Stâlpii Pământului de Ken Follett – romanul care a transformat “capodoperă” şi “bestseller” în sinonime
Istorie medievală, arhitectură, pasiuni intense, război şi iubire-o saga epică, un torent de emoţii învârtejindu-se în jurul unei catedrale ce se înalță
Stâlpii Pământului, de Ken Follett-romanul care a transformat “capodoperă” şi “bestseller” în sinonime
Editura RAO
Anul apariţiei: 2013
Titlul original: The Pillars of the Earth
Traducere: Andreea Ioana Șeler
Numărul de pagini: 992
Istorie medievală, arhitectură, pasiuni intense, război şi iubire-o saga epică, un torent de emoţii învârtejindu-se în jurul unei catedrale ce se înalță – asta este Stâlpii Pământului, cel mai bun roman al lui Ken Follett, autorul britanic (de etnie galeză) care scrie numai cărţi bune.
Această capodoperă epopeică de 1000 de pagini (cu două continuări) nu are un protagonist absolut, ci o galerie de personaje gravitând în jurul reconstrucţiei locaşului de rugăciune din Kingsbridge. Destinele lor se întrepătrund într-o atmosferă de intrigi, jocuri de putere la Curtea Regală şi în mediul ecleziastic, secrete, trădări, înfruntări între marea nobilime şi noua burghezie mercantilă incipientă, cruzimi, corupţie şi aventuri cavalereşti, amoroase sau ticăloase.
Rădăcinile politice ale evenimentelor ce vor tulbura viaţa tuturor locuitorilor regatului se hrănesc din tragedia naufragiului Corăbiei Albe în 1120, când fiul regelui Henric I al Angliei piere alături de alţi copii bastarzi ai monarhului şi o mare parte din Curte, lăsând tronul fără moştenitor. O perioadă anarhică de lupte pentru putere, odată cu decesul regelui, pare din acel moment previzibilă.
Povestea romanului debutează cu o execuţie publică prin spânzurare după o acuzație de furt cam dubioasă, populaţia orăşelului în care are loc, asistând la ea neconvinsă. Francezul (cu referire la generaţiile de normanzi, foşti vikingi, venite în Anglia din nordul Franţei, după victoria lui Wilhelm Cuceritorul) este un tânăr ce pare educat şi cântecul lui dinaintea morţii lasă o adâncă impresie în sufletele celor ce îl aud. Chiar mai mare înfiorare le va stârni tuturor, însă, blestemul pe care îl aruncă la încheierea execuţiei, iubita condamnatului asupra celor ce i-au decis soarta. Un cavaler, un preot şi un călugăr.
Perspectiva culisează şi ne aflăm în anul 1135 alături de Tom Constructorul, la începutul peregrinărilor sale în căutarea unui angajament, după ce o programare de nuntă întreruptă brusc, îl face pe nobilul ce-l tocmise la construcţia unei case pentru miri, să renunţe la serviciile lui. Tom încearcă să îşi găsească de lucru trecând de la un oraş la altul alături de soţia sa Agnes ce stă să nască, fiul lui, Alfred, şi fetiţa sa, Martha.
În itinerariul lui tot mai ghinionist şi mai lipsit de speranţă este atacat de tâlhari, se vede nevoit să îşi vândă uneltele, suferă de foame, dar primeşte şi ajutor într-un moment greu, de la Ellen, o “nelegiuită” ce trăieşte în pădure cu fiul său Jack şi în ochii galbeni hipnotici ai căreia o recunoaştem pe femeia care profera blestemele de la execuţia petrecută cu ani în urmă.
Stareţul Philip este un bun călăuzitor al micii sale comunităţi monahale, când află de la fratele lui un secret pe care trebuie să-l transmită episcopului. Implicarea sa ezitantă în şerpăria intrigilor şi confruntărilor pentru Tron ce tocmai se acutiza, îl aduce în postura de a candida mai mult întâmplător pentru un loc superior în ierarhia bisericească, prin primirea responsabilității conducerii unei stăreții mai mari. Cea de la Kingsbridge. Conformaţia lui umanistă, de sincer slujitor al Domnului, făcându-l să se întrebe doar dacă prin acest posibil nou post, va putea fi mai de folos credincioşilor şi înfăptuirii voinţei lui Dumnezeu.
