Începem cu sfârșitul de Chris Whitaker - Editura Trei - recenzie

Începem cu sfârșitul, de Chris Whitaker – Editura Trei – recenzie

Începem cu sfârșitul
Autor: Chris Whitaker 
WE  BEGIN  AT  THE  END
Traducere din engleză  Andrei Covaciu
Editura TREI, 2021
Număr pagini: 531

  “Chris Whitaker a debutat cu Tall Oaks, premiat cu CWA John Creasey New Blood Dagger Award. Începem cu sfârșitul, care a obținut numeroase premii, a fost tradus în 23 de limbi, iar drepturile de ecranizare au fost achiziționate de studiourile Disney. Romanul a fost bestseller New York Times și #1 Indie Next Pick, precum și Waterstones Thriller of the Month, Barnes & Noble Book Club Pick și Good Morning America Buzz Pick. Chris Whitaker a crescut admirandu-i pe Stephen King, Dennis Lehane, John Grisham, Cormac McCarthy. Locuiește în Hertfordshire, Marea Britanie, împreună cu soția și cei trei copii. Lucrează part time la biblioteca locală.

Bestseller New York Times. Premiul CWA Gold Dagger pentru cel mai bun roman crime”

Corect. Greșit. Viața o trăiești undeva între ele. Duchess Day Radley are 13 ani, se declară proscrisă și este apriga apărătoare a fratelui ei de 5 ani, Robin, și părinte pentru mama ei, Star, care nu reușește să aibă grijă nici de ea și nici de copii. Walk n-a plecat niciodată din orășelul din California unde au crescut el și Star. A ajuns șerif, dar nu poate uita că a depus mărturie cândva împotriva celui mai bun prieten, Vincent King, care a ajuns în închisoare. Și este excesiv de protector cu Duchess și fratele ei. După 30 de ani, Vincent este eliberat. Iar Duchess și Walk trebuie să înfrunte problemele care apar odată cu întoarcerea lui.”

  Mărturisesc că la început cartea mi s-a părut puțin statică, greoaie, întunecată, dar pe parcurs povestea m-a prins. O poveste în care prezentul este urmarea trecutului, a unor secrete îngropate, niciodată deslușite până la capăt.

Povestea  începe și se termină în micul orășel Cape Haven, la malul oceanului.

  Demult, în oraș era un grup de prieteni nedespărțiți, Walk și Vincent  care se considerau mai mult frați, Star Radley iubita lui Vincent, Martha iubita lui Walk. O clipă de teribilism, de neatenție, un copil nesupravegheat și Vincent o lovește cu mașina tatălui său pe Sissy Radley o fetiță de 7 ani, sora lui Star. Speriat fuge de la locul faptei, dar Walk vede mașina lovită și-i spune șerifului.

  Vincent este arestat și judecătorul vrând să dea un exemplu îl condamnă la 10 ani, apoi în închisoare se apară de un deținut care cade și moare așa că pedeapsa ajunge la 30 de ani. Intrase în închisoare copil ieșise un om între două vârste. La eliberare Walk, ajuns acum șerif îl aduce acasă și-i povestește despre cei din grup.  Martha, prietena lui, fusese despărțită de el de către părinții ei, acum era avocată, apăra femeile și copiii abuzați.

  Familia lui Star se destramase, mama ei se sinucisese, tatăl se mutase în alt stat, ea făcuse doi copii o fată de 13 ani acum și un băiat de 5 ani,nimeni nu știa cine e tatăl.

  Apoi erau vecinii lui Star, foști colegi de-ai lor: Milton ajuns măcelar și Brandon, fost sportiv, care după accident lucra în construcții. Walk trebuia mereu să aplaneze conflictele dintre ei.

  Walk avea grijă de oamenii din oraș, nu era de acord cu schimbările din viața comunității, de aceea încerca să contracareze eforturile lui Darke de-a cumpăra terenuri și de-a construi ceva pentru turiști.

  Dar Walk avea multă grijă de Star și copiii ei.  Ani buni o dusese pe Star la psiholog în orașul apropiat și o aștepta 2-3 ore până îl suna. Va afla, când va face cercetări, că Star îl păcălise, intra prin față, ieșea pe altă ușă lua autobuzul și-l vizita pe Vincent la închisoare, apoi se- ntorcea și-l suna.  Apoi când băiatul mai crescuse declarase că e vindecată. Cânta la bar, dar bea mult  și deși își iubea copiii îi neglija.

