Analfabeta care stia sa socoteasca – Jonas Jonasson – Editura Trei

Analfabeta care stia sa socoteasca – Jonas Jonasson – Editura Trei

by -
4
Analfabeta care stia sa socoteasca - Jonas Jonasson

Analfabeta care știa să socotească, de Jonas Jonasson

Titlul original: Analfabeten som kunde räkna
Gen:  Literatura universal
Editura Trei
Anul publicării: 2015
Numar pagini: 506
Traducere: Laura von Weissenberg

Încă o călătorie pe tărâm necunoscut, încă o provocare. De data asta Suedia şi Jonas Jonasson, autor al unui bestseller tradus în peste 35 de limbi străine (Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut – 2009, Stockholm), care însă îmi era total străin, iar titlul nu îmi sugera nici el prea multe.
Incertitudine, semne de întrebare, ezitări. Pentru ca după un număr nu mare de pagini parcurse să pot nota prima impresie: această carte este una dintre plăcutele surprize pe care le-am avut în ultima vreme. Iar pe viitor îmi propun să mai trag cu ochiul măcar periodic la activitatea autorului şi în plus, să fac unele “săpături” pe tărâmul acestei ţări nordice.

Fireşte că şansele reale că măcar un sfert din cele relatate să fie posibile sunt mici; chiar foarte mici, după cum anunţă prima pagină. Dar acest lucru nu are de ce să stea în calea unei lecturi plăcute, relaxante, care adună laolaltă informaţii utile, visare, amuzament, iubire şi imaginaţie. Multă imaginaţie. Atât de multă încât a avut ca rezultat un fel de roman rusesc, în care personajele sunt urmărite de-a lungul a multor ani, travesând tot felul de evenimente, încât la un moment dat aproape că uiţi de unde a început totul. Dar dibacele scriitor anticipează parcă şi asta, căci readuce periodic în prim-plan scenele incipiente.
Jonas Jonasson (Per Ola Jonasson, n.6 iulie 1961) originar din Växjö, Suedia, este jurnalist şi scriitor, a studiat suedeză şi spaniolă în cadrul Universităţii Gothenburg, fondând chiar şi o companie media (OTW ), la care însă a renunţat din motive medicale.
Locul în care începe totul: Soweto, “cel mai mare ghetou din Africa de Sud”.
Personaje: o negresă analfabetă cu o minte strălucită, un inginer alcoolic promovat pe criterii de familie şi renume al universităţii, 3 chinezoaice, suedezi fanatici, agenţi Mossad, fermieri, contese, un fost ceramist paranoic şi încă vreo câteva apariţii printre evenimente când dramatice: “cu mama în groapă, îşi putea păstra salariul pentru propriile nevoi” când comice: “Venim noi la tine în colibă, eu şi foarfeca mea.”

Acţiunea debutează în accente realist-dramatice, cu imagini şi informaţii despre viaţa ghetoului şi a locuitorilor săi, care dacă aveau şansa de a supravieţui bolilor cauzate de sărăcie şi mizerie, aveau la îndemână “soluţia salvatoare” a anestezierii cu aurolac, alcool sau droguri, încât o existenţa fără toate acestea părea mai degrabă o minune, decât ceva firesc.
Imaginile desfăşurate în această locaţie trezesc simţiri contradictorii: fiori, compasiune – pentru nedreptatea şi suferinţele semenilor, revoltă pentru absurditatea unor regimuri sau reguli, admiraţie pentru cei care se ridică deasupra mizeriei umane, apreciere a ceea ce avem în vieţile actuale.
Cu Ingmar vedem transformarea unui vis frumos în fanatism şi obsesie.
Paginile în care Nombeko este închisă în centrul de cercetare de la Pelindaba sunt singura parte în care acţiunea pare puţin forţată şi neverosimilă, iar întinderea şi în ani cam mare. Altfel însă, odată ieşit dintre pereţii acelor încăperi romanul reintră pe cursul care îl face unul reuşit.
Pe măsură ce parcurge capitol după capitol, cititorul asistă la un fel de spectacol de magie; căci acest scriitor scoate din mânecă, de unde nici nu se mai aşteaptă, tot felul de situaţii, într-o desfăşurare captivantă, dinamică a evenimentelor.

 Cele 24 de capitole + epilogul sunt un prilej perfect de evadare. Instalat în confortul locului de citit al locuinţei, în vacanţe sau în drumul către cele zilnice poţi călători, te poţi destinde şi afla şi lucruri utile. Sau mai poţi nota şi o eventuală destinaţie de vizitat, cum este cazul meu.

 Notă: 9 / 10 ( respectiv 4 / 5 stele rating)

 

Editura TreiCartea Analfabeta care știa să socotească de Jonas Jonasson este oferită pentru recenzie de Editura Trei. Cartea poate fi comanda de pe Editura Trei. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale editurii urmăriți site-ul și pagina de Facebook.

Autor: Adelina
Review overview
5

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.