planurile paralele – familia lui Veda, relațiile de prietenie, alergarea unui maraton – conturând o intrigă care ajută la formarea personajelor și făcând povestea mai complexă. Scenele au unitate, nu sunt detaliate excesiv dar acest aspect nu mijlocește imaginea, cititorul fiind cu ușurință transpus în poveste. Lectura nu plictisește, având destule momente care să aducă un surâs sau chiar să și enerveze prin dramatismul adolescenței.

   Ca punct personal, am și plăceri și neplăceri legate de carte. Veda ca personaj este interesant, iar provocarea la care se înhamă o face să devină din puștoaica ușor depresivă, o fată mai sigură pe ea și încrezătoare. Adolescenții însă critică dur aparențele, iar când se duce vorba despre acțiunile ei, Veda este privită ca o fată ușoară, ceea ce îl va rușina pe fratele ei, dar îi va consolida ei imaginea de sine. Nu mai miră pe nimeni comportamentul tinerilor și cuvintele jignitoare pe care le aruncă, dar este un punct care tulbură oarecum povestea. Veda este un pic egoistă, critică și dramatică dar se scuză datorită vârstei.

   Relațiile de prietenie au o bază solidă, atât între Veda și Seth – care sunt vecini și s-au sprijinit reciproc în momente grele din viața lor, dar care au și condus, inevitabil, la o atracție efemeră din partea băiatului -, Veda și Mel – care au devenit prietene la prima vedere -, cât și între Mel și Seth – liantul lor fiind Veda și care ajung să aibă muzica pasiune comună și să dezvolte sentimente mai profunde. Intenția lui Mel a fost de a o ajuta pe Veda să descopere că „are balta pește” și să se bucure de vară, dar provocarea nu sună atât de tentant în realitate, și cu cât descoperim cum poți fi catalogat și posibilele primejdii deghizate în băieți atrăgători, nu pare a fi un act de bună prietenie. Consumul de alcool în rândul minorilor este întâlnit la fiecare al doilea pas, dar nici asta nu cred că mai miră pe cineva.

   Familia are și ea un loc în acțiune, și deși divorțul părinților i-a zdruncinat, Veda și fratele ei, Jeffrey, țin legătura cu familia tatălui, în ciuda neînțelegerii cu mama vitregă, și au o relație frumoasă cu sora lor mai mică. Interacțiunea dintre frați este simpatică, iar angoasa unei alte despărțiri rezolvă unele conficte familiale. Aspectul familiei ar fi putut fi mai adânc explorat dar ideea se joacă și singură cu cititorul.

   Killian este personajul care se face repede plăcut de cititori. Puțin ciudățel, te atrage în tabăra lui și îi ții galerie, chiar și când ar părea că greșește. Devotamentul lui pentru Veda și cum îi susține cauza te face să îl îndrăgești, să te bucuri și să îl compătimești – după caz. Relația romantică se înfiripă cu pași înceți, nu este genul insta-love, ceea ce lasă loc cunoașterii personajelor. Comportamentul lui Veda față de Killian, când acesta își exprimă sentimentele, este pueril și dezamăgitor, iar împăcarea lor este și amuzantă și în stilul ciudat al lui Killian.

   26 Kisses și un Happy – End își merită lectura. Privind povestea în ansamblu și nedând multă atenție detaliilor care i-ar fura din farmec, ca cititor trăiești odată cu personajele și simți trepidarea provocărilor. Este o poveste despre descoperire, tinerețe, iubire și acceptare, care ne arată că nimeni nu e perfect și avem câte ceva de învățat de la fiecare persoană pe care o întâlnim. Nu tocmai o lecție bună de pus în aplicare, provocarea sărutărilor este o idee îndrăzneață, care propusă fictiv amuză.

Citate:

După o secundă de șovăială, îi strâng mâna și mi-o strânge și el, degetele noastre angajându-se într-un dialog complex, care nu are nicio legătură cu ceea ce discutăm de fapt. Uitasem asta – fiorul de a atinge pe cineva, încercând să descifrez sensul fiecărei mici mișcări.”

„- E în regulă! strig fluturând din mână și zâmbind –nu s-a întâmplat nimic, domnule, doar încerc să-l silesc pe câinele dumneavoastră să-mi ofere puțină iubire.

Elmo aleargă spre mine și îmi miroase mâna. Îi strecor un chips și el se ghemuiește; ezit doar o secundă înainte să-l las pe golden retriever să mă umple de bale pe toată fața…

Aproape că nu-mi vine să cred că cele Douăzeci și Șase de Sărutări au evoluat de la ideea tâmpită de a mă ajuta să trec peste despărțirea de Mark la ceva care chiar contează – ceva ce mi-a demonstrat că nu există tipul perfect pentru mine, că este în regulă ca fata să plătească la restaurant, că ți se poate frânge inima și totuși poți supraviețui. Că cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să te iubești pe tine însuți, iar ceilalți oameni îți vor urma exemplul.”

Cartea 26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels poate fi comandată de pe Librex.ro

Recenzii cărţi Editura Epica

26 Kisses şi un Happy-End de Anna Michels

 

 

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

10 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie! Mor dupa pozele tale! Totusi, marturisesc ca nu ma atrage cartea.

  2. Frumoasa recenzie! Si bine punctata! Am citit si eu cartea. Mi s-a parut usurica, relaxanta. Si pe alocuri enervanta. Din cauza eroinei. M-a iritat gelozia ei in legatura cu relatia dintre Mel si Seth. Bine, m-am necajit putin si ca a continuat sarutatile cu alti baieti desi si-a gasit jumatatea ( hai sa o numim asa, desi este o iubire adolescentina). Pana la urma ..m-a amuzat alergatura (pupaturile) de la final :)))))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.