Bărbați răi – Julie Mae Cohen – recenzie

Bărbați răi – Julie Mae Cohen – recenzie

by -
1
Bărbați răi - Julie Mae Cohen - recenzie

Bărbați răi – Julie Mae Cohen – recenzie

Titlu: Bărbați răi
Autor: Julie Mae Cohen
Categorie: Thriller
Traducător: Oana Zaharia
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 320
Titlu original: Bad Men

Editura Crime Scene Press

  “Julie Mae Cohen s-a născut în Maine, în Statele Unite. Încă din copilărie și-a dorit să fie scriitoare și să aibă o carte pe rafturile bibliotecii din Rumford.
A scris primul roman la 11 ani, într-un caiet cu spiră, alături de ilustrații și hărți.
A studiat literatura engleză la Universitatea Brown din Rhode Island și la Cambridge, în Marea Britanie, apoi a făcut un masterat despre zâne în literatura victoriană și edwardiană.
Cărțile ei au fost traduse în șaptesprezece limbi și s-au vândut în peste un milion de exemplare în toată lumea.

  “Saffy, o justițiară cu un cod moral strict, îi elimină pe „bărbații răi” care fac din femei o pradă. Misiunea îi e alimentată de o furie justificată și de setea de dreptate; în același timp, demersurile îi sunt complicate de propriile vulnerabilități și dorințe. Nici cu viața sentimentală nu stă mai bine – e greu să păstrezi o relație când iubitul de azi poate ajunge victima de mâine. Asta până când îl întâlnește pe Jonathan, realizator de podcasturi despre crime, care i se pare că e un tip cu adevărat bun. Dar Jonathan e acuzat de crimă, așa că Saffy se trezește într-o situație inedită pentru ea: trebuie să salveze un bărbat.

  Așa mi-am zis și eu citind descrierea editurii și mai ales întrebarea: “Un thriller feminist plin de umor negru și care pune o întrebare incitantă: poate o criminală în serie să-și găsească alesul inimii?

  Și m-am convins! Povestea este spusă chiar de protagonistă și începe cu propria ei caracterizare:

“Mă numesc Saffy Huntley-Oliver și ucid bărbați răi. Bineînțeles, asta e secret. Pentru lumea exterioară, sunt cu totul altcineva. Sunt un fost model și, din câte se pare, ceea ce englezii numesc “socialite”, deși categorisirea asta mă face să par mai sociabilă decât sunt. Am absolvit Istoria Artei la Universitatea Durham, lucru obligatoriu pentru femeile din clasa mea socială. Am obținut o diplomă de clasa a doua, ceea ce a fost un efort destul de mare – nu pentru că mi-a fost dificil să învăț pentru ea, ci pentru că am fost îndeajuns de înțeleaptă încât să nu-mi doresc o diplomă din treapta superioară.”

  Totul a început când Saffy avea 12 ani, cu o viață îndestulată financiar, dar plină de probleme pe plan personal. După moartea tatălui, Saffy și sora ei Susie rămân în grija mamei, care se recăsătorește cu un tip bogat Harold Lyon. Îl iubea și nu-i vedea defectele, moare când Susie avea 2 ani, de-o supradoză de pastile. Fetele rămân în grija lui Harold, care nu era deloc omul care credea lumea că este. Așa că Saffy s-a simțit mereu responsabilă pentru sora ei, s-a simțit ca “o mamă”.

  Doar că Harold care abuza de Saffy de când avea 5 ani, când ea a împlinit 12 ani s-a hotărât că e prea mare pentru “jocurile lui” de pedofil și o voia pe Susie. Abuzurile se produceau mereu în bazin, și ani de zile frustrarea lui Saffy se concretizează prin a înnota foarte mult. Asta o va ajuta acum și va reuși să-l facă pe Harold să se înnece. Astfel copilele devin și mai bogate moștenind averile Huntley, Oliver și Lyon, gestionate până la majorat de tutorii desemnați.

