Vinovăţie dovedită de Scott Turow

Editura: Rao
Număr pagini: 523
An apariţie: 1996

“O încântare..peste cinci sute de pagini de suspiciune, de afirmaţii nedovedite, descoperiri, confesiuni false şi jumătaţi de adevăruri…totul atât de bine închegat, încât îţi ţii răsuflarea în aşteptare.” Kathy Watson-Observer

“Se vorbea despre nobleţea legii. Stern nu credea în asta. Prea multă duhoare de abator emana fiecare tribunal în care intrase. Deseori era o afacere murdară. Dar legea, cel puţin, caută să reglementeze neşansa, slăbiciunile şi prejudiciile existenţei noastre sociale care, altfel, ar fi fost cu totul şi cu totul arbitrare.”

După 31 de ani de căsnicie, care credea el că fuseseră ani buni, 3 copii mari, fiecare cu casa şi preocupările lui, avocatul Alejandro (Sandy) Stern vine acasă de la Chicago şi-şi găseşte soţia moartă. Ca explicaţie un simplu bilet cu textul ”mă poţi ierta?” Şocul puternic, copiii, înmormântarea, problemele clientului sau principal Dixon, toate îl determina să se comporte ca un robot.

Apoi vine singurătatea, încercarea de-a înţelege, momentele de introspecţie şi amintiri noaptea şi cercetările şi justiţia ziua. Aşa facem cunoştinţă cu Alejandro Stern provenind dintr-o familie de evrei din Argentina, devenit în America Sandy Stern, emigrând cu mama şi sora lui după moartea tatălui şi a fratelui mai mare. Încearcă din răsputeri să devină un American tipic, să-şi lase în urmă moştenirea spaniolă. După moartea mamei sale are grijă şi de sora lui, termină facultatea de drept, se angajează la un mare avocat Henry Mittler cu a cărui fiica Clara se şi căsătoreşte în final. Câştigă din ce în ce mai bine, fapt care îi permite să-şi întreţină familia fără a se atinge de moştenirea soţiei. Clientul lui principal Dixon Hartnell, preşedintele M.D., fusese în armata cu Sandy ,o cunoscuse pe sora lui Silvia, cu care se şi căsătorise (chiar dacă Sandy nu a fost de acord), crease un imperiu din nimic şi câteodată îi plăcea “să joace” la limita legii. Neavând copii cu Silvia îi ‘adopta’ oarecum pe ai lui Sandy încercând să-i angajeze la firma lui şi să-i ajute..

În timp Sandy se ocupă mai mult să aducă bani în casă iar Clara, o fire interiorizată, se ocupă de copii cu care comunica din ce în ce mai mult. Peter, copilul mai mare, devine medic şi oarecum confidentul mamei şi surorilor lui. Marta sora mai mare, urmează cariera tatălui şi este cea mai apropiată de el, pe când mezina Kate este frumoasă şi inteligentă, dar se plafonează în dragostea ei pentru John, un coleg de liceu renumit mai mult ca sportiv. Sandy, neavând experienţa unei adevărate familii în copilărie, consideră că viaţa lor este normală, dar Clara era o persoană cu o intimitate accentuată şi după plecarea copiilor devine şi mai închisă şi mai însingurată. Astfel că Sandy se autoflagelează că nu a observat semnele depresiei. Găseşte la un momentdat o factură de la un laborator de analize şi vrea să vadă ce boală avea Clara.

Pe alt plan încearcă să rezolve problemele lui Dixon care era cercetat de procuratură.

Şi aici începe de fapt haosul, descoperiri uimitoare legate de soţia, copiii, cumnatul şi vecinii lui. Povestiri din culisele justiţiei, rivalitate între procurori, avocaţi, judecători, comploturi, invidii, interacţiuni umane. Descoperă trădarea soţiei, a cumnatului, şi chiar a copiilor lui faţă de familie, îşi descoperă culmea, la vârsta lui, propria sexualitate.

Romanul este absolut surprinzător, personajele sunt foarte bine creionate, deznodământul este neaşteptat, dar în acelaşi timp profund uman.

Dacă am reuşit să vă conving, citiţi cărţile autorului, merită!

Autor: Arci
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

14 COMMENTS

  1. Arci, se vede ca ti-a placut cartea. Ai reusit sa ma tentezi si pe mine. Multumesc mult pentru ispita! Felicitari pentru recenzie!

  2. O recenzie frumoasa si sunt convinsa ca si cartea este buna! Dar…nu sunt sigura daca o voi cumpara…
    Felicitari!

  3. Felicitari, Arci ! O recenzie superba ! Nu stiu cum reusesti, ma tentezi sa citesc carti care nu sunt genul meu, dar pe care probabil ca ajung sa le ador ! Pentru acest dar minunat iti multumesc din suflet ! locco_smiley_37

  4. Desi nu e prea e genul meu, recenzia ta mi-a atras atentia in mod deosebit. Sper sa i acord o sansa intr o buna zi. Mai ales ca nu am mai citit nimic pana acum scris de acest autor.

  5. felicitari Arci
    e o recenzie pe gustul meu, sti ca avem aceleasi gustiri si suntem amndoua fane ale editurii Rao

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.