Ca într-un joc de domino unde fiecare dintre personaje are o influenţă asupra celorlalte, secretul mărturisit cu bună credinţă şi întru’ protecţia noului rege Stephen, de stareţ, va duce la un asediu al maleficei familii Hamleigh asupra castelului contelui de Shiring, tatăl băiatului moştenitor nobiliar Richard şi al lui Aliena, frumoasa fată ce a refuzat căsătoria care a dus la concedierea lui Tom Constructorul şi înrăirea pretendentului respins, odrasla familiei Hamleigh, tot mai sceleratul William.
Tom Constructorul tocmai credea că este la sfârşitul căutărilor sale şi că şi-a găsit un loc de muncă în consolidarea cetăţii contelui, când se trezeşte prins în atacul asupra castelului unde de abia se angajase.
Ţesătura care amestecă şi îndepărtează traiectoriile existenţei eroilor romanului, pe cât pare de de deşirată şi încurcată privită prin ochii celor ce trăiesc evenimentele, pe atât se conturează de clar la o panoramare de ansamblu, ca şi cum însuşi Divinitatea i-ar conduce pe toţi cei aleşi spre un alt însemnat protagonist al istorisirii: Catedrala încă neconstruită din mintea lui Tom şi din sufletul călugărului Philip.
Bisericile gotice sunt unele dintre cele mai impresionante exemple ale geniului constructiv şi creator uman şi ale abilităţilor tehnice timpurii ale omenirii. Opere în piatră la ridicarea cărora şi-au dat concursul generaţii de arhitecţi, meşteri, constructori şi voluntari entuziaşti amatori din rândul preoţimii sau enoriaşilor, decenii de-a rândul. În Stâlpii Pământului ne aflăm chiar la primele monumente sacre grandioase construite astfel, într-o perioadă revoluţionară stilistic, marcată de trecerea de la arhitectura romanică la cea gotică.
În această carte extraordinară, suntem absorbiți în interiorul unei capodopere a restaurării ce se întinde pe 40 de ani din agitatul secol XII, integraţi afectiv şi total implicaţi emoţional în fiecare fragment al frescei istorice ce se desfăşoară în jurul nostru, cuprinzându-ne într-o realitate paralelă la fel de vie ca și cea a prezentului.
Ken Follett, demiurgul acestui univers complex de suspans istoric şi thriller psihologico-cultural s-a născut la Cardiff în 1949, este laureat în Filosofie şi după ce a practicat jurnalismul mai mulţi ani, s-a lansat sub pseudonime literare în lumea romanelor de consum, unde şi-a format o reţetă care l-a condus spre bestseller-urile ce vin unul după altul, odată ce hotărăşte să publice sub propriul nume. Are o singură constanţă în scrierea sa. Nimic din ce povestește nu poate fi neinteresant. În rest, abordează romane de orice soi: istorice, de aventuri, de spionaj, thrillere, cu subiecte înspre SF – ca biotehnologia ori clonarea, uriaşe saga familiale şi… combinaţii din toate astea. Iar epocile şi locaţiile în care se petrece acţiunea sunt nu numai extraordinar de diverse, dar şi prezentate mereu amănunţit din cele mai interesante unghiuri de vedere, printr-o documentare perfectă.
S-a făcut un mini-serial de 8 episoade după Stâlpii Pământului. Fidel originalului şi cu un cast plin de actori foarte buni, dar nereuşind totuşi să se ridice la întreaga magie a cărţii.
Recomand din tot sufletul această poveste de epocă pulsând intens a istorie readusă la viaţă magistral, ce reuşeşte să îmbine armonios şi inseparabil realitatea cu fantezia, o creaţie nu mai puţin monumentală decât opera de artă sacră căreia îşi dedică viaţa personajele romanului. Unele pentru a înălța, altele pentru a distruge Catedrala din Kingsbridge, simbol al credinţei, al speranţei şi al oricărei forme de dragoste.
