Ghostwriter de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Ghostwriter de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Ghostwriter de Monica Ramirez - Editura UP - recenzie

Ghostwriter, de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Monica Ramirez – Ghostwriter

Editura UP

București 2022

Nr. pagini – 515

  „Cât am bătut câmpii cu poveștile mele, Rachel m-a studiat intens cu ochii ei mari și albaștri, de parcă n-ar fi vrut să piardă niciun cuvânt. N-am acordat atenție de cîte ori ni s-au umplut paharele, dar cu siguranță spre final eram amețită bine. Motiv pentru care mi-am luat inima în dinți și i-am dezvăluit unicul lucru pe care abia așteptasem să i-l spun de la bun început, dar nu avusesem curajul până atunci.”

  Povestea Monicăi m-a luat prin surprindere. Am avut senzația că citesc un roman de Camilla Lackberg și mi-a fost destul de dificil să îl las deoparte înainte de a-l termina. Suspans, dramă, trăiri interioare, sarcasm, aciditate, aventură, crime-fiction și răsturnări de situație delicioase.

 Ava Nolan este o femeie frumoasă și inteligentă dar extrem de nesigură pe sine și dependentă emoțional de soțul său Jess, un renumit doctor în științe economice, care urmează să lanseze la nivel internațional un proiect revoluționar, menit să schimbe noțiunea de bunăstare și proprietate materială.

  Ava își dorește să devină o scriitoare renumită dar din păcate talentul nu o recomandă. Într-o după-amiază, în magazinul său de antichități, își face apariția celebra autoare de romane de dragoste, Rachel Allan.

  Rachel apare ca o tornadă și o transformă pe Ava în mica sa protejată, un proiect aparent nevinovat dar care ascunde în spatele său o intenție perfidă. Sub pretextul că o va ajuta pe Ava să își scrie prima carte, Rachel o manipulează emoțional pe aceasta să accepte publicarea unui roman pe care evită să și-l asume de teama de a nu-și altera imaginea de scriitoare fenomen în cazul în care cartea nu se ridică la nivelul așteptărilor publicului.

  Povestea se complică în momentul în care noul roman se dovedește a fi o adevărată capodoperă, câștigătoare a prestigiosului premiu Aspen și Rachel vrea să dea în vileag înțelegerea neconvențională stabilită cu Ava pentru a îndrepta atenția criticilor asupra sa.

  Să fie Ava dispusă să renunțe la faimă și prestigiu pentru a îndrepta lucrurile? Să fie Rachel pregătită de confruntarea cu noua Ava care a reușit să atragă admirația soțului care o trata constant de pe o poziție de superioritate și s-a deprins cu viața în lumina reflectoarelor?

  Pentru Rachel povestea nu are un final fericit. Moartea sa subită ridică numeroase semne de întrebare și supiciuni care planează asupra cunoscuților. Cine și de ce a ucis-o?

  Decizia Avei de a publica un al doilea roman pentru a-și întări statutul de autoare de succes o împinge către un înșiruire de gesturi necugetate. Jurnalul lui Rachel devine un subiect intrigant pentru o nouă poveste scriitoricească, dar Ava nu știe să scrie…

  Amenințările pe care Ava le primește în cele mai neașteptate momente scot la iveală o conspirație nu neapărat neașteptată, ci mai degrabă bine venită. Jurnalul aduce la suprafață secrete adânc îngropate și tragedii învăluite în note mistice.

  Personajele sunt atent schițate și trăirile acestora valide. Mi-a plăcut că autoarea jonglează cu noțiuni complementare de bine și rău, permis și imoral, creionând victime și agresori deopotrivă. Nimeni nu este complet nevinovat în ciuda faptului că le poți înțelege motivele din spatele acțiunilor.

  O lectură antrenantă, intrigantă, proaspătă. Pentru mine, prima de la această autoare pe care îmi doresc să o descopăr și prin intermediul altor scrieri.

    „Îmi amintesc ziua în care i-au găsit, eram ascunsă în pădure. Scafandrii au depus cadavrele în ghețărie și familia a fost chemată pentru procesul de identificare. M-am strecurat înăuntru fără să mă observe nimeni.Îi așezaseră pe unul dintre blaturile din marmură unde obișnuiau să se depoziteze plăcile de gheață. La început am crezut că îl găsiseră doar pe Hayden, după care am zărit mâna mică încâlcită în părul gri și fața lui Brynn ascunsă în scobitura gâtului. Carnea le era atât de albă încât părea sculptată în marmură, era greu de spus unde se termina corpul lui și unde începea al ei.”

Carte disponibilă pe site-ul Editura Up

recenzii cărți

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.