Ciorbă rădăuțeană – Musaca de vinete – Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară
Ciorbă rădăuțeană – Musaca de vinete – Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară
Aperitiv: Biluțe de cartofi
- facem un piure din 1 kg de cartofi, 100 g unt și puțin lapte.
- pentru că avem nevoie că acesta să fie cât mai uscat îl lăsăm câteva minute la foc mic amestecând neîntrerupt.
- pentru aluat punem la fiert 300 ml apă în care vom adaugă 70 g unt în momentul în care apă da în clocot.
- o lăsăm 1 minut după care o dăm deoparte pentru a putea pune 150 g făină de grâu, toată odată.
- amestecăm bine totul.
- o lăsăm la rece pentru 5 minute după care adăugăm 3 ouă și sare după gust.
- continuăm să amestecăm până obținem un aluat moale.
- piureul de cartofi se amestecă cu aluatul după care formăm biluțe pe care le trecem prin pesmet și le lăsăm pentru 15 minute într-un vas acoperit înainte de a le prăji.
Ciorbă rădăuțeană (Mena):
- 1 un piept de pui, 2 morcovi dați pe răzătoare, o țeliăa potrivită nu mare tot pe răzătoare, 400 gr ciuperci la borcan.o cutie de smântână 400 gr, un ardei iute, 4 căței de usturoi.
- pieptul de pui se pune la călit cu morcovi și cu țelina și ciupercile, după se toarnă apă și se lasă la fiert,
- ardei iute se pune și usturoi aproape la final în ciorbă.
- ultima dată se pune smântâna cu ouă, dar să nu fie fierbinte ciorba că se face cocoloașe
Musaca de vinete:
- 3 vinete le curățăm, le tăiem felii mai groase, le săram și le lăsăm puțin să se scurgă zeama, apoi le prajim puțin în ulei
- 1/2 kg carne măcinată o călim cu o ceapă tăiată mărunt, sare, piper, boia și un pic de apă
- în cratiță punem :un strat de vinete+carne+vinete+carne+vinete
- deasupra presărăm brânză rasă și turnam 2 ouă bătute cu un pic de bulion sau pastă de roșii și 2-4 linguri de smântână
- punem cratița la cuptor până se rumenește bine
Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară (Iliuţa):
- mixăm două ouă cu 80 g zahăr brun și puțină sare pentru 2-3 minute.
- adăugăm 200 g făină de grâu, 5 g praf de copt, 200 g iaurt cu 10% grăsime, o linguriță rasă scorțișoară, 2 pliculețe zahăr vanilat și 50 g unt topit.
- amestecăm bine compoziția rezultată.
- în formele pentru brioșe punem hârtia de copt, adăugăm afinele și o lingură de amestec. –dacă afinele sunt de la congelator le punem primele în forme, amestecându-le ușor în compoziție, dacă sunt proaspete le putem adaugă peste aceasta.
- le lăsăm pentru 20-25 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
- Sunt delicioase !
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
- Ciorbă rădăuțeană – Musaca de vinete – Brioșe cu afine