Ceva de împrumut de Emily Giffin-recenzie

Titlul original: Something Borrowed
Editura Litera
Nr. pagini: 462 pagini
Traducere: Cristina Tache
An apariţie în România: 2010

Emily Giffin a absolvit Wake Forest University, Carolina de Nord, şi University of Virginia School of Law. După ce a practicat avocatura la o firmă din Manhattan vreme de câţiva ani, s-a mutat la Londra şi s-a apucat de scris.
Cele şase romane ale sale – Ceva de imprumut (2004), Something blue (2005), Baby proof (2006), Love the one you’re with (2008), Heart of the Matter (2010), Where We Belong (2012) – au intrat în lista New York Times a celor mai bine vândute romane. Mai mult decât atât, carţile lui Emily Griffin au fost publicate în douăzeci şi patru de ţări.

Ceva de împrumut este romanul său de debut şi a cunoscut imediat un succes fulminant, situându-se pe locuri fruntaşe în topurile întocmite de Goodreads referitoare la categoria chick-lit. În 2011 s-a realizat filmul Something Borrowed, al cărui scenariu are la bază acest roman, cu Kate Hudson, Ginnifer Godwin şi Colin Egglesfield în rolurile principale.

Încântătoare, surprinzător de captivantă şi de reală“ – Glamour

„Nu trebuie să fii îndrăgostită de iubitul celei mai bune prietene pentru a preţui acest roman… Ai în faţa ta o carte pe care n-ai să mai vrei să o laşi din mână şi de a cărei eroină te vei ataşa negreşit. Mi-a plăcut la nebunie.“ – Lauren Weisberger (Diavolul se îmbracă de la Prada)

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Rachel White, o tânără avocată din Manhattan. La aniversarea zilei ei de treizeci de ani, în luna mai, cea mai bună prietenă a ei, Darcy, i-a organizat o petrecere surpriză. Rachel şi Darcy erau cele mai bune prietene încă din copilărie şi împărţeau numeroase amintiri.
Darcy fusese dintotdeauna cea mai norocoasă dintre ele. Avea un corp perfect, haine care îi veneau turnate, se bronza mai repede, părul i se aranja mai uşor, era sociabilă, populară, iar băieţii roiau în jurul ei. Părea că se născuse sub o stea norocoasă, era suficient să îşi dorească un lucru şi acela îi cădea la picioare. Acum avea o slujbă fabuloasă în PR, unde trebuia să organizeze petreceri şi se distra în permanenţă, un logodnic superb, Dex, care fusese cel mai bun prieten în facultate a lui Rachel. De altfel, chiar Rachel le făcuse cunoştinţă celor doi, în urmă cu şase ani.
Rachel, în schimb, era mai degrabă timidă şi retrasă şi alesese dintotdeauna calea cea dreaptă şi plictisitoare. Inteligentă şi capabilă, învăţase pe rupte, muncise din greu, iar slujba ei actuală o solicita până la epuizare. Nu putea renunţa însă la ea, întrucât trebuia să îşi achite împrumuturile făcute pentru studii. Până la această vârstă nu avusese decât trei iubiţi, iar relaţiile nu duraseră prea mult.
La petrecere, Darcy este, ca de obicei, în centrul atenţiei. Exagerează însă cu numărul de pahare iar logodnicul ei Dex, grijuliu, o duce acasă. Se întoarce însă pentru a recupera geanta pe care Darcy şi-o uitase acolo. Dex şi Rachel pleacă împreună la un bar din apropiere, să mai depene amintiri şi să mai prelungească puţin petrecerea. După mai multe pahare băute, cei doi ajung în patul lui Rachel. Dimineaţa, Rachel este îngrozită de ce a putut să facă. Dex pleacă la Darcy, care nu bănuieşte nimic, cei doi scăpând basma curată.
Surprinzător, Rachel nu se simte atât de vinovată pe cât consideră că ar fi trebuit. Dintotdeauna îl plăcuse pe Dex dar, convinsă că un bărbat atât de perfect nu ar putea fi niciodată atras de ea, păstrase distanţa chiar când, în facultate, el îi trimisese anumite semnale ce arătau că ar fi fost interesat de ea. Îl lăudase însă de multe ori în faţa lui Darcy, care insistase să-l cunoască. La scurt timp după aceea, Dex şi Darcy formau un cuplu. Scenariul nu era nou. Primul băiat de care îi placuse lui Rachel era Ethan, coleg de clasă cu ele. Cu multă uşurinţă, Darcy reuşise să-i atragă atenţia asupra ei, legând rapid o prietenie ce nu durase mai mult de două săptămâni, dar care îi frânsese inima lui Rachel pentru prima dată.
Rachel era hotărâtă să ascundă aventura de o noapte într-un colţişor al memoriei şi să se prefacă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Totul o ia razna însă când Dex o sună şi îi spune că el nu a fost beat când a ajuns cu ea în pat. Din una în alta, cei doi ajung să se culce din nou, de data asta amândoi fiind conştienţi. Legătura continuă, pe ascuns, din ce în ce mai înflăcărat, cei doi îşi fac declaraţii de dragoste, se înţeleg perfect, sunt compatibili în multe privinţe, dar nu se grăbesc să lămurească lucrurile. Nunta urma să aibă loc în septembrie şi pregătirile erau în toi, iar Rachel trebuia să o consilieze pe Darcy cu privire la tot felul de amănunte, simţindu-se uşor meschină pentru faptul că spera în sinea ei ca totul să se anuleze.

