Meniu:(ciorbă de fasole verde,tocăniţă fină cu legume,lapte de pasăre)
Meniu:(ciorbă de fasole verde,tocăniţă fină cu legume,lapte de pasăre)
1.Aperitiv:
-1 castravete îl tăiem felii subţiri şi-l frecăm cu puţină sare, îl lăsăm să stea puţin apoi îl spălăm la jet de apă
-o legătură de ceapă verde o tăiem felii subţiri, o frecăm cu sare, lăsăm să stea puţin şi o stoarcem
-2-3 roşii (curăţate sau nu de coajă) le tăiem bucăţele
-2-3 ouă fierte tari şi tăiate cubuleţe
-amestecăm ingredientele în castron cu mărar (sau pătrunjel) tăiat fin, sare, piper, suc de lămâie sau oţet balsamic după gust
-presăram brânză sau caşcaval date pe răzătoarea fină şi lăsăm puţin la rece
2.Ciorbă de fasole verde
-curăţăm fasolea şi o rupem în 2-3 bucăţi
-1 -2 morcovi şi un pătrunjel le dăm pe răzătoarea fină şi le călim cu puţin ulei, adăugăm fasolea şi apa şi punem la fiert
-potrivim de sare, piper, cury şi vegeta
– când fasolea e fiartă adăugăm pătrunjel tăiat fin şi 1-2 linguri de smântână sau iaurt gras
3.Tocăniţă fină cu legume
-250 gr carne de porc tăiată cubuleţe, 250 gr cârnat cabanos, 250 gr costiţă un pic afumată sau bacon
-punem într-o cratiţă 2 cepe tăiate felii sibtiri, 2 ardei roşii tăiaţi fin, un morcov dat pe răzătoarea fină şi puţin ulei şi le călim puţin apoi adăugăm bucăţelele de bacon şi de carne şi felii de ciuperci, călim puţin după care adăugăm apă cât să acopere bine conţinutul şi lăsăm să fiarbă la foc mic
-punem în apă şi un păhărel de alcool: gin, vodka, coniac, dă un gust bun sosului şi frăgezeşte carnea
-potrivim de sare şi piper (aveţi grijă la sare că mai punem şi cârnatul), praf de chimen, cury, puţin cimbru şi oregano, un pic de coriandru praf şi ghimbir şi lăsăm să fiarbă, adăugând câte un pic de apă când e nevoie
-când carnea e aproape gata punem în tocăniţă cârnaţii şi lăsăm să mai fiarbă puţin
-se poate servi cu cartofi piure sau mămăligă, dacă vă place adăugaţi smântână sau roşii
4.Lapte de pasăre:
-batem spumă tare 5 ouă cu 2 linguri de zahăr
-gălbenuşurile le amestecăm cu 5 linguri de zahăr, 1 budincă de vanilie şi un pahar de lapte rece
-punem 1,5 litri de lapte cu 2-3 linguri de zahăr şi 2 plicuri de zahăr vaniliat să fiarbă la foc mic
– când laptele fierbe punem cu un polonic mai mic sau o lingură bucăţi din spumă, lăsăm să fiarbă puţin presărând deasupra lapte cald, şi le scoatem pe un platou cu spumieră
-când terminăm cu albuşul turnam în lapte sosul cu gălbenuşe de ou şi lăsăm să dea câteva clocote amestecând continuu
-punem în castroane laptele astfel fiert şi punem deasupra cu spumieră bucăţile de albuş
-lăsăm să se răcească, servim rece de la frigider.
Poftă Bună!
Arci, imi faci o pofta de lapte de pasare! Eu am incercat mai de mult sa fac, dar nu mi-a iesit. Doar bunica mea stie sa-l faca bun. Cand am nascut, imi trimitea zilnic lapte de pasare, facea biata de ea in fiecare zi, ca sa imi trimita. locco_smiley_37
iese eva,sun-ma cand faci si-ti mai spun la telefon
Dintotdeauna am fost curios să încerc laptele de pasăre, dar nu am avut ocazia până acum :p
cand eram mica bunica mea ii spunea lapte de cuc,dar mie tot imi placea
Ador acest desert. e unul dintre preferatele mele :*
si mie imi place maria,e rapid,usor de facut si gustos
Ce metaforic suna Lapte de Pasare! – acum mi-am dat seama. 😀 Precis in pregatirea lui Arci a iesit delicios! 🙂
sa stii Marius ca e foarte gustos si usor.
Eu voi încerca ciorba săptămâna viitoare.Mulțumesc, Arci, pentru minunatele idei!
Deci mi s-a făcut poftă de ciorba de fasole verde… ar merge și o mâncărică… În ceea ce privește desertul, eu încă nu am gustat până acum, ar fi cazul să încerc…
De ciorba de fasole verde nu pot spune ca am auzit si nici nu am mancat. Salata da, ciorba ba.
Lapte de pasare tot vreau sa prepar de cativa ani si mereu aman…poate ma mobilizez sa pregatesc pana la urma.