Albastrul dintre cer si ape de Susan Abulhawa
O poveste despre supravieţuire şi dragoste într-o lume pustiită de război
Albastrul dintre cer şi ape, de Susan Abulhawa
Editura: Polirom
Numar pagini: 304
Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă
O poveste despre supravieţuire şi dragoste într-o lume pustiită de război
În micul sat palestinian Beit Daras, toată lumea le cunoaşte pe femeile din familia Baraka: pe îndrăzneaţa Nazmiyeh, pe surioara ei clarvăzătoare, Mariam, precum şi pe mama lor, Um Mamdouh, cea posedată de djinni înspăimîntători. Atunci cînd familia este silită de nou-înfiinţatul stat Israel să-şi părăsească străvechiul cămin, doar Nazmiyeh şi fratele ei supravieţuiesc călătoriei pînă în Gaza. Ducîndu-şi cu greu traiul într-o tabăra de refugiaţi, Nazmiyeh, capul familiei, reuşeşte să treacă peste greutăţi. Ea se va îngriji de soarta micii comunităţi de surori, fiice şi nepoate, în timp ce fratele ei emigrează în America, unde rămîne pînă la moarte. Va lasa în urmă doar o nepoată, Nur cea cu „un ochi normal şi unul colorat”, care tînjeşte să-şi caute originile în Gaza. Susan Abulhawa explorează în această saga de familie consecinţele unei politici brutale de evacuare în masă de-a lungul mai multor continente şi generaţii, urmărind totodată poveştile unor femei curajoase care reuşesc, cu incredibile sacrificii, să insufle magie prezentului vitreg.
„Albastrul dintre cer şi ape nu este numai o poveste despre înstrăinare. Romanul e plin de dansuri, petreceri pe plajă, spaime, blesteme şi eroism. Precum povestitoarea din ,,O mie şi una de nopţi”, Susan Abulhawa îşi surprinde cititorul dînd la iveală fără încetare noi şi noi povestiri. Este evident că, aşa cum spune şi scriitoarea în roman, inima omului e făcută din cuvintele pe care le punem în ea.” (The Guardian)
„Proză lui Susan Abulhawa e luminoasă; ea stăpîneşte magistral păienjenişul creat de vocile narative – fie ele tinere sau bătrîne, de bărbaţi sau de femei, reale sau ivite din tărîmuri magice. Romanul propune o privire atentă asupra vieţii femeilor din Gaza şi asupra eroismului lor în mijlocul pierderilor neîntrerupte. Sînt şi bărbaţi în roman – soţi, iubiţi, taţi exilaţi, fii în închisoare –, însă firul narativ este susţinut de puterea surorilor, a mamelor, a soţiilor şi fiicelor.” (The Independent)
Sursa foto şi text: Editura Polirom
Cartea contine un subiect emotionant din cate imi dau seama din aceasta prezentare. Deci, este interesanta! Daca voi avea ocazia candva sa o citesc, o voi face cu siguranta!
Frumoasa prezentare, cred ca voi trece cartea in wishlist-ul meu.
chiar mi-o doresc 🙂
Frumoasa prezentarea . Subiectul este unul interesant care atrage cititorul. Acum ramane de vazut daca este pe masura asteptarilor 🙂
Interesant <3
Nu prea este pe gustul meu aceasta carte. Astept totysi o recenzie. Poate, poate.
trebuie să recunosc faptul că această colecție de la Polirom mă atrage din ce în ce mai mult!
Ador acest gen de carti! Si din cate ai prezentat, Iasmy, chiar ma atrage mult cartea! Poate are si aceasta ocazia sa fie cititta de catre mine. :)) Bravo! 😀