Baba Iaga de An Leysen - Univers Enciclopedic

Baba Iaga, de An Leysen – Univers Enciclopedic – recenzie

 

Editura: Univers Enciclopedic

An apariţie: 2018

Număr de pagini: 56

Traducător: Alina Loredana Brebeanu

   Demult, tare demult, într-un tărâm îndepărtat, trăia o fată pe nume Olga. Ea locuia împreună cu tatăl ei într-o casă frumoasă şi erau foarte fericiţi. Până când, într-o zi, tatăl Olgăi se îndrăgosti din nou… Noua lui soţie era crudă şi rea. Iar sora ei, Baba Iaga, care trăia într-o pădure întunecată, era şi mai rea. Baba Iaga era o vrăjitoare adevărată! Într-o zi, mama vitregă o trimise pe Olga la Baba Iaga. Oare va scăpa cu bine din această încercare? O călătorie într-o lume stranie şi o poveste palpitantă despre o vrăjitoare rea şi o fetiţă curajoasă.

   “Baba Iaga” este o poveste scurtă și frumoasă, ilustrată minunat. Mi-a plăcut mult, am citit-o rapid şi m-am simţit bine lecturând-o. Este o carte pentru copii, dar nu pentru cei fricoşi, care se tem de propria umbră, ci pentru cei puţin mai curajoşi. Limbajul folosit de autoare este unul simplu şi uşor de înţeles, iar desenele sigur îi vor atrage şi fascina pe pitici. În curând, o să-i citesc şi nepoţelului meu această carte; presimt că-i va plăcea.

Despre ce este vorba în carte?

  Olga este singură la părinţi, şi după ce mama ei moare este crescută de tatăl vitreg. Viaţa ei este minunată alături de tatăl ei, petrecând cât mai mult timp împreună. Tatăl Olgăi se juca cu ea de-a prinselea sau de-a v-aţi ascunselea în grădină. Olga îl iubea foarte, foarte mult, însă acesta se îndrăgosteşte de sora Babei Iaga, ceea ce face ca relaţia dintre ea şi tatăl ei să se strice. Nu se mai jucau împreună şi tatăl ei nu-i mai acorda atât de multă atenţie, până să apară mama vitregă. Deşi la prima vedere aceasta pare blândă şi zâmbitoare, nu este aşa, căci, într-o zi, o trimite pe micuţa Olga la Baba Iaga, care mănâncă toţi copiii care o vizitează, având o casă cu picioare de pui. De asemenea, Baba Iaga are faţa acoperită cu negi şi îi plac broaştele râioase dezgustătoare, iar cu cei doi dinţi ai ei puterziţi, mănâncă copii. Misiunea pe care o primeşte Olga de la mama ei vitregă este să-i aducă de la sora ei ace şi aţă. Fata protestează, îndrăznind să spună: “ – Dar avem ace şi aţă şi aici.”, însă nu o înduplecă pe mama vitregă. Înainte de a pleca, micuţa fata îşi ia şi păpuşa deosebită, pe care o primise de la mama ei, înainte ca aceasta să moară. O alegere înţeleaptă, întrucât păpuşa vorbeşte şi îi dă sfaturi Olgăi, precum: “Trebuie să găseşti nişte carne, o batistă şi puţină brânză înainte de a porni la drum”. Fata o ascultă şi şterpeleşte din bucătărie gheare de pui, o batistă şi o bucată de brânză. Cele trei elemente o vor ajuta pe Olga în misiunea ei. Sigur va reuşi? Apar şi alte elemente menite să o ajute pe fată? Va ajuta Olga persoanele şi animalele pe care le va întâlni în călătoria sa?

Cu toate că este o carte pentru copii, mesajul ei este valabil şi pentru adulţi: fă bine de câte ori poţi, totul se întoarce înapoi, cândva!

Recomand cu drag!  Lecturi frumoase în continuare!

Cartea Baba Iaga, de An Leysen poate fi comandată de pe site-ul Univers Enciclopedic

Robert Bădică (Robertt)-Colaborator special/ Numele meu e Robert şi îţi propun să devenim prieteni. Eu sunt o fire curiosă şi pasionată de lectură. Îmi plac mult călătoriile şi să gătesc. Îmi place să cred că pe unde calc, las o urmă. Acum, sunt în clasa a X-a şi iubesc limba franceză. O ador pe Celine Dion şi pe Rebeca Ferguson. Nu prea mă uit la filme, dar îmi plac. Autoarea mea preferată e Parinoush Saniee şi filmul meu preferat este „The book thief”. Îmi place, de asemenea să citesc cărţi de Agatha Christie şi de Khaled Hosseini. Zâmbesc foarte des. Cu fiecare carte citită, descoper o nouă viaţă, un nou ţinut şi noi prieteni. Sper să ne înţelegem frumos.

8 COMMENTS

  1. Robert, mă bucur mult că am citit recenzia, pentru că astfel, o pot recomanda fiicei mele. Adoră cărțile de la Univers Enciclopedic Junior.
    Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.