39 de trepte de John Buchan - Crime Scene Press - recenzie

39 de trepte, de John Buchan – Crime Scene Press – recenzie

39 de trepte
Autor: John Buchan
Crime Scene Press 
THE  THIRTY- NINE  STEPS
Traducere din engleză Raluca Stefan
Număr pagini: 166

“Mai 1914. În Europa, războiul mustește. Generalul maior Sir Richard Hannay se întoarce în Londra. Ajuns acolo, e abordat de un american. Necunoscutul pretinde că are informații despre un complot anarhist menit să destabilizeze întreagă Europa. Primul pas: asasinarea premierului grec Constantin Karolides.

Romanul a fost ecranizat în 1935 de Alfred Hitchcock. În 1959 a apărut și o varianta color a filmului, apoi în 1978 s-a lansat o nouă versiune, aceasta fiind și cea mai apropiată de acțiunea romanului. În 2008, BBC a adaptat textul lui Buchan pentru televiziune.”

  M-au intrigat de la bun început titlul, coperta și afirmația: ”Cartea care a deschis drumul romanului de spionaj”. Cred că ați fi fost și voi curioși să vedeți despre ce este vorba.

  Personajul principal, Sir Richard  Hannay, se întoarce la Londra, după războiul din Bulawayo, cu triburile Matabele. Plecat la 6 ani din Scoția, dus de tatăl său la Londra, după școală se înrolează în armată  și pleacă să lupte în Africa. Acum,  întors acasă,  vrea să trăiască un pic viața din Londra, să viziteze, să se distreze, să aibă parte de prieteni și relații.  Dar după o săptămână era satul și dezamăgit de vizitat muzee, de restaurante, teatre, curse de cai. Probabil și faptul că nu avea prieteni apropiați cu care să-și petreacă timpul, invitațiile pe care le primea la diferite evenimente fiind doar de conveniență, nimeni nu era cu adevărat interesat de el, totul era de fațadă.

  Tânăr, doar 37 de ani, bogat, sănătos dar extrem de plictisit, e hotărât să-și încheie afacerile și să se întoarcă în savane la lupte. Sau mai era o posibilitate, să-și ia o slujbă (tot în armată) și să plece în Albania, un loc care nu era deloc plictisitor.

  Este perioada când lumea fierbe, când câte un outsider în cercurile politice, cum era premierul grec, neagreat de Berlin și Viena, considerat chiar unicul obstacol în fața catastrofei, putea fi ucis.

  E seara când Richard ajunge plictisit acasă, dar vecinul său, Scudder, îi cere ajutorul și găzduire. Acesta îi face o cronică a Europei, a puterilor imperialiste și  capitaliste, a modului  cum vor să conducă și să supună, dar și cum dincolo de state există o grupare secretă “Black Stone”, o mișcare organizată de oameni periculoși și influenți, care voiau să conducă lumea.  Invrajbeau  puternicii vremii, guverne, țări, și câștigau astfel putere și bani.

  Scudder le descoperise o parte din planuri, dar, urmărit fiind, își înscenase moartea și voia să se ascundă până scăpa de urmăritori și  putea să-și raporteze descoperirile.

Din păcate este găsit și ucis chiar în apartament, și proprietarul este primul bănuit.

  Richard îi găsește agenda și dispare, pe de-o parte pentru a scăpa de poliție pe de altă parte vrând să afle dacă ce susținuse Scudder era adevărat.

  Și urmează o grămadă de aventuri. Urmărit inițial de poliție, mai apoi de cei din Black Stone, se ascunde, se deghizează, este ajutat de oameni de bine, ajunge la malul marii.

Este prins de agenți ai grupării, dar pregătirea lui din război își spune cuvântul și scapă.

  Printre toate acestea reușește să decodeze agenda lui Scudder, și ajunge cu toate datele la șeful “spionilor”, la Ministerul de Război.

  Pentru că în agendă apare obsesiv expresia “39 de trepte”, dar și malul mării, găsește locul ajutat de  paza de coasta și alți agenți și cu multă determinare reușește să împiedice planurile spionilor germani și să-i prindă.

  Abia când îl prinde pe șeful complotistilor, și-i comunică că nu i-au reușit planurile, își dă seama  cu ce oameni primejdioși se luptase: “În ei puteai vedea o flacără fanatică și abia atunci mi-am dat seama, pentru prima dată, cu ce mă luptasem. Individul ăsta era mult mai mult decât un spion; în nebunia lui, era, de fapt, un patriot.”

  La câteva săptămâni după eveniment începe războiul,  și Hannay se înrolează, cu gradul de căpitan, în urma  războaielor din Africa, dar este convins că datoria lui față de țară, cea mai importantă, și-o făcuse înainte, distrugând rețeaua de spioni.

Iată și păreri avizate:

  “În timp ce citeam 39 de trepte mă gândeam cât de diferită era lumea imediat dinaintea „Marelui Război” care a distrus-o. Însă cartea a avut un mare succes printre soldații britanici și australieni din tranșee. I-a ajutat să evadeze puțin de lângă ororile din jur. Citiți-o și veți înțelege de ce. “( The Sydney Morning Herald)

“Unul dintre cele mai bune thrillere scrise vreodată. “( The Telegraph)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.