Peripețiile lui Nastratin Hogea-Editura Herald-recenzie

Traducere din limba persană și note: Mihai Cernătescu și Naser Nikoubakht

Editura Herald

Colecția ,,Înțelepciunea inimii”

Anul apariției: 2017

Număr pagini: 272

   

   După cum bine știți unii dintre voi, sunt pasionat de Orient și de cultura orientală, motiv pentru care nu ezit să citesc lecturi care îmi înfățișează acest univers exotic, nelipsit de tradiții și de un farmec specific.

      Nu demult, am descoperit colecția ,,Înțelepciunea inimii” a Editurii Herald, cu o ofertă perfectă pentru cei pasionați de literatura orientală, cu un accent pus pe sufism și pe învățăturile promovate de acesta. Rumi, Gibran, Khayyam sunt doar câteva exemple de autori promovați de această editură, iar eu nu pot decât să mă bucur.

   Am citit ,,Peripețiile lui Nastratin Hogea”, o culegere realizată de Mihai Cernătescu – specialist în studii iraniene – ce adună laolaltă povestirile cu tâlc răspândite în folclorul persan, atribuite lui Nastratin Hogea, asemănător cu mult prea cunoscutul nostru Păcală.

   Nastratin Hogea – Mullah Nasr al-Din în persană – este ,,un personaj satiric prezent în cultura populară din Balcani până în China, din Caucaz până în Arabia. Se apreciază că a trăit aproximativ în secolul al XIII-lea, în timpul Selgiucizilor, în Orientul Mijlociu. Mai multe popoare din acest vast teritoriu geografic își atribuie paternitatea acestui personaj; în multe țări se găsesc morminte în care se presupune că este îngropat Nastratin Hogea și unde se fac periodic pelerinaje și se organizează evenimente comemorative.”

   Cleric musulman și mare învățat, Nastratin Hogea a rămas celebru pentru istorisirile sale cu tâlc, în care reușește să îmbine umorul caracteristic cu o ironie extrem de evidentă, în anumite situații. Fie că se critică pe sine însuși, fie că îi critică pe cei din jur, Nastratin Hogea realizează o satiră la adresa societății islamice medievale, evidențiind contrastul dintre aparență și esență și dovedind un talent deosebit în a interpreta cuvintele, de multe ori într-o manieră neobișnuită.

   Contextul incert în care sunt plasate anumite povestiri fac din Nastratin Hogea un tipar al înțeleptului din popor, proiectându-l in ,,illo tempore”, întrucât transmite îndemnuri general valabile referitoare la firea umană, cea care, în ciuda oricăror progrese sociale, a rămas și rămâne aceeași, neschimbată, un mozaic de calități, virtuți și defecte, slăbiciuni.

      Românii au intrat în contact cu această personalitate legendară datorită influențelor culturale otomane. Anton Pann este primul care a preluat învățăturile acestui personaj și le-a transpus în limba română, într-o variantă versificată, iar demersurile în acest sens nu s-au oprit aici. Peripețiile lui Nastratin nu au încetat să fie prezente în viața românilor, devenind parte a folclorului nostru, cu influențe balcanico-orientale.

  Această antologie reunește o selecție de ,,năzdrăvănii” ce reprezintă un deliciu pentru cititor, indiferent de vârstă și de experiența în materie de lectură. Totodată, se aduce ,,o contribuție la îmbogățirea culturii românești, considerând că, prin cunoaștere, sprijinim prietenia și respectul reciproc dintre popoarele noastre [român și iranian n.p.].”

Voi cita niște exemple din carte care, sper eu, vă vor suscita interesul:

,,Arătatul cu degetul

Într-o zi, Nastratin Hogea se pregătea să meargă la baia publică. Când a ajuns la baie, băieșul i-a spus:

-Domnule Hoge, astăzi baia este rezervată numai pentru mai-marii orașului.

Nastratin l-a întrebat:

-Cine sunt mai-marii orașului?

Băieșul a răspuns:

-Mai-marii orașului sunt cei pe care îi arată lumea cu degetul când merg prin oraș.

Hogea a plecat repede acasă, a luat pătura, șaua și hamul măgarului și l-a pregătit de drum. I-a mai atârnat de gât talanga, iar el a încălecat pe măgar cu spatele înainte și a pornit iarăși spre baia publică. Cum îl vedeau, oamenii izbucneau în râs și îl arătau cu degetul. Oamenii se strângeau și veneau după măgar, astfel încât, atunci când a ajuns la baia publică, în urma lui se strânsese o adevărată mulțime de oameni.

Acolo s-a oprit și i-a spus băieșului:

-Domnule băieș, dă-te la o parte, căci cel mai arătat cu degetul din oraș a venit la baie!”

,,Fapta bună

Într-o zi, Nastratin Hogea sădea un copac în grădină. Un prieten care trecea pe uliță l-a văzut și i-a spus:

-Hoge, ce mai vrei? Ai îmbătrânit și ești cu un picior în groapă. Vrei să mai mănânci din fructele pomului, de îl sădești acum?

Nastratin s-a întors și i-a răspuns:

-Vai de capul tău! Eu fac o faptă bună. Până acum, alții au sădit și eu am mâncat. Acum sădesc eu și vor mânca alții.”

,,Avarul

Un om bogat și foarte zgârcit a căzut odată într-un râu. Omul nu știa să înoate, iar curentul îl ducea la vale, sub ochii celor care alergau pe malul râului și îi strigau:

-Dă mâna! Dă mâna!

Zgârcitul însă nu întindea mâna și se lăsa înghițit de curent. Avea să se înece.

În ultima clipă, a fost salvat de Nastratin Hogea, care s-a apropiat de apă și a strigat:

-Ia-mi mâna! Ia-mi mâna!”

      Vă recomand să achiziționați și să citiți acest volum minunat, apărut la Editura Herald! Dacă aveți nevoie de o lectură ușoară, relaxantă, amuzantă și care, în același timp, să vă ofere prilejul să reflectați, ,,Peripețiile lui Nastratin Hogea” reprezintă alegerea ideală pentru voi.

        LECTURĂ PLĂCUTĂ!

 Cartea Peripețiile lui Nastratin Hogea poate fi comandată de pe site-ul Editura Herald

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

10 COMMENTS

  1. Tocmai ce am comandat cartea, articolul dvs. m-a convins! Pudra de salep ati achizitionat-o din Romania? M-am tot invartit pe net, dar n-am gasit niciun site din tara care sa livreze asa ceva, poate ma ajutati cu un link, ceva? Multumesc, numai bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.