Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acţioneze de unul singur...Şase proscrişi periculoşi. O misiune imposibilă.

Banda celor şase ciori, de Leigh Bardugo

Titlul original: Six of Crows
Traducere: Laurențiu Dulman
Editura Trei, 2016
Nr. pagini: 590

   Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. A lucrat în publicitate, jurnalism şi recent s-a specializat în make-up şi efecte speciale. În prezent, locuieşte şi scrie la Hollywood. Este membră a trupei Captain Automatic. La Editura Trei a apărut de această autoare şi volumele din Trilogia Grisha: Regatul Umbrelor, Regatul Furtunilor şi Regatul Luminilor.

Şase proscrişi periculoşi. O misiune imposibilă.

,,Banda celor şase ciori conţine toate elementele pentru a-i captiva pe cititori: un lider viclean care are un plan pentru fiecare ocazie, situaţii-limita, o echipa războinică de proscrişi pricepuţi, o intrigă complicată şi o tensiune insuportabilă.” PUBLISHERES WEKLEY

,,Se citeşte pe narasuflate: o poveste despre o bandă multietnică formată din inadaptaţi foarte diferiţi, dar care împreună alcătuiesc o familie.” KIRKUS REWIEWS

    Acum că am terminat de citit primul volum din această serie, vreau neapărat să citesc volumul doi.
De data aceasta Editura Trei vine cu un bestseller care pe mine m-a bulversat la propriu, pur şi simplu ador această carte.
O echipa foarte diferită, o ură care izvorăşte din afecţiunea considerată interzisă între vânător şi vânat, dragoste care provoacă trădări ale neamului, dar care împreună alcătuiesc un tot invincibil. Povestea celor şase personaje principale m-a ţinut cu sufletul la gură.

    Un centru înfloritor al comerţului internaţional, Ketterdam, unde poţi găsi orice dacă eşti dispus să plăteşti preţul, nimeni nu ştie mai bine decât Kaz Brekker un hoţ de geniu. El activează în Butoiul, un cartier în care doar cei puternici supravieţuiesc.

     Banda Scursurilor, şeful bătrân-Per Haskell, dar considerat de temut, un tânăr locotenent în bandă, Kaz.
Kaz este teroarea multora, dar când a apărut în oraş era doar un frate mai mic, care avea încredere ca o să o scoată la capăt.

     Când Rollins Pekka, un conducător puternic a unei bande i-a înşelat, fratele său a murit de epidemie. Kaz a jurat să se răzbune. Cu o voinţă de fier, cu multă trudă şi perseverenţă, a reuşit să se impună ca o persoană temută, fără scrupule, un talentat personaj al evadărilor. Legendele în urma cărora a devenit faimos sunt în mare parte reale.

,,Kaz Brekker nu avea nevoie de motiv. Aşa se şoptea pe străzile din Ketterdam, în tavernele, cafenelele şi pasajele sumbre din cartierul plăcerii cunoscut sub numele de Butoi. Băiatul căruia i se spunea Mâini-Murdare nu avea nevoie de motiv-după cum nu avea nevoie nici de vreo permisiune-să rupă un picior, să suspende o alianţa sau să schimbe soarta unui om cu o singură carte de joc.
Fiecare violenţă a lui Kaz era calculată şi fiecare favoare pe care o făcea implică o mulţime de obligaţii. Mâini -Murdare întotdeauna avea motivele lui.”

    Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acţioneze de unul singur…

   Aşa că iată care este banda lui:

   Un condamnat însetat de răzbunare-Mathias fjerdanul, un vânător de Grisha, vrea să se răzbune pe cea  care l-a întemniţat, Nina-o Grisha.

     Mathias este folositor, el este un fjerdan, cunoaşte capitala fjerdanilor-CURTEA DE GHEAŢĂ, iar aceasta este imposibil de cucerit, planurile şi schiţele lui Mathias sunt foarte utile. De ce face parte din bandă? Actul de eliberare din închisoare şi apropierea de Nina, pe care doreşte să se răzbune crunt. Va reuşi să îşi trădeze ţara?

    Nina-specialistă în emoţii. O sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea să supravieţuiască într-un cartier rău famat.

,,Se ocupă de bucurie, încredere şi stăpânire de sine. Cei mai mulţi Corporalki Grisha se concentrau asupra corpului-ca să omoare sau ca să vindece-, dar Nina avusese nevoie de o slujbă care să-i permită să rămână în Ketterdam, şi în acelaşi timp, s-o ţină departe de pericole. Aşa că, în loc să câştige bani buni, riscându-şi viaţa ca mercenară, alesese să uşureze respiraţia, să încetinească bătăile inimii şi să relaxeze muşchii. Ca să facă bani în plus, lucra şi pe post de Croitoreasă,î ngrijindu-se de ridurile şi guşile kerchienilor bogaţi, însă principala ei sursă de venit era modificarea stărilor sufleteşti.”

    Deşi a fost vânată şi închisă în cuşcă împreună cu alţi Grisha, de către Mathias, deşi l-a închis într-o închisoare a iadului, ea vrea să îl elibereze, iar dacă poate, să îi explice de ce s-a procedat aşa, răzbunându-se pe el.

    Mathias şi Nina sunt ca şoarecele cu pisica. Vor reuşi cei doi să nu se omoare? Sau ura aceasta ascunde simţăminte puternice între cei doi?

    Inej-o altă membră a bandei. Ea a fost răscumpărată dintr-un bordel de către Kaz. Acesta a văzut în ea potenţialul fantastic de a spiona.

