Arta stăpânirii hărții mentale de Tony Buzan

Arta stăpânirii hărții mentale, de Tony Buzan – Editura DPH/ Didactica Publishing House – recenzie

Tony Buzan

 Arta stăpânirii hărții mentale / Ghid de învățare și utilizare a celui mai puternic instrument de gândire din lume

Număr pagini: 223

Editura DPH/ Didactica Publishing House

Traducere Carmen Dragomir

  Anthony Peter Buzan născut la  2 iunie 1942 Palmers Green, Middlesex, Regatul Unit. Decedat la 13 aprilie 2019 (76 de ani) Spitalul John Radcliffe. Lucrări notabile; Folosește-ți capul, Cartea de citire a vitezei, Cartea cu harta minții. Rude, Barry Buzan, Jean Buzan, Gordon Buzan. A fost consultant educațional și autor. El a popularizat ideea de alfabetizare mentală, gândire radiantă și tehnica mapping mind, inspirată de tehnicile folosite de Leonardo da Vinci, Albert Einstein și de tehnicile mapping ale lui Joseph D. Novak. Buzan și-a încheiat studiile universitare de licență în psihologie, engleză, matematică și știință la Universitatea din Columbia Britanică și a fost student la Universitatea Simon Fraser în 1965–66, unde a petrecut un an ca student absolvent și președintele inaugural al Fraser Society Student Simon. În timpul său la SFU, acesta s-a implicat foarte activ în Mensa, devenind redactor la Revista internațională din Mensa.

   ,, Caut cărți pentru utilizarea creierului.” Așa a început aventura autorului Tony. O aventură pe care a parcurs-o ani întregi. Ani de analize, de descoperiri, de ambiție și nu în ultimul rând de dorință de a ajuta insul să își dezvolte capacitatea de acumulare a informațiilor. Ca acestea să fie cât mai multe și cât mai ordonate. Recunosc, mereu am încercat să rețin cât mai multe informații. Uneori, chiar des, nu mi-a iești asta. Vi s-a întâmplat ca mintea voastră să fie vraiște, să simțiți că toate informațiile sunt un amalgam de cuvinte pe care nu le poți stăpâni, încep să se suprapună, să se îngrămădescă, și să nu puteți să găsiți un capăt de la care să plecați? Uneori devine frustrant, enervant și începem să ne pune problema că poate capacitatea creierului nostru are o problemă. Autorul ne aduce în față ideea de stăpânire a nervilor creierului care pot fi educați, antrenați și stăpâniți prin diferite metode de ordonare a informațiilor. E normal, fiecare persoană în parte răspunde în mod diferit la metodele de înmagazinare a informațiilor, dar centru nucleului este același, creierul. Metodele și schițele autorului în antrenarea creierului i-a luat ani și multă muncă. Schițele sunt pornite din dorința lui Tony în tinerețe de a învăța mai mult, de a acumula mai multe informații. Ca să constat că toate schițele și metodele lui sunt construite într-o așa manieră încât să fie accesibile și ușor de practicat.

  Harta mentală este un instrument de gândire revoluționar, ce odată stăpânit îți poate schimba viața. Te poate ajuta să procesezi informații, să vii cu idei noi, și-ți îmbunătățește memoria. Centru acestei hărți stă în îmbunătățirea memoriei. Procesarea informațiilor este un plan de acțiuni, cartografierea gândurilor. Cu toții avem o hartă mentală, dar arta stăpânirii hârtii mentale te ajută să-ți aduci propria hartă într-o ordine anume. Ca toate informațiile tale să fie ca o bibliotecă ordonată pe categorii, titluri, scopuri, culori, ideei, bunăstare, sport, obligații etc. Toată activitatea și valul de informații pe care vrei să le deții vor avea o ordine a unui păianjen.