  Duchess fata de 13 ani devenise “mamă” și pentru fratele ei de 5 ani, Robin, și chiar pentru mama ei. O iubea cu toate problemele ei și încerca s-o ajute. Cercetând familia, pentru că la școală trebuia să-și facă arborele genealogic, descoperă între strămoși un proscris. Este momentul când se declară proscrisă și-și apară tot timpul fratele și mama de răutăți. Mama ei cânta la localul lui Darke, casa în care stăteau era a lui. Când mama ei este atacată și lovită la bar, Duchess dă foc barului și ascunde caseta de supraveghere.

Curând mama ei este împușcată, Darke o amenință pentru casetă, iar lângă cadavrul lui Star este găsit Vincent.

Toată lumea îl crede vinovat, el nu neagă, dar nici nu mărturisește nimic și este închis.

Cei de la poliția statală care cercetaseră sunt convinși că el este vinovatul, deși nu au probe.

  Duchess și Robin ajung la Hal, tatăl lui Star. Mereu în defensivă Duchess se adaptează mai greu. Până la urmă află povești din trecut, greșelile făcute și de unii și de alții, începe să aibă încredere în Hal și în Dolly, o prietenă a acestuia. Își face chiar un prieten, coleg de școală. Știe că Darke o caută și până la urmă o găsește și Hal este ucis, iar ei ajung la un cămin.

  Între timp la cererea lui Vincent, Walk o caută pe Martha și-i cere să-l reprezinte pe acesta în proces.  Dar  Milton este găsit înnecat, acasă la el Walk găsește sute de poze cu Star, făcute de-a lungul anilor,puse în dosare. Părerea generală este că Milton a ucis-o și apoi s-a sinucis. Vincent este eliberat, dar Robin își amintește ceva și Duchess e convinsă că totuși acesta este ucigașul. Așa că-l lasă pe Robin la cămin, știind că singur are o șansă la adopție și pleacă, hotărâtă să-și răzbune mama.

Walk nu e convins de rezultat și continuă să cerceteze povestea. Ia la puricat viața tuturor a lui Darke, a lui Milton și Brandon,a lui Star și anii de închisoare a lui Vincent.

Așa va afla toate adevărurile ascunse și toate explicațiile.

Cum a murit Milton? Cine era ucigașul?

De ce a fost atacat Vincent la închisoare?

De ce a luat asupra lui moartea lui Star?

Cine a fost omul secret din viața lui Star?

Cine era tatăl copiilor?

Cine a împușcat-o ?

Ce va face Duchess cu viața ei?

Își va găsi locul?

Va fi Robin adoptat?

Ce vor face Walk și Martha?

Sunt multe, multe povești, întâmplări, iubiri, trădări, lucruri ascunse, minciuni.

Pe unii dintre protagoniști îi conduce dorința de uitare, ura, bunătatea, iubirea.

  Toate secretele trecutului, nicicând mărturisite, nici măcar între prieteni, viața plină de ascunzișuri, toate sentimentele adulților ținute ferecate, se răsfrâng din păcate asupra vieții copiilor. Copii obligați să fie adulți înainte de vreme, să lupte pentru cei dragi cu orice risc.

  Am trăit cu copiii, mai ales cu Duchess fiecare pas, m-am bucurat pentru ea în momentele bune, m-am necăjit când dădea de greu și sincer aș fi strâns-o de gât pe mama care n-a putut să-și gestioneze  viața, care susținea că-și iubește copiii, dar se pierdea mereu în problemele ei.

  O poveste tristă, deși până la urmă cu multă speranța. Oameni buni, răi, lacomi, indiferenți, iubitori, dar până la urmă “oameni”.

Așa cum spune Kirkus Reviews:

Un thriller impresionant și pe alocuri liric. Whitaker meșterește o intrigă captivantă în jurul unor crime din prezent și al unor secrete de mult îngropate, scoțând la iveală surprize până în ultimul moment. O fetiță aprigă de 13 ani pune în mișcare un thriller întunecat și emoționant.

Și Publishers Weekly:

Romanul lui Whitaker este în același timp un mistery polițist, o poveste de dragoste și o tragedie sfâșietoare. Agonia existențială este vizibilă la tot pasul, dar la final există și speranța. “

Carte disponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Începem cu sfârșitul de Chris Whitaker – Editura Trei – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.