Ciorbă rădăuțeană – Dorada la cuptor cu cartofi gratinați – Prăjitură cu nucă – meniu
1.Aperitiv: salată de crudități
- 2 morcovi dați pe răzătoarea fină amestecați cu un pic de sare ,zahăr și zeamă de lămâie
- 1 țelină dată pe răzătoarea fină frecată puțin cu sare
- 1 măr dat pe răzătoarea mare
- punem în castron țelina (stoarsă), morcovul (nestors)cu tot cu zeamă și mărul
- amestecăm și mai adăugăm dacă e necesar sare sau lămâie
2.Ciorbă rădăuțeană (Iliuța)
- 400 gr carne de vițel tăiată fâşiuţe (cum tăiați burta) se pune la fiert în apă cu sare
- se curată și se taie rondele fine: morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină și se toacă mărunt pătrunjel verde
- când carnea este pe jumătate fiartă adăugăm legumele +busuioc, foi de dafin, rosmarin, oregano, opțional cimbru
- într-un castron batem cu telul 250 ml smântână ( cel puțin de 25%) cu 4-5 gălbenușuri de ou
- când ingredientele sunt fierte, amestecăm pe rând zeamă cu smântână bătută cu ou
- când este bine omogenizată o turnăm în oală
- puteți servi cu ardei iute
3. Dorada la cuptor cu cartofi gratinați.(Iliuță)
- Un kg de pește doradă se curată, și se sărează după gust.
- Lăsăm 10 minute să pătrundă bine sare după care îl condimentăm cu piper, rosmarin și busuioc.
- În interiorul lor punem căței de usturoi feliat și felii de lămâie.
- Adăugăm ulei pe fiecare peste și îl lăsăm 10 minute.
- 1 kg de cartofi mărime medie curățați în prealabil, se fieb cu sare, rosmarin și 4-5 caței de usturoi.
- După ce au fiert presăram condimente, ulei de măsline pe fiecare cartof și îi trecem prin cașcaval răzuit cât să îi acoperim.
- Îi punem într-o tavă tapetata cu hârtie de copt alături de pește și îi dăm la cuptor pentru 40 – 50 minute la 180 grade.
4. Prăjitură cu nucă (Zebra)
- foile:1/2 kg făină+150 gr untură (unt, margarină) +10 gr drojdie (un cub mic) muiată cu puțin lapte călduț +3 gălbenușuri de ou +3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie +coaja rasă de la o lămâie = le frământăm cu puțină apă
- împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”
- “crema”: amestecăm 300 gr nuca măcinată +300 gr zahăr +2-3 plicuri de zahăr vaniliat
- un gem aromat preferabil de caise
- foile le întindem și le punem crude
- montăm prăjitură în tava unsă și tapetată astfel: foaie +gem+”cremă” +foaie+ gem +”crema” +foaie +gem +”crema”+foaie
- punem prăjitura la copt
- o tăiem rece în tavă și presăram cu zahăr praf
-
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Mulțumesc pentru delicioasele rețete!
Minunate idei! Mulțumim!