  Saffy termină o facultate, face câțiva ani de modeling, apoi se implică în diferite organizații caritabile. Din când în când mai “pedepsește” câte un bărbat ca Harold, care fie își bătea joc de soție, fie era un pedofil sau misogin și escroc. Mereu își planifică lucrurile atât de bine că nu planează asupra ei nici o bănuială. Spre deosebire de sora ei, pe care și acum o sprijină emoțional și o ajută, ea nu e atât de credulă și mai ales nu se îndrăgostește ușor. Și totuși viața are “glumele și capcanele ei”.

  Se îndrăgostește de Jonathan Desrosiers, realizator de podcasturi cu crime reale, care scrisese o serie de articole și cărți foarte bine primite de public. Mărturie stau comentariile de la podcasturi și lumea care venea din toată țara la lansările de carte.

  Jonathan (Joe) era fiu de polițist din Putney, o familie dezorganizată cu un tată bețiv și autoritar. De mic a fost pasionat de investigații și de crime. Se căsătorește cu Amy, crede că sunt fericiți, dar se înfundă prea mult în muncă. Descoperirea unui criminal îi dă ocazia să scrie o carte de succes, și-i aduce interacţiuni cu diferite persoane, unele se vor dovedi periculoase. Lansarea ultimei cărți aduce cu ea și plecarea lui Amy, apoi divorțul. Debusolat și mahmur găsește a doua zi în fața ușii casei un sac cu rămășițe umane. Mortul nu avea mâinile și capul, dar sacul mirosea pregnant a parfum, unul străin, nou apărut. Așa va ajunge să-l descopere pe “ucigașul gunoier”. Din păcate se dovedește a fi Cyril Walker, un om pe care-l crezuse prieten. În frigiderul lui găsește 5 capete, de la 5 cadavre descoperite de poliție în ultimii ani, toți oameni ai străzii singuri. Atacat de Cyril este înjunghiat și ajunge la spital. Declarația i-o ia detectivul Atherton, care parcă l-ar învinui pe el pentru podcasturi. Scârbit renunţă la tot, inclusiv la internet, și se “ascunde” în Scoția, unde închiriază o căsuță dărăpănată într-un loc care pare uitat.

  Într-o zi o întâlnește pe Saffy (pentru că, nu-i așa, ce nu poate o femeie când vrea ceva) se alege cu un câine (cum? veți vedea citind cartea). Se împrietenesc destul de greu pentru că el nu se poate încă rupe de Amy. Dar trebuie să revină în oraș.

  Este chemat de Atherton care-i cere să vorbească cu Cyril, să încerce să afle identitatea rămășițelor din sacul găsit la ușa lui. Dar Cyril nu recunoaște a șasea crimă și el ajunge ca detectivul să-l creadă suspect. E ciudat, dar parcă cineva vrea să-l determine să reintre în joc. Mai mult cineva din grupul care-i admiră sau critică podcasturile îl învinuiește că le-ar fi întrerupt.

  Apoi lucrurile se precipită: cineva îl amenință, îi trimite ca din partea lui ciocolată otrăvită fostei soții, dă foc agenției care-l reprezintă și în final îl răpește. Norocul lui cu Saffy și determinarea ei de a nu-și pierde dragostea acum când a găsit-o.

  Cine este urmăritorul? Ce vrea de la Jon? Cum îl găsește Saffy? Ce se întâmplă cu Amy? Ce se întâmplă cu Jon ? Dar cu Saffy? Și totuși cine i-a lăsat sacul cu bucățile de cadavru la ușă?

  Veți afla totul și multe altele citind romanul.

  Sincer oarecum am înțeles-o pe Saffy și chiar am empatizat cu ea de câteva ori, mai ales că cei pe care a hotărât să-i pedepsească o meritau, și așa mai curăță lumea de hărţuitori sau pedofili. Dar mi-a plăcut și cum a reacționat când s-a îndrăgostit și cât de hotărâtă a fost să obțină ce vrea.

   Merită să citiți cartea, o să vă placă!

  Și cred că o să fiți de acord cu cei de la Financial Times care spun despre roman: “O combinație între Tăcerea mieilor și Totul despre sex.

Recenzii cărți

blog tour

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Bărbați răi

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.