Trilogia completă conţine volumele:
Stâlpii Pământului
O lume fără sfârşit
O columnă de foc
Cartea Stâlpii Pământului de Ken Follett Cartepedia.ro
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
recenzii cărţi
Sursa foto: IMDb
Chiar ieri am vazut cartea in librarie si ma intrebam daca merita banii. Din cate spui tu, Marius, ar trebui sa ma intorc dupa ea. 🙂
Andreea, este cel mai bun roman istoric peste care am dat pana acum, in conditiile in care sunt pasionat de gen. Capodopera absoluta a lui Ken Follett, peste Trilogia Secolului si celelalte romane care s-au publicat la noi. In top trei carti de orice gen citite de mine. Deci, DA! 🙂 Dar cred ca o vei gasi mereu, pentru ca s-au tot lansat foarte multe editii. 🙂
E o capodopera, dar n-as putea spune acelasi lucru despre O lume fara sfarsit, pe care tocmai o citesc.
O veste rea. 🙁 Speram sa o tin tot pe superlativ toata trilogia. 🙂 „Un loc numit libertate” mi s-a parut ca e cel mai aproape de „Stalpii Pamantului”, din tot ce a mai scris KF. Interesant ca desi el e renumit in primul rand pentru thrillere si romane de spionaj, mi se pare ca se descurca mult mai entuziasmant cu cele de epoca. 🙂 Si „O avere periculosa” e foarte buna, desi are unele mici fortari de coincidente, care nu prea sunt acceptabile la o carte de zece. 🙂
Am cartea! Necitita
Ma uit de ceva timp sa prin si celelalte doua din serie!
Merita sa le ai in biblioteca si doar pentru calitate, prezentarea ta sigur ofera mult mai multemotive. Bravos
O, da!!! Mai ales editiile cartonate arata ca niste casete de valori! Chiar daca multa lume se plange ca nu sunt manipulbile si prefera sa citeasca editiile mai comprimate. 🙂 Vero, pe asta chiar am sa te oblig s-o citesti! 😎 Merita cel mai mult! 🙂
Da sã trãiți!!!!!
Da, ar merita sa diversific lectura si sa citesc asa o carte. Ar merita timpul investit, chiar mi se pare extrem de interesanta.
Mili, nici nu e asa un mare salt de la historical romance, pana la fresca asta de epoca. 🙂 Doar ca Stalpii Pamantului abordeaza chiar toate aspectele vietii din trecut, nu numai iubirea romantica. 🙂 De aia si numarul paginilor de roman-fluviu. 😛
o sa caut si eu serialul si daca vad ca ma atrage cat de cat o sa cumpar si cartea…felicitari pentru recenzie, Marius !
Multumesc, Maria. 🙂 Cred ca romanul e mult peste serial, dar o sa te ajute sa iti faci o impresie. Sper sa ai forta sa il intrerupi dupa ce te-ai convins si sa citesti intai cartea. 😀
felicitari marius!super prezentare ca de obicei!am multe carti citite scrise de ken follett si mai am e drept inca necitita cealalta trilogie.sunt curioasa cum e
Multumesc, Arci 🙂 Mie mi-au placut mult si primele doua romane din Trilogia secolului. Cumva, fac o recapitulare a istoriei moderne dintr-o multime de perspective. Sunt curios ce evenimente va exploata in volumul trei. 🙂
[…] Pillars of the Earth” (1989)-“Stâlpii Pământului” (2013)-Editura […]
[…] Acest al cincilea roman din seria Stâlpii Pământului, a cărui acțiune este plasată în timpul Revoluției Industriale, încheie o serie mai amplă de […]
[…] “Acest al cincilea roman din seria Stâlpii Pământului, a cărui acțiune este plasată în timpul Revoluției Industriale, încheie o serie mai amplă de […]