,,Inej era una din cele mai bune investiţii pe care le făcuse Kaz vreodată. Faptul că ştia să se camufleze atât de bine, o făcea o excelentă hoaţă de secrete, cea mai bună din Butoi. Şi totuşi, abilitatea ei de a pleca pe nesimţite îl deranja. Inej nici măcar nu avea miros. Toţii oamenii împrăştiau mirosuri care spuneau câte ceva despre ei-izul de fenol de pe degetele unei femei sau mirosul de fum din părul ei, costumul de lână umed al unui bărbat sau miasma de praf de puşcă din mânecile lui. Însă nu şi Inej. Reuşise cumva să stăpânească invizibilitatea. Inej era o resursă valoroasă.”

   Doar abilităţilor sale de Fantomă, sau mai există şi alte motive din partea lui Kaz? Se pare că această fată -Fantomă a reuşit să îi descopere nişte simţăminte demult uitate.

   Jesper-un împătimit al jocurilor de noroc, un pistolar temut, dar şi un Grisha, de care nimeni nu are habar în afară de Kaz.

    Cum era un Fabrikator capacitatea sa de a lucra cu metalul va fi foarte folositoare.

    Wylan este băiatul de bani gata, care a fugit de acasă. Este priceput în explozibil, deci valoros pentru Kaz. Un alt motiv valoros este numele sau-Van Eck, al cărui tată este un comerciant puternic. De ce a fugit de acasă şi s-a alăturat Scursurilor din Butoi? Vom afla pe parcursul cărţii. Deocamdată, tatăl acestui băiat i-a angajat în această misiune imposibilă. Consiliul orăşenesc prin Van Eck le propune să devină bogaţi, dar să elibereze din Curtea de Gheaţă pe BO Yul-Bayur, cel care deţine formula drogului Jurda Parem.

    Jurda Parem este un drog extrem de puternic, iar folosit pe Grisha este letal în toate modurile posibile. După prima doză organismul devine dependent, iar încet, încet Grisha moare. Pe de altă parte jurda parem le amplifică puterile extraordinar de mult.

,,Vorbim de oameni care pot trece prin păreţi, deci niciun seif şi nici o fortăreaţa nu va mai fi sigură, De oameni care pot face aur din plumb sau din altceva, care pot modifica însăşi structura materiei-se va stârni un adevărat haos pe pieţele financiare.
În teorie, jurda parem e un stimulent la fel ca ruda ei comună, însă pare să ascută şi să perfecţioneze simţurile unui Grisha. Îi permite să facă legături cu o viteză extraordinară. Iar lucrurile care ar trebui să fie imposibile devin posibile.
Un Isca -Valuri obişnuit poate să controleze curenţii, să extragă umezeala din aer sau să aducă apă dintr-o sursă aflată în apropiere. Dar când se află sub influienţa jurdei parem, un Isca-Valuri îşi poate modifica propria stare: trece de la solid la lichid şi gaz, apoi revine la starea iniţială. Şi poate face acelaşi lucruri şi cu alte obiecte. Chiar şi cu un perete.”

   Echipa lui Kaz sunt singurii care pot împedica distrugerea întregi lumi-dacă nu se ucid mai întâi între ei.

   Vor reuşi imposibilul? Va reuşi să îl scoată viu pe Bo Yul-Bayur? Va reuşi să ajungă la destinaţie? Mai ales că pe urmele savantului mai sunt şi alte bande cu gândul la suma promisă.
Va reuşi să treacă peste obstacolele din calea lor?

    O acţiune plină de neprevăzut, incidente la tot pasul, lupta continuă de supravieţuire, hotărârea neclintită de a duce la capăt această misiune, bine fiecare cu motivele sale întemeiate, mă face să vreau să citesc neîncetat noi şi noi provocări a acestei bande. Trădările sunt la tot pasul, dar împreună poate vor reuşi imposibilul.

      Va avea şorţi de izbândă perechile Mathias şi Nina şi Kaz şi Inej?

   Ştiu că nu trebuie, dar nu mă pot abţine, vreau neapărat să citesc volumul doi, să văd dacă va reuşi Kaz şi banda lui să o recupereze pe Fantomă.

      Nota mea pentru carte este 10.

Editura Trei

Cartea Banda celor şase ciori de Leigh Bardugo este oferită spre recenzie de către Editura TreiCartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Trei. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Nicol

18 COMMENTS

 1. Nicol, promit sa citesc cartea! Am auzit numai cuvinte de lauda, asa ca trebuie sa o citesc si eu.Multumesc!

  • Multumesc draga mea,sa stii ca e o carte frumoasa,merita citita,sa afli peripetiile,,celor 6ciorii”

 2. Am tot auzit de serie, dar nu am apucat sa citesc nici recenzii, nici cartile.
  Multumesc pentru recomandare. Pare foarte interesant si , din cauza aceasta, lista mea de cumparaturi se lungeste pe zi ce trece 🙂

 3. Cartea aceasta face furori in tot mediul online! Am tot anulat momentul achizitionarii ei, deoarece nu citisem nimic care sa-mi dea de inteles ca este o carte promitatoare, dar, citind recenzia, trebuie sa-i dau cartii neaparat o sansa.

  • neaparat Raluca,neaparat!sa stii ca,pana nu o citesti nu stii ce pierzi!ma bucur ca am avut aceasta sansa! 🙂

 4. O carte superbă 🙂 Mi-a plăcut muuult!!!

  Felicitări pentru recenzie, Nicol locco_smiley_10

 5. Oooo, asta da carte 🙂 . O vreau si sigur o voi lua imediat cum pot. Nu stiu nici eu de ce ma atrage dar o face 🙂 😛

 6. Bravo Nicol! Recenzia e ispititoare. Am si eu cartea pe lista si sper sa o citesc in curand.

 7. Foarte frumos, Nicol! Felicitarile mele! 😀 Ca intotdeauna, ma incantati cu recenziile voastre! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.