A cincea poruncă de Eric Frattini

Titlul original: El quinto mandamiento

Traducerea:  Andra Enescu, Cătălina Pohoață, Ruxandra Luca

Editura: Tritonic

Colecția:  Tritonic Premium

Categoria: Literatură/Roman străin

Nr. de pagini: 242

Nota mea: 9/10

       Nu am mai citit de ceva vreme un thriller, așa că nu am stat foarte mult pe gânduri atunci când am ales această carte. Recunosc și faptul că în această situație, alegerea mea s-a bazat foarte mult și pe descrierea cărții, care m-a atras ca un magnet.

     După titlul său pare o carte pur religioasă, o carte în care se poate vorbi doar despre religie, credință și Dumnezeu. La o citire mai atentă, romanul este mai mult decât o poveste pur religioasă. Și dacă am fugit cât de tare am putut de cărțile istorice, fix peste asta am dat.

     Nu, nu te speria, nu este nici un roman istoric, nici religios. Este un thriller interesant, ce îmbină foarte multe elemente pentru un tot fascinant, ce va ține cititorul în tensiune.

      Întreaga poveste începe cu o dublă crimă, săvârșită de un necunoscut, care însă nu se teme să lase și ceva ”urme” la locul faptei.  După cele două crime săvărșite cu sânge rece și ”în numele Domnului”, acțiunea revine într-un alt plan, unde aflăm de unde a pornit totul și ce anume pune pe jar întreg Vaticanul și cele mai înalte fețe bisericești.

      Oare să fie pură coincidență? Sau din New Heaven totul va ieși la lumină și va schimba întreaga omenire pentru totdeauna? Ce poate ascunde un manuscris criptat, scris într-o limbă necunoscută, inventată de cel care l-a scris. Oare în Manuscrisul Voynich se află un adevăr care arată, negru pe alb, adevărul despre biserică, credință?

      Adevărul se află în paginile cărții A cincea poruncă și în acest manuscris ce se află, sub cheie, într-o bibliotecă dintr-un oraș în care pare să nu se întâmple nimic.  Dar totul este pe cale să fie descoperit, căci Aron Avner încearcă să deslușească fiecare rând al celui mai ciudat document. Fără să vrea află că această carte foarte ciudată a reușit să elimine foarte multe curioși – toți cei care s-au interesat și au făcut cercetări cu privire la cartea-manuscris, au sfârșit prost, iar asasinul este unul singur: necunoscut și negăsit nici după ani de căutări.

     Manuscrisul Voynich pare să nu fi fost chiar atât de ciudat și nici imposibil de decriptat: un anume profesor de Istorii comparate Demaine, acesta devenind faimos doar pentru că susținea faptul că a descoperit codul folosit de autor în scrierea acestui manuscris.

       Avner este în dublu pericol: are în bibliotecă manuscrisul și află detalii interesante: nume și detalii, care puse cap la cap, îl vor ajuta să descopere adevărul care se vrea să rămână ascuns. Este în pericol și pe care să fie descoperit, căci la Vatican s-a aflat deja faptul că ”Manuscrisul Voynich a fost trezit”, iar de acum totul este posibil. Cei ce vor să ascundă adevărul vor face totul pentru ca acesta să rămână poate cel mai mare secret al omenirii.

      O poveste întortochiată, plină de suspans, secrete și falsitate, în care lupta dintre adevăr și minciună va fi foarte strâns și numai cei cu adevărat puternici vor putea să ducă această luptă până la capăt și să o câștige.

      Cine va învinge: binele sau răul? Lumina va domina întunericul? Adevărul și dreptatea vor putea ține piept minciunii și secretelor?

       Citește o carte altfel. Bucură-te de acțiune și secrete bine ascunse!

       A cincea poruncă merită citită, merită toată atenția ta, căci te asigur de faptul că nu te va plictisi până la final. Este foarte adevărat că te poate enerva la culme, formatul cărții și fontul, dar niciodată povestea. Chiar dacă te va enerva la culme scrisul, întreaga poveste merită.

      Am dat nota 9/10 acestei cărți tocmai din cauza scrisului minuscul. Îmi pare rău, dar cu sinceritatea ce mă caracterizează, nu am să pricep niciodată de ce cărțile din aceeași colecție, nu au același format și același font. Și dacă mai pot să trec peste format, peste scrisul, pe care trebuie să-l citești cu lupa, nu pot să trec. Această carte are 242 de pagini. Nu mi se par atât de multe încât să nu se poată mări scrisul. Serios acum! E păcat de cartea asta!

     Dacă poți să treci peste acest minus dat de mine acestui roman, te felicit! Chiar merită să treci. Poate că merită și nervii. Lectură plăcută!

Editura TritonicCartea A cincea poruncă de Eric Frattini a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tritonic. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tritonic. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Laura Apetroaie

7 COMMENTS

  1. Foarte frumoasă recenzia ta, Laura! Într-adevăr, și eu întâmpin probleme atunci când scrisul este foarte mic, dar dacă povestea e captivantă, atunci merg până la capăt. Felicitări! locco_smiley_10

  2. Eh, daca e cu manuscrise stravechi atunci e de mine! 🙂 Pare un thriller destul de interesant. Am pus cartea in wishlist pt ca ma tenteaza. Felicitari pt prezentare.
    PS. Tu si Alina v-ati inteles sa imi anihilati contul si sa ma lasati fara bani??? 🙂

  3. Un subiect pe gustul meu! Multumesc Laura! Cat despre scrisul minsucul, asa sunt toate cartile de la Tritonic. Trebuie sa le citim cu lupa 😛

  4. foarte buna cartea!merita citita!
    felicitari laura! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.