Cartea dragostei de Phillipa Fioretti-recenzie

Titlul original: The Book of Love
Traducere : Adriana Cerkez
Editura : Nemira
Colecția Damen Tango
Anul apariţiei: 2011
Nr. de pagini: 304
Gen: Romantic suspense

  O aventură fascinant de hazlie, întrețesută cu firul savuros al poveștilor de amor, Cartea dragostei ne poartă de la Sydney la Roma, într-un vârtej fabulos de rochii splendide și întâmplări pline de îndrăzneală. O cursă nebună contra cronometru.

  Phillipa Fioretti s-a născut la Sydney și a studiat științe umaniste, arte phillipa-fiorettivizuale și muzeologie. A lucrat în domeniul artelor și a predat cursuri la liceu. A scris trei nuvele : “The Books of Love” (2010) , “The Fragment of Dreams” (2011) și “For One Night Only “(2014). Primele două au fost traduse si la noi : Cartea dragostei (2011), Vise spulberate (2015) și deși în ambele apar aceleași personaje, pot fi citite și individual.

   Acum trei ani am cumpărat această carte tentată fiind de descrierea de pe copertă și am început să o citesc cu o oarecare teamă, neștiind nimic nici despre autoare și nici maniera de scriere. Însă după primele pagini m-am destins și m-am trezit râzând în hohote din cauza dialogului spumos, a pasajelor amuzante. Și vreți să vă destăinui ceva? Am încercat pe cât posibil să lungesc timpul de lecturare a ei. Nu voiam să mă despart prea curând de cele două personaje pe care le-am îndrăgit din prima clipă: Lily și William. Sunt adorabili cu modul lor de a se tachina, micile lor certuri, cu încăpățânarea de care au dat dovadă în a nu-și destăinui unul celuilalt simțămintele.

    “Cartea dragostei” este un roman de debut surprinzător de bun, cu personaje bine conturate și adresat în special doamnelor romantice cu un simț al umorului bine dezvoltat. Deși descrierea duce cu gândul la un roman de suspans – și într-adevăr, avem parte de răpiri, investigații, urmăriri ca-n filme pe străzile din Sydney, Roma, Napoli și Florența, recuperatori care le fac viață grea protagoniștilor, o carte erotică ce îi aruncă în brațele mafiei, ba chiar și o tentativă de omor, de fapt avem de-a face cu un roman de dragoste amuzant. Pe parcursul lecturii am avut impresia că asist la o comedie romantică delicioasă și relaxantă. Și asta nu e tot! La final vi se oferă rețeta lui Lily de marmeladă de portocale și amaro. Sună bine, nu?

   Lily Trevennen este o frumoasă tânără din Sydney ce are o pasiune pentru rochiile vintage, este o foarte bună bucătăreasă, își adoră cățelul, schnauzerul Otto și conduce un anticariat împreună cu iubitul ei Robbie. Relația lor este una destul de furtunoasă și cu toate că Robbie a înșelat-o cu numeroase femei în cei șase ani de când sunt împreună, ea îi este loială. O să vă spun și de ce îl iartă de fiecare dată. Tatăl ei a murit pe când ea avea doar două luni, iar mama ei a fost diagnosticată cu cancer pulmonar cam la un an după ce Lily l-a cunoscut pe Robbie. Femeia avea nevoie de tratament și suferea foarte tare din cauza durerilor, însă a refuzat internarea într-un spital, așa că cei doi au îngrijit-o până la sfârșit. Necazul a fost că mama avea nevoie de morfină, iar din cauza stresului, Lily s-a apucat și ea de luat substanțe interzise și a decăzut complet. Robbie ar fi putut să o lase în pace, dar a încercat din răsputeri să o ajute. L-a chinuit pe tot parcursul anilor de sevraj, iar el a reușit să treacă peste toate astea, înșelând-o. Lily i-a fost mereu recunoscătoare acestui nenorocit infidel egoist până când în scenă intră William.

   Totul a pornit de la călătoria pe care a făcut-o Robbie în Kenya. Acesta a cumpărat tot ce a găsit într-un anticariat din Nairobi, iar la revenirea în țară, când au despachetat, au găsit o carte rară cu reproduceri erotice din Antichitate. Dacă Robbie are de gând să o vândă celui care îi oferă mai mulți bani, Lily e ferm hotărâtă s-o doneze muzeului.

   William Isyanov (32 ani) lucrează pentru firma Weston’s Obiecte de Artă din Londra, departamentul de protejare și recuperare și este în căutarea cărții erotice scrisă de Cesar Fanin. Acest rus îndârjit era obișnuit să cutreiere lumea în căutarea de obiecte de artă furate și se pare că nu se dă în lături în a folosi violența împotriva celor care îi stau în cale. Însă totul este înșelător. În spatele acestui bărbat frumos și dur, se ascunde un suflet romantic ce desenează și citește poeme rusești. Cum să nu zâmbești când îl vezi cum face “cercetari poetice” pentru că Lily l-a rugat să-i recite o poezie?
will si lily   Într-o zi, în anticariatul lui Lily intră William care începe să pună întrebări despre carte, însă lucrurile iau o întorsătură neplăcută. Robbie dispare împreună cu cartea și o lasă pe Lily să răspundă la întrebările din ce în ce mai dificile. Convins că fata știe unde ar putea fi Robbie, Will se decide să se apropie de ea. Numai că acest bărbat, întruchiparea stăpânirii de sine, începe să-i placă din ce în ce mai mult de adorabila, amuzanta, exasperanta Lily, cea care îl apostrofează tot timpul “așa se procedase la MI5? Atrag suspectul sub tufiș și îl interoghează când nu poate să se miște ?”