Ce se va întâmpla în continuare? Cum va scăpa Rachel din dilema în care se afla? Indiferent de cursul lucrurilor, ea îşi va pierde fie marea dragoste, fie cea mai bună prietenă.
Vă invit să descoperiţi deznodământul în carte.

Romanul este antrenant, nu îţi vine să îl laşi din mână, te ţine în priză până la sfârşit.
Mi-a plăcut că, deşi lucrurile se precipită de mai multe ori, luând diverse întorsături, nici unul din cei implicaţi nu o ia în tragic, adaptându-se din mers. În final, cumva nimeni nu rămâne cu inima frântă.

Deşi am simpatizat-o, nu am rezonat prea bine cu eroina cărţii. Rachel mi s-a părut prea pasivă, prea nesigură pe ea. În locul ei aş fi pus mult mai repede piciorul în prag să clarific situaţia. Totuşi, i-am înţeles întrucâtva motivaţiile şi mi-a părut rău de ea. De mic copil a stat în umbra lui Darcy, fiind copleşită de personalitatea acesteia, lucru care a reuşit să sădească în ea o totală lipsă de încredere în sine. În subconştientul ei era aproape convinsă că Dex nu o să o aleagă niciodată pe ea în detrimentul lui Darcy, aşa că se complace într-o situaţie ambiguă, prelungind-o cât mai mult, dorind să fure cât mai multe momente de fericire de care să îşi amintească ulterior. M-am bucurat când a reuşit în sfârşit să dea dovadă de tărie de caracter şi să forţeze lucrurile.

Dex pare bărbatul perfect, chipeş, fermecător, carismatic, inteligent şi amuzant. Totuşi, pe mine m-a dezamăgit că a oscilat atât de mult până să ia o hotărâre, adâncindu-i nesiguranţa lui Rachel. La un moment dat a reuşit să mă enerveze de-a dreptul. Noroc că s-a revanşat la final, când a reuşit să vadă clar lucrurile şi a luat decizia corectă.

Darcy nu e o fată chiar aşa de rea, doar că e extrem de egoistă, răsfăţată, manipulatoare, obişnuită de mic copil ca toate dorinţele să i se îndeplinească. Iar faptul că cei din jur i-au cântat în permanenţă în strună nu a ajutat-o deloc să-şi vadă defectele şi să se schimbe. Rachel a suferit în tăcere de cele mai multe ori din cauza ei, dar nu i-a spus răspicat în faţă ce a deranjat-o. În următoarea carte din serie, ”Something Blue”, pe care mi-aş dori mult ca editura să o traducă, se pare ca Darcy îşi va primi binemeritata lecţie, lucru care o va ajuta să se transforme şi, astfel, să îşi găsească şi ea adevărata dragoste.

