9 semne ale dependenței de lectură

9 semne ale dependenței de lectură

9 semne ale dependenței

9 semne ale dependenței de lectură

   9 semne ale dependenței de lectură – Literaturapetocuri.ro

   Statisticile spun că peste 80% din populația României se află în acord total cu ideea potrivit căreia „ai carte, ai parte”. Totuși, doar 20 de procente se declară iubitori de lectură. Dintre aceștia, unii au trecut de la simpla plăcere de a citi, la dependența de lectură. Nu vă speriați… n-o să vă obosesc cu cifre și concluzii de studii efectuate de cercetători britanici. O să vă dezvălui câteva semne ale dependenței de lectură

   1. Nu ieși NICIODATĂ dintr-o librărie fără să fi cumpărat o carte… măcar o carte.

  Dacă ești cu cineva care are autoritate asupra ta și te poate controla, te poți rezuma la o singură carte (maxim două)… Dacă ești singur vei lua – cu siguranță – o supradoză și îți vei goli conturile… lucru aproape insignificant pentru tine, mai ales când te gândești câtă acțiune, câte personaje, câte citate… câtă magie vei regăsi în paginile cărților. Dacă simți nevoia să te duci la librărie singur, anticipând că vei face ravagii umplându-ți coșul, atunci e clar… și-o să ți-o spun direct: Ești dependent de lectură!

   2. Îți faci prieteni… doar dacă aceștia citesc!

  Ți se întâmplă adesea să faci cunoștință cu cineva și prima impresie să fie una excelentă, să te îndrăgostești chiar… apoi să descoperi că nu-i place să citească… și atunci totul se năruie. Este adevărat că iubirea trece peste toate barierele… dar să nu citească, asta ar fi culmea! Dacă nu poți trece peste acest lucru, atunci este evident: Ești dependent de lectură!

   3. Încerci întotdeauna să îi convertești pe cei care nu citesc.

  Simți că e o datorie morală. Nu-ți place când cineva încearcă să îți schimbe opiniile, crezi în libertatea fiecăruia de a alege cum să-și gestioneze existența… dar când e vorba de citit, toate acestea sunt doar vorbe… iar tu nu faci altceva decât să duci muncă asiduă de lămurire asupra beneficiilor lecturii! Dacă non cititorii au început să te ocolească așa cum o fac cu sectanții insistenți, dă-mi voie să îți spun că ești dependent de lectură!

   4. Dacă stai la rând (de exemplu la plătit impozitul) și toți oamenii ți se par personaje

  și le găsești imediat și replici care să le vină ca o mănușă… atunci ești, cu siguranță, dependent de lectură!

   5. Ți se întâmplă adesea ca stând de vorbă cu cineva să-ți fugă mintea iremediabil la vreun personaj…

   care a luat o decizie frapantă, neașteptată, iar în timp ce persoana respectivă vorbește… tu să fii complet în altă sferă? Dacă da, atunci e clar! Ești dependent de lectură!

   6. Nu îți pare rău atunci când un personaj preferat moare… ci ești pur și simplu distrus!

  Te închizi în casă și nu mai ai chef de nimic. Totul în jurul tău devine nesemnificativ… și te întrebi câtă cruzime poate zace într-un scriitor ca să ucidă tocmai ce iubeai tu mai mult pe lume… Îți suni cel mai bun prieten (poate nimerești să fie și el în aceeași situație) și vă îmbătați de durere. Ești dependent!

   7. Simți fluturași în stomac atunci când ești în apropierea unei librării.

  Anticipezi că acolo, în acea adevărată Meka, o să-ți găsești alimentul preferat al sufletului tău – cartea… nu degeaba ești dependent de ea!

   8. N-ai călătorit NICIODATĂ fără cărți.

  Ți s-a întâmplat să pleci în concediu fără actul de identitate, fără medicamentele anti-alergie sau fără alte obiecte pe care alții le consideră primordiale. Tu… ești altfel! Cărțile înainte de toate! Ești dependent!

 9. Când împrumuți cărți, ai o întreagă listă de specificații…

   să nu fie cartea ținută nici la rece, nici la cald, să fie tratată așa cum ai tratat-o tu și deja te simți ca un părinte care-și lasă copilul la creșă. Mii de gânduri îți trec prin minte și prin suflet… ești într-o perpetuă stare de indispoziție… poate nu ai făcut bine, poate nu ar fi trebuit să o împrumuți, un lucru e clar: ești dependent!

Dacă ai unul sau mai multe simptome expuse mai sus, nu consulta medicul, e inutil! Boala de care suferi tu se numește „dependență de lectură”

Lifestyle 

An nou, obiecte vechi…

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

22 COMMENTS

      • Daca plec de acasa pentru cateva ore, de exemplu la medic, am mereu cartea in geanta, pe principiul „nu se stie niciodata cand se iveste momentul”. In timp ce astept sa fiarba cafeaua, citesc. Nu pornesc la drum fara o carte in geanta. Cam astea imi vin acum in minte, poate mai sunt.

  1. Dependenta mea e veche asa ca ma regasesc in tot ce ai spus.Pe vremuri lumea era innebunita dupa bibelouri,seturi de pahare de cristal,eu daca trebuia sa intru in pravalii din astea ieseam cu mana goala exceptand situatiile cand trebuia sa fac un cadou cuiva caruia ii placeau chestiile astea.Dar daca ma lasai sa intru intr-o librarie…Valabil si acum pentru librarii fie ele si on line.Felicitari Ro!

    • Da, îmi amintesc și eu goana după bibelouri. Și acum mai am la casa părintească… celebrul cal, pisica, peștele…

  2. E clar, sunt dependentă iremediabil! :)) Articolul e foarte reușit și total pe gustul meu, așa că îl voi distribui pe rețele. Felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.