  Tony te îndeamnă să gândești cu tot creierul. Acest instrument este o gândire holistică, ce constă în simplitatea ei. Pe hârtie este o diagramă colorată, în mintea ta este o diagramă vizuală colorată. Punând la lucru partea stângă, logică, a creierului și partea dreaptă, emisfera creativă a acestuia. Împreună fac o coagulare a informațiilor și a gândurilor tale. Cu o astfel de hartă poți deveni și un mai bun orator. Vei reuși să așezi propozițiile, să-ți găsești cuvintele mult mai repede. Gândiți-vă că în mintea noastră propozițiile, cuvintele pe care le învățăm sau ne întâlnim cu ele și dorim să le reținem sunt împrăștiate prin toți nervii creierului. Uneori avem impresia că am uitat un anumit cuvânt, o anumită informație, dar acestea nu sunt uitate, ci sunt pierdute prin dex-ul creierului, prin lista lui, iar găsirea lor devine o imposibilitate.

  Arta stăpânirii hârții mentale te ajută să le găsești și să le pui în față. Toate gândurile și listele minții tale vor avea un beculeț iar în momentul în care vei dori o informație anume sau un cuvânt sau să-ți faci o listă și mai târziu să o folosești, acestea vor începe să clipească și astfel culegerea lor va fi făcută în timp record.

  Optzeci la sută din conținutul cărții conține practică. Deci, nu aș putea să vă dau mai multe informații. Autorul te îndrumă pas cu pas, îți oferă fiecare ajutor pe trepte, astfel încât educația creierului tău să fie făcută pas cu pas, e ca la cei mici, azi un cuvânt, mâine o propoziție, astfel încât pașii să fie făcuți corect. Ce m-a încântat a fost că a introdus în carte și o scurtă istorie a gândirii din arta rupestră, una dintre ele este o amprentă de mâini, de aproximativ 9.000 de ani, Argentina, dintre care mai avem; Cuneiformele Sumeriene; Hieroglifele Egiptene; Sculptura greacă – Afrodita fiind una dintre preferatele mele; Arborele Porphyriana-realizat de filosoful Boethius; Artistul renascentist Leonardo Da Vinci; Schița lui Darwin de Charles Darwin, despre care a mai vorbit în alte recenzii; Albert Einstein – ,,Imaginația este mai importantă decât cunoștințele”; Diagrama Feynman-Richard Feynman, și despre aceasta am adus vorba în alte recenzii. Baza Mind Mapping stă în învățare, concentrare, organizare, planificare, comunicare, vorbire liberă, conducere, instruire și negociere. Ne aduce aminte și despre Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2014, care a fost împărțit între John O’Keefe, May-Britt Moser și Edvard I.Moser pentru descoperirile lor în domeniul neuroştiinței cognitive și cercetarea Celulelor Rețea- acestea lucrând împreună cu Celulele Locației și hipocampul creierului, aici veți descoperi cât de minunat poate fi creierul uman.

,, Dentritele și sinapsele din celulele creierului se îmbină pentru a crea o formă de Hartă Mentală Internă, ambele dând un sens logic informațiilor și permițând stocare informațiilor și reamintirea acestora la o dată ulterioară”

  Cartea cuprinde: necesitatea cărții, ce este o hartă mentală, cum o realizezi, ce nu este ea, găsirea soluției, întrebuințarea ei și viitorul Mind Mapping-ului. Am rămas fascinată de ea. E incredibilă, nu-ți vine să crezi așa ceva. Noi, oamenii, avem o putere de nedescris, deținem o forță de neimaginat în invenții și descoperiri. Plecând din trecut, de la apariția omenirii până în prezent, noi ca ființe, suntem absolut minunați și misterioși. Imaginați-vă că oamenii la început nu au comunicat printr-un dex, ci prin semne, hieroglife, iar capacitatea lor de invenții este chiar și acum o minune pentru noi când dăm peste ele. Omul în sine e o sursă inepuizabilă de descoperiri.

Carte disponibilă pe site-ul Editura DPH/ Didactica Publishing House

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Arta stăpânirii hărții mentale de Tony Buzan – Editura DPH – recenzie

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.