Mi-au plăcut mult Ethan şi Hillary. Amândoi se dovedesc prieteni de nădejde pentru Rachel care, copleşită de sentimente de vinovăţie şi ambiguitate în legătură cu faptul că avea o aventură cu logodnicul celei mai bune prietene ale sale, le mărturiseşte acestora, pe rând, întreaga situaţie. Departe de a o judeca, ambii o susţin necondiţionat, ajutând-o să perceapă corect datele problemei. Mi-a plăcut când Hillary l-a tachinat fără milă pe Dex la o ieşire cu prietenii, folosindu-se de cuvinte cu două înţelesuri, pentru a-i da de înţeles că ştie ce se întâmplă şi îi dezaprobă duplicitatea:
”- Ce comanzi? îl întreb în timp ce studiază meniul.
Refuză să-şi ridice privirea.
– Nu ştiu sigur.
– Păi, încearcă să te hotărăşti, mormăie Hillary. De ce nu comanzi două feluri?”
Ethan, la rândul lui, cunoscând bine adevărata personalitate a lui Darcy, o ajută pe Rachel să scape de sentimentele de vinovăţie, aducându-i aminte şi făcând-o să le vadă într-o altă lumină nenumăratele întâmplări în care Darcy o minţise şi o manipulase.
Nu poţi să nu te întrebi: de fapt, cine de la cine îl împrumutase pe Dex?

Cartea ne oferă un cocktail de sentimente de prietenie, dragoste, trădare, nesiguranţă, solidaritate, speranţă, reuşind să captiveze cititorul, oferindu-i o lectură uşoară, amuzantă şi deconectantă.

Ceva de imprumut foto

targulcartii.ro

Cartea Ceva de împrumut de Emily Giffin este oferită pentru recenzie de TârgulCărții.ro. Cartea poate fi comanda de pe librăria/anticariat online www.targulcarti.ro. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei/anticariatului online urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Tyna

10 COMMENTS

 1. Tyna, prin intemediul tau , am retrait actiunea din carte. Am vizionat si filmul . Cert e ca am detestat personajul Darcy. Cat despre Rachel, vorba ta, a fost mult prea pasiva.
  Felicitari pentru recenzie!

  • Doar filmul am vazut, dar din ce ai scris, este foarte provocatoare si cartea.
   Ai reusit sa le compari si sa iti dai seama daca una este mai buna decat alta?
   Nu de alta, insa de mult timp o cam ocolesc din acest motiv.

 2. Ambele mi-au placut. Filmul nu e sub carte, ba nuanteaza ceva mai bine niste aspecte. In film Ethan e mult mai prezent, in timp ce in carte multe conversatii dintre Rachel si Ethan se poarta la telefon. Plus ca in film apare acea discutie intre Dex si tatal lui, care pune o presiune suplimentara pe Dex, explicand mai bine ezitarile lui.
  Totusi, ma bucur ca am citit si cartea. Tot timpul in carte ne sunt explicate mai bine trairile personajelor, gandurile lor, le pricepi mai bine motivatiile.

 3. Foarte frumoasa recenzie si mai mult decat tentanta! Cred ca mi-ar placea si m-ar relaxa. Nu am vazut nici filmul, asa ca le-am pus pe lista pe amandoua! locco_smiley_19

 4. Bravo Tyna! Mi-a placut recenzia!
  Chiar daca am cartea, pana acum inca nu am citit-o… Sper sa o fac in curand. Prea m-ai tentat!

 5. Nu am citit cartea si nu am vazut nici filmul desi am mai auzit de el. Recenzia ta chiar mi-a atras atentia iar acum sunt extrem de curioasa sa aflu deznodamantul acestei povesti. Ce se va intampla cu Rachel si Darcy? Probabil ca va urma o paruiala de zile mari. :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.