  Însă, oricât își repetă Lily că nu este atrasă de William, lucrurile se cam încing atunci când încep să citească dintr-o copie a cărții erotice, ilustrațiile devin corupătoare.

reproducere din cartea erotica   “Lily dădea din cap, iar el întoarce pagina. William era surprinzător. De fiecare dată când îl vedea i se părea tot mai interesant. El dădea paginile, iar ea se uita la imaginile cu fauni, satiri și hemafrodit, toți cu erecții uriașe, cupluri căsătorite în noaptea nuntii…Ridica ochii când el se oprește și vede că se uită la ea. Apoi mută repede privirea la carte. Tulburată de apropierea lui și de imaginea din fața lor, se lasă pe spate.”

   Necazul e că respectiva carte aparținuse unui om de afaceri din Sicilia, care avea o colecție impresionantă de obiecte de artă erotică clasică. Această colecție i-a fost furată și apoi dezmembrată pentru că obiectele să fie distribuite prin intermediari în diverse țări. Cartea trebuia recuperată la Nairobi de cineva, dar fără să știe, Robbie ajunsese acolo primul. Sicilianul a contactat firma lui William, dar se știe că nu se va da în lături să omoare pentru că în lumea sa, onoarea și răzbunarea sunt strâns legate, așa că, dacă operele nu sunt recuperate discret și rapid, o să curgă sânge pentru a salva aparențele.

  Între timp lui Lily i se întâmplă câteva lucruri neplăcute. Mai întâi descoperă că Robbie a dispărut cu toți banii din contul comun. Apoi este vizitată la magazin de doi așa-ziși colecționari de cărți de bucate pe care William îi miroase a fi bătăușii mafiei. Iar într-o noapte fata se trezește că cineva i-a pătruns în casă. Reușește să se ascundă în baie și încearcă să-l sune pe William. Și cât și-a așteptat salvatorul, ea s-a rugat :

   “Își cercetă fața în oglindă, încordându-se să prindă orice zgomot. Te rog, nu-i face rău lui Otto. Și nu da foc casei. Și să nu ai nevoie urgentă de toaletă, te rog. Nu-i face rău cățelușului, lui Otto, ghemulețului meu. Și nu-mi lua colecția de cămăși de noapte victoriene și nici gențile cu mărgele din anii treizeci. Oh, și mai ales cerceii vechi din aur; și nici lanțul placat cu aur. Și nu-mi lua nici tingirea de aramă pentru dulcețuri, nici…”

  Într-un final, Lily și William reușesc să pătrundă într-un depozit de lângă magazin, iar vântul a împins ușa și i-a încuiat pe dinăuntru. Ce pot face un bărbat și o femeie îmbrăcată doar într-un chimonou de mătase, încuiați noaptea într-un depozit? Așteaptă zorile, firește. Și între timp, el o îmbrățișează încurajator, are grijă să nu-i fie frig si totul culminează cu o partidă fierbinte de sex.

  Însă după momentele de intimidate, William consideră că a profitat de vulnerabilitatea fetei și nici nu știe cum stau treburile dintre ei sau între ea și Robbie, așa că se decide să păstreze distanța. Lezată în amorul propriu, Lily îi trântește în față că ceea ce s-a întâmplat a fost o eroare regretabilă. Un impuls scăpat de sub control.

  “Oare ce crede ea acum despre el? Nici măcar nu vrea să-l privească. Iată ce poți să faci ca o femeie să te urască : să faci dragoste cu ea, de două ori, apoi, să spui, vai, pardon, n-ar fi trebuit să facem așa ceva, hai să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic.”

  Câteva zile s-a ținut William departe de Lily și și-a continuat cercetările. Nu i-a luat mult să afle că Robbie ar fi undeva în Italia și s-ar putea să fie acolo împotriva voinței lui. Deciși să afle dacă acesta mai este în viață, cei doi pleacă și ei în Italia. Iar de aici începe adevărata lor aventură. Vor reuși să recupereze cartea? Vor scăpa ei din mâna mafioților? Dar ce se va întâmplă când îl regăsesc pe Robbie? Ce decizie va lua Lily în privința celor doi bărbați?

   Phillipa Fioretti mi-a depășit toate așteptările și m-a făcut să trăiesc totul la intensitate maximă. Vă invit si pe voi să descoperiți această superbă poveste de dragoste scrisă cu mult umor !

9,4 puncte/10

logo_libris
Autor: Alina
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

6 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie, Alina! Am citit cartea si mi-am adus aminte cu drag de ea prin intermediul recenziei tale, scrisa intr-un mod foarte amuzant.

  2. Alina, e o recenzie superba!!! Felicitari, imi place foarte mult stilul in care ai prezentat cartea, pe care m-ai convins sa o citesc!

  3. Multumesc fetelor pentru aprecieri! Cartea este atat de amuzanta, incat nu am putut sa fiu „serioasa” cu recenzia. Cateva ore m-am simtit in elementul meu…bunadispozitie la maxim!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.