Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie
Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie
Titlu: Răul pe care îl fac oamenii
Autor: Sandrone Dazieri
Traducător: George Arion Jr.
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 480
Titlu original: Il male che gli uomini fanno
Editura Crime Scene Press
“Un nou roman de Sandrone Dazieri.
SANDRONE DAZIERI s-a născut la Cremona în 1964. Cariera lui a avut un traseu neobișnuit: a fost bucătar timp de zece ani, apoi a început facultatea de științe politice, pe care nu a terminat-o, a fost un înfocat activist social (a și fost arestat în urma unei manifestații împotriva centralei nucleare din Caorso). În 1994 s-a angajat ca hamal și ulterior a devenit corector al editurii Telepress în calitate de expert în contracultură și beletristică.
În 1999 a debutat cu romanul “Attenti al Gorilla“ (“Aveți grijă la Gorilla”), primul dintr-o serie cu același personaj. Tot atunci a devenit redactor-șef al secțiunii pentru cărți polițiste a editurii Mondadori. A scris romane noir, o carte pentru copii, câteva scenarii pentru benzi desenate (Pinocchio, Diabolik), povestiri scurte, scenarii pentru cinema și televiziune. În 2006 a hotărât să devină scriitor cu normă întreagă. Romanele lui au fost traduse în douăzeci de țări. “Ucide-l pe tată” este primul său roman tradus în limba română. Tot la Crime Scene Press a apărut și al doilea roman al sau “Îngerul” şi “Regele de arginţi”.
“În urmă cu treizeci de ani Itala Caruso, polițista supranumită Regina și șefa unui grup de agenți corupți, primește misiunea să găsească probe care să-l trimită la închisoare pe bărbatul acuzat de a fi Bibanu, criminalul care a răpit și ștrangulat trei adolescente. Itala nu poate refuza, dar știe că face alegerea greșită.
În ziua de azi, un bărbat cu păr alb o răpește din dreptul casei pe Amala Cavalcante, o fată de șaisprezece ani, și o ține închisă într-un subsol. Amala înțelege că nu va scăpa cu viață dacă nu găsește singură o cale de evadare. Francesca Cavalcante e mătușa Amalei și avocat. Cu treizeci de ani înainte l-a aparat pe cel acuzat că ar fi Bibanu. Ea știe că bărbatul era nevinovat și că adevăratul asasin e încă în libertate. Gershom Peretz, zis Gerry, declara că ar fi un turist israelian, dar a sosit în Italia imediat după răpirea Amalei. Planurile lui sunt știute numai de el, însă un lucru e sigur – e dispus și să ucidă.
Un thriller care te ține cu sufletul la gură, care nu face decât să accelereze de la o pagină la alta și care nu se sfiește să coboare în mintea întunecată a criminalilor în serie.”
“Un thriller extraordinar, la sfârșitul căruia vi se va părea că tocmai ați încheiat un sejur în infern.”(Antonio D’Orrico)
Cam așa !!! Am terminat cartea și mi-a trebuit ceva timp să procesez totul.
Cartea este toată acțiune, evenimente și dialog, indiferent că e vorba de vechea poveste sau de cea actuală. Romanul este scris pe două planuri trecut și prezent, întâmplările din urmă cu treizeci de ani au lăsat urme, și mai ales dorință de răzbunare, iar cele din prezent amplifică și întregesc povestea.
Cu treizeci de ani în urmă Itala Caruso sosește de la Biella la Cremona, lăsându-și în urmă problemele: o viață grea, un viol, un fiu, moartea soțului și mai ales influența soacrei în creșterea lui Cesare. În Cremona devine șefa unui grup de agenți corupți, care fac trafic cu obiecte confiscate, cu droguri, cu influență, ei o numesc “Regina”.
În localitate dispăruseră patru fete, găsite ulterior moarte, carabinierii îl învinuiesc pe cel numit “Bibanu”, mai ales că era același mod de operare. Totuși încă nu îl identificaseră. Este bănuit inițial Sante, tatăl ultimei victime Maria Locatelli, apoi sunt convinși că ar fi Contini, un tânăr care lucra la o benzinărie și le știa cel puțin pe trei dintre victime. Profitând că Itala era nouă la Cremona și avea problemele ei ascunse, procurorul Nitti o cheamă la el și mai cu vorba bună mai cu amenințări îi cere să facă în așa fel încât să existe probe de netăgăduit în privința lui Contini. Itala își implică și colegii (cei mai pătați dar și de încredere), plantează probe (vor fi și plătiți pentru asta), Contini e arestat, judecat și condamnat. Dar la închisoare are loc un incendiu și “ajutat” de gardieni Contini moare. Cazul pare închis, dar Itala are remușcări și mai ales realizează că dacă se întâmplă ceva procurorul și șeful ei o vor face pe ea ”țap ispășitor”. Își regretă rolul jucat și încearcă să îndrepte lucrurile. În timpul cercetărilor mai este ucisă o fată, prietenă cu Maria, Itala este atacată, amenințată, bătută. Dar este ajutată de Sante, tatăl Mariei, care vrea cu orice preț să-l prindă pe asasinul fiicei sale. Află cine este Bibanul, ajung la locul unde se ascunde dar sunt răniți. Are loc o inundație puternică, urmată de o alunecare de teren care distruge locul și protagoniștii sunt fie grav răniți fie morți. Așa dispar Itala, Sante și secretul cercetărilor. Parcă natura ar fi complotat cu vinovații!
Acum, după treizeci de ani, pare că cineva recreează crimele Bibanului și totul culminează cu răpirea Amalei Cavalcante, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar. Francesca, mătușa Amalei, se implică și ea în cercetări. Pe vremuri, când era avocat stagiar la firma familiei, îl apărase pe Contini, dar nu reușise să-l salveze, deși era sigură că nu e vinovat. Moartea lui o bulversase, iar acum, cu răpirea nepoatei, voia neapărat să afle cine e adevăratul criminal. Alături de ea se implică și Gerry, un israelian care îl caută pe Bibanu, dar în același timp îi pedepsește pe toți cei care o trădaseră pe Itala.
După multe cercetări și aventuri ajung la industriașul care fusese tatăl monstrului și află că întra-adevăr Bibanul e mort.
Și totuși cine îl imită? Ce vrea?
Urmăriri, crime, cercetări, toate duc la aflarea vinovatului și salvarea nu numai a Amalei ci și a fetei răpite cu un an înaintea ei, Sophia Vullo (când dispăruse toți au crezut că a fugit de la orfelinat).
Cum a scăpat Sophia? Cum a fost salvată Amala? Ce voia ucigașul? Și mai important cine era el? Ce se întâmplă cu el?
Ce se întâmplă cu Francesca? Cine era Gerry? De ce se răzbună pe toți cei implicate în trădarea Italei?
Multe întrebări, răspunsuri, personaje, extrem de multă acțiune. Le veți descoperi citind cartea.
Sinceră să fiu am așteptat cu nerăbdare o nouă carte a lui Dazieri și nu am fost dezamăgită. Trebuie s-o citiți și voi pentru că așa cum afirmă aceste păreri avizate romanul este:
“Absolut electrizant.”(Jeffery Deaver)
“Fulminant.”(Publishers Weekly)
Sper sincer că vom mai citi un roman în care să ne întâlnim cu personajele din “Răul pe care îl fac oamenii”.
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Răul pe care îl fac oamenii
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
[…] Literatura pe tocuri […]