Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe de...

Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe de Grigore Șoitu

Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe de Grigore Șoitu

Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe, de Grigore Șoitu

Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe

Grigore Șoitu

Editura Hyperliteratura -2021
Ilustrații Manuela Șoitu
Număr pagini: 246

  “Grigore Șoitu s-a născut pe 29 decembrie 1971 în Constanța. În 1993 a fost printre cei care au pus bazele Cenaclului de Marți (Universitatea Ovidius din Constanța), coordonat de criticul literar Marin Mincu. Este membru fondator al Asociației Arte&Litere ASALT. A debutat în 1996 cu volumul de poezie Anticulinare, urmat de Addenda (2002), Spam (2007), Poeme de stânga (2011) și După-amiaza unui câine (2018).

  În 2015 a publicat prima sa carte pentru copii, Melcoveste, o poveste și nu prea, ilustrată de soția sa, Manuela Șoitu. Datorită succesului acestui proiect editorial, volumul a fost reeditat un an mai târziu.

  În 2018, ca răspuns la excluderea sa din Uniunea Scriitorilor din România (alături de alți scriitori importanți, care au reclamat lipsa de transparență a instituției), a înființat Asociația Liga Literară din România.

  Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe este primul său proiect de proză, la limita dintre Young Adult Fiction și basm (de sorginte asiatică) cu inspirații de Fantasy, precum și nenumărate inserții, parafraze și trimiteri atât către poezia clasică, cât și către cea contemporană.”

Zhang Qian, Marele lup sau Exploratorul, iese prin Poarta de Jad a Orașului Ascuns, urmat de câinele său fantastic chow-chow, cel care ne istorisește povestea, de Maestrul Wu, un sclav și nouăzeci și opt de luptători. Misiunea lui este aceea de a trezi dragonul-golem și de a împlini porunca secretă a Hanului Liu Che. Pentru asta, ei trebuie să meargă până în marginea de nord a imperiului, prin pădurile de pin și prin deșert, atât în interiorul împăratului-dragon, cât și în Orașul Liric, unde se vorbește numai prin poezie, sau în Grădina-Piersicilor-din-Cer din legendele pre-budiste.

Vor reuși ei să rupă blestemul reginei misterioase ?”

  Un titlu interesant, precizarea de pe copertă ,,o  călătorie fascinantă în Orașul Liric blestemat de regină” și descrierea de pe verso, te determină să-ți pui întrebări.

  Povestea este spusă prin prisma unui cățel, un  chow-chow, sigur un câine fantastic, la fel ca toate personajele cărții.

  Exploratorul, stăpânul său, primește sarcină de la Liu-Che, Hanul (împăratul) Orașului Ascuns, să o distrugă pe regina misterioasă și armata ei. Pentru a reuși trebuie să-l trezească la viață pe Dragonul de piatră, dragonul împărat.

  Exploratorul avea propria lui poveste din tinerețe, și propriul motiv să distrugă puterea reginei misterioase, poveste pe care o aflăm pe parcursul drumului. Din cauza încercării lui, de-a o salva cândva de forțele răului, fusese mușcat de-o  creatură și se transforma deseori în Lup, conducătorul haitei.

  Exploratorul cu câinele lui, cu Maestrul Wu (maestru în arte marțiale și conducătorul unei școli de profil), sclavul acestuia Ganfu și 98 de luptători de la școală, pleacă prin Poarta De Jad a Orașului Ascuns să-și îndeplinească misiunea. Luptătorii erau dintre cei aleși de cățel, care, datorită calităților sale, îi simțea pe cei care n-ar fi ajuns niciodată eroi adevărați.

  Pe drum Lupul îi omoară și le îngroapă resturile ca hrană pentru Dragon.  Ajung la poalele munților, în satul celor 100  una de maimuțe, al căror Stăpân îi primește și le spune povestea reginei și a supușilor ei. Dar Lupul știe că astea sunt mai mult invenții și că de fapt, Stăpânul celor 100 una de maimuțe, are alte intenții, dar și că maimuțele sunt de fapt călugări  transformați de blestemele reginei.

Ce intenții are Stăpânul celor 100 una de maimuțe?

Ce se întâmplă cu el, cu oamenii lui și cu regina va las să aflați  singuri.

La fel și ce se va întâmpla cu Lupul, câinele lui și isprăvile Dragonului le veți afla citind cartea.

  De-a lungul poveștii vom afla valoarea credinței, loialității, curajului, a legăturii dintre om și animal, dar și răutatea, minciuna, lăcomia, trădarea și împăunarea cu realizările altora.

  Cartea mi s-a părut o combinație reușită între poveștile cu feți frumoși și zâne, nemurire, mistere, fantezie și paranormal, dar și cunostiințe de cultură, religii ,toate brodate pe fondul unor legende și credințe orientale.

Grigore Soitu realizează o alegorie ilustrată cu desenele fine și minuțioase ale Manuelei Şoitu.

Și un citat  care ilustrează foarte bine conținutul poveștii:

  “Atunci piscul muntelui se înălța, străpungea norii și se oprea aproape de Grădina-Piersicilor-din-Cer, unde călugării aleși treceau podul din petale de trandafir și erau primiți de zeitățile care  păzeau intrarea, iar noi orbiți de lumina lor, închideam ochii și ne rugam. Și asta în fiecare zi,de vreo două sute de ani sau mai mult, încât nu  mai știam cum am ajuns acolo și de ce suntem așa  de tineri.”

Carte disponibilă pe site-ul Hyperliteratura

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.