Apartamentul din Paris de Lucy Foley

Apartamentul din Paris, de Lucy Foley – Editura Trei – recenzie blog tour Crime Club

Apartamentul din Paris

Autor: Lucy Foley

Editura Trei – 2023 

THE  PARIS  APARTMENT
Traducere din engleză Ioan Văcărescu
Număr pagini: 431

  “Lucy Foley este autoarea bestsellerurilor Sunday Times Petrecerea de vânătoare și Lista de invitați, vândute în peste 2,5 milioane de exemplare în întreaga lume. Thrillerele sale au figurat în topurile New York Times și Irish Times și au fost pe primele locuri ale secțiunii Crime & Thriller la British Book Awards. De asemenea, s-au aflat pe listele The Times and Sunday Times Crime Books of the Year, iar Lista de invitați a fost aleasă și pentru Reese’s Book Club. Romanele lui Lucy Foley au fost traduse în peste 40 de limbi, iar articolele sale au apărut, printre altele, în Sunday Times Style, Grazia, ES Magazine, Vogue US, Elle, Tattler sau Marie Claire.”

“Un bloc vechi superb, la numărul 12 pe Rue des Amants, ascuns undeva în Montmartre, unde nimic nu trece neobservat și toată lumea are ceva de mărturisit. Tocmai a avut loc o crimă. În spatele ușii apartamentului 3 se află un mister. Cine să dețină cheia: mondena, amabilul, portăreasa, alcoolicul, fata în pragul colapsului sau oaspetele nedorit?

Toți sunt vecini, toți sunt suspecți. Și fiecare are câte un secret de nedezvăluit…”

Dezleagă misterul ! Numai tu ai cheia!”

  O casă aparent opulentă, dar odată intrat și mai ales după ce ai cunoscut și locatarii, pare din ce în ce mai mult un loc de coșmar. Apartamente mari, elegante, cu uși secrete, scări interioare, locatari tăcuți, reacționând urât la vederea oricărui chip nou, secrete rușinoase ascunse sub masca bogăției și puterii.

  Acesta este locul în care Ben Daniels primește cheia unei locuințe de la prietenul său Nick (Nicolas). Carismatic, mereu cu vorbele la el, Ben pare că se simte bine în mijlocul lor, participând la cine în familie, câștigând admirația și chiar iubirea unora dintre membrii ei.

  O familie total disfuncțională, dar aflată la cheremul capului familiei. Pentru Jacques totul era  un bun al său, soția trofeu Sophie Meunier, care se străduia și poza într-o doamnă franțuzoaică de rang înalt, cei doi fii din prima căsnicie: Antoine un bețiv, și Nick, fiecare ratat în felul său, și fiica ținută din scurt.  Totul pentru că el plătea și nu voia să fie făcut de râs.

   Flerul de jurnalist al lui Ben îl face să pună întrebări, să afle lucruri, să vrea să știe de ce în acea clădire funcționa atât de bine “legea tăcerii” (omerta).  Chiar și portăreasa, care vedea și știa tot,  tăcea aparent pentru a nu pierde locul de muncă și acoperișul mizerabil, ghereta din curte. Dar întrebările și investigațiile lui Ben deranjează, și dispare chiar în ziua când trebuia să vină sora lui vitregă Jess. Avuseseră o copilărie chinuită, un tată abuziv, o mamă care se sinucide, ajung în sistem, Ben este adoptat, Jess rămâne să se descurce singură și învață legea străzii. Acum voia un nou început și se hotărâse să vină la fratele ei.

  Dar surpriză!!!  Ben dispărut, apartamentul curățat, pisica cu urme de sânge pe blană, vecinii tăcuți, urâcioși și plini de resentimente. Toate astea o fac pe Jess și mai hotărâtă să afle adevărul și după multe aventuri, cu ajutorul lui Theo (editorul lui Ben), o va face.

  Poveștile sunt spuse pe rând  de fiecare protagonist în parte, așa aflăm câte ceva din trecutul lor, și lucruri din prezent. Aflăm pe cine deranja Ben, ce aflase, cine se îndrăgostise de el și mai ales de ce a dispărut.

  Toate încercările de-a o descuraja pe Jess, de-a o păcăli (vezi mersul la poliție), nu reușesc să-i înfrângă dorința de-a afla adevărul despre această familie, relațiile, afacerile ei, și despre fratele ei.

  Și nimic din ce se vede la suprafață  nu este adevărat, totul, începând de la afaceri și trecut, relațiile cu oameni suspusi, totul este ascuns într-un con de umbră, sub masca respectabilității.

Care este adevărul despre familia Meunier?

De unde venise Sophie? Cine este Mimi în realitate?

Ce rol au în familie și afaceri Antoine și Nick?

Ce s-a întâmplat cu Ben?

Unde a dispărut Jacques Meunier?

Cine este și ce rol are portăreasa?

Ce vor face Jess și Theo?

  Citiți cartea și veți afla. Poveștile personajelor sunt uneori repetitive, dar se întretaie , și explică lucrurile prin prisma fiecăruia.

  Până la urmă ajungi la o concluzie, dar la fel ca la celelalte romane ale lui Lucy Foley, finalul răstoarnă tot și te ia prin surprindere.

  Recunosc că mi-ar fi plăcut o acțiune mai alertă, uneori poveștile mi s-au părut prea mult, prea lente, expunând aceleaşi fapte. Dar asta nu înseamnă că vouă n-o să vă placă.

Iată și păreri avizate:

 “Străzile Parisului nu au arătat niciodată mai întunecate, mai opulente sau mai sinistre decât în noul roman fabulos de întortocheat al lui Lucy Foley.”( Ruth Ware, scriitoare)

 “Apartamentul din Paris m-a cucerit. Un amestec de Emily în Paris cu Rear Window și un final absolut remarcabil.”( Vulture)

“Foley este extraordinară.”( The Times)

“Intriga e ingenioasă.”( Daily Telegraph)

“O Agatha Christie a epocii.”( Guardian)

Carte disponibilă cu site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărțiApartamentul din Paris de Lucy Foley - Editura Trei - recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.