Ciorbă rădăuțeană - Dorada la cuptor cu cartofi gratinați - Prăjitură cu nucă

Ciorbă rădăuțeană – Dorada la cuptor cu cartofi gratinați – Prăjitură cu nucă – meniu

1.Aperitiv: salată de crudități

  • 2 morcovi dați pe răzătoarea fină amestecați cu un pic de sare ,zahăr și zeamă de lămâie
  • 1 țelină dată pe răzătoarea fină frecată puțin cu sare
  • 1 măr dat pe răzătoarea mare
  • punem în castron țelina (stoarsă), morcovul (nestors)cu tot cu zeamă și  mărul
  • amestecăm și mai adăugăm dacă e necesar sare sau lămâie

2.Ciorbă rădăuțeană (Iliuța)

  • 400 gr  carne de vițel tăiată fâşiuţe (cum tăiați burta) se pune la fiert în apă cu sare
  • se curată și se taie rondele fine: morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină și se toacă mărunt pătrunjel verde
  • când carnea este pe jumătate fiartă adăugăm legumele +busuioc, foi de dafin, rosmarin, oregano, opțional cimbru
  • într-un castron batem cu telul 250 ml smântână ( cel puțin de 25%) cu 4-5 gălbenușuri de ou
  • când ingredientele sunt fierte, amestecăm pe rând zeamă cu smântână bătută cu ou
  • când este bine omogenizată o turnăm în oală
  • puteți servi cu ardei iute

3. Dorada la cuptor cu cartofi gratinați.(Iliuță)

  • Un kg de pește doradă se curată, și se sărează după gust.
  • Lăsăm 10 minute să pătrundă bine sare după care îl condimentăm cu  piper, rosmarin și busuioc.
  • În interiorul lor punem căței de usturoi feliat și felii de lămâie.
  • Adăugăm ulei pe fiecare peste și îl lăsăm 10 minute.
  • 1 kg de cartofi mărime medie curățați în prealabil, se fieb cu sare, rosmarin și 4-5 caței de usturoi.
  • După ce au fiert presăram condimente, ulei de măsline pe fiecare cartof și îi trecem prin cașcaval răzuit cât să îi acoperim.
  • Îi punem într-o tavă tapetata cu hârtie de copt alături de pește și îi dăm la cuptor pentru 40 – 50 minute la 180 grade.

4. Prăjitură cu nucă (Zebra)

  • foile:1/2 kg făină+150 gr untură (unt, margarină) +10 gr drojdie (un cub mic) muiată cu puțin lapte călduț +3 gălbenușuri de ou +3 linguri de zahăr+1 vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie +coaja rasă de la o lămâie = le frământăm cu puțină apă
  • împărțim aluatul în 4 părți egale și lăsăm să stea puțin până facem “crema”
  • “crema”: amestecăm 300 gr nuca măcinată +300 gr zahăr +2-3 plicuri de zahăr vaniliat
  • un gem aromat preferabil de caise
  • foile le întindem și le punem crude
  • montăm prăjitură în tava unsă și tapetată  astfel: foaie +gem+”cremă” +foaie+ gem +”crema” +foaie +gem +”crema”+foaie
  • punem prăjitura la copt
  • o tăiem rece în tavă și presăram cu zahăr praf
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.