Lista carti scrise de Jandy Nelson

Listă cărţi scrise de Jandy Nelson

Jandy Nelson este un autor american de ficțiune YA. Înainte de a-şi incepe cariera de autor, Nelson a lucrat timp de 13 ani ca agent literar. Deține o licență  la Universitatea Cornell, precum și MFAs în poezie și literatură pentru copii de la Universitatea Brown și Vermont Colegiul de Arte Plastice. Nelson locuiește în San Francisco, California.

Cel mai bine vândut al doilea roman, „Îţi voi dărui soarele”, a primit prestigiosul premiu Printz Award,  Bank Street Josette Frank și premiul de onoare Stonewall Award Book.

Atât „Iti voi dărui soarele” cât şi „Cerul e pretutindeni” au fost YALSA, cel mai bun fiction pentru tineri-premiul pentru excelenţă.

Cerul e pretutindeni si Iti voi darui soarele de Jandy Nelson

Cerul e pretutindeni: „Ar fi trebuit să mor de atâta suferință, nu să mă îndrăgostesc…Lennie este o tânără de 17 ani, cântă la clarinet și iubește foarte mult cărțile. Își duce viața, liniștită și mulțumită, în umbra expansivei sale surori mai mari, Bailey. Însă, când Bailey moare subit, Lennie e catapultată in mijlocul scenei propriei sale vieți – și, în pofida experienței sale nule în privința băieților, se trezește dintr-odată oscilând între doi. Toby este fostul iubit al lui Bailey; durerea pierderii din sufletul lui o oglindește perfect pe cea a lui Lennie. Joe este sosit recent în orașul lor, tocmai din Paris, și este posesor al unui zâmbet atât de magic precum talentul lui, fiind un foarte bun interpret la chitară clasică. Pentru Lennie, unul e soarele, iar celălalt luna. Unul încearcă să o scoată din suferința cruntă, iar celălalt o consolează în aceasta. Dar când cei doi se intersectează, universul lui Lennie e pe cale să explodeze…”

Îţi voi dărui soarele: „Jude și fratele ei geamăn, Noah, sunt extrem de apropiați. La vârsta de treisprezece ani, îl găsim pe Noah, un băiat singuratic, retras, care desenează întruna și care se îndrăgostește de carismaticul băiat din vecini, în vreme ce neastâmpărata Jude este plină de semne de bună purtare, se dă cu un ruj roșu aprins și vorbește întruna, ca pentru amândoi.Trei ani mai târziu, însă, la șaisprezece ani, Jude și Noah de-abia își mai vorbesc. Între cei doi gemeni s-a petrecut un lucru care a reușit să-i trimită pe fiecare pe căi diferite și dramatice în același timp… asta până când în viața lui Jude își fac apariția un băiat chipeș, arogant și distrus, și încă o persoană – o forță nouă și imprevizibilă.

Primii ani sunt relatați de către Noah. Povestea anilor de mai târziu îi aparține lui Jude. Însă gemenii nu știu că fiecare deține doar o jumătate din poveste, iar dacă s-ar putea regăsi unul pe celălalt, ar avea șansa de a crea din nou lumea pe care au pierdut-o.”

Surse: Wikipedia şi Epica

Nuvele

The Sky Is Everywhere (2010)-Cerul e pretutindeni
I’ll Give You the Sun (2014)-Îţi voi dărui soarele

Premii

 

Michael L. Printz Award Best Book winner (2015) : I’ll Give You the Sun-

12 COMMENTS

  1. Sunt tare utile listele acestea cu autori si cartile scrise. Iar Epica se pare ca ne delecteaza cu carti tot mai bune.

  2. multumesc fetelor!marturisesc ca le am amindoua dar chiar nu stiu de ce nu le-am citit inca!

  3. Multumesc pentru lista! Desi mi-a placut mult traducerea, nu pot spune ca „Iti voi darui soarele”. Daca ar fi sa aleg intre cele doua, „Cerul e pretutindeni” a fost mai pe gustul meu in privinta subiectului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.