Un vultur în zăpadă – Michael Morpurgo – Editura Nemira – recenzie

Un vultur în zăpadă – Michael Morpurgo – Editura Nemira – recenzie

Un vultur în zăpadă - Michael Morpurgo - Editura Nemira

Un vultur în zăpadă, de Michael Morpurgo – Editura Nemira – recenzie

Titlu: Un vultur în zăpadă

Autor: Michael Morpurgo

Titlu original: Eagle in the snow

Anul publicării: 2018

Editura: Nemira, colecția Nemi

Ilustrații: Michael Foreman

Traducere: Alina Popescu

   Michael Morpurgo este un autor de cărți pentru copii, din Marea Britanie și este unul dintre cei mai îndrăgiți autori din această categorie. A scris mai mult de o sută de romane și a câștigat numeroase premii pentru operele sale. Printre premiile obținute se numără Smarties Award, Blue Peter Book Award și Whitebread Award. În 2006, i s-a acordat Ordinul Imperiului Britanic. Poveștile sale au fost adeseori adaptate pentru scenă sau pentru micul ecran.

   Oare putea cel de-al Doilea Război Mondial să fie evitat? A existat, într-adevăr, un moment care putea schimba cursul istoriei? Acestea sunt întrebările care ți se nasc în minte, după ce termini de citit cartea „Un vultur în zăpadă”, a lui Michael Morpurgo. De altfel, citind cartea, îmi aminteam, vag, că am mai auzit despre acest subiect. Dacă amintirile mele nu mă înșală, profesorul de istorie din generală ne-a povestit despre asta.

   Alături de coperta deosebită, ce m-a atras la această carte a fost subiectul: Al Doilea Război Mondial. Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că ador toate cărțile despre război. Însă ce a fost nou de data asta, a fost faptul că povestea este scrisă pentru copii. O carte despre război, scrisă pe înțelesul celor mici. Totuși, asta nu schimbă cu nimic duritatea, cruzimea războiului. Dimpotrivă, parcă mi s-a părut chiar mai dureros să privesc războiul prin ochii unui copil.

„Văzându-le, gândul mi-a zburat la dovleceii bunicului și la șopronul din grădină, făcut bucăți în raidul aerian de acum câteva nopți. Mi-am amintit cum se uita, încremenit, la craterul ce răsărise în locul unde, până mai ieri, creșteau, în șiruri ordonate, legumele lui – varza, prazul, păstârnacul. Parcela aceea de pământ fusese singurul lucru ordonat din viața lui. Fusese însăși viața lui.

– O s-o refac, Barney, mi-a zis el atunci, cu mânie în ochi. Stai numai să vezi. O să avem morcovi și ceapă și cartofi din belșug. Nu-i las eu să câștige pe nemernicii care au făcut asta.

Și-a șters lacrimile cu dosul palmei, și erau lacrimi crunte.”

   Povestea este inspirată din viața lui Henry Tandey, care a fost decorat cu Crucea Victoria (cea mai înaltă distincție militară acordată de Marea Britanie pentru curaj deosebit în luptă) și, totodată, cel mai decorat soldat din Primul Război Mondial.

   Povestea ne plasează în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Barney, un băiețel de 9 ani, și mama lui sunt în trenul de Londra. Au fost nevoiți să își părăsească orașul, după ce acesta a fost distrus aproape în totalitate în urma unui bombardament. În compartiment cu ei intră un bărbat îngrijit.

   La un timp după ce trenul pornește din gară, este atacat de un avion al nemților. Pentru a scăpa de atacatori, trenul se oprește într-un tunel întunecat. Lui Barney îi este teamă de întuneric, astfel că trebuie să îi fie distrasă atenția. Și ce lucru mai potrivit este pentru distragerea atenției unui copil, decât o poveste interesantă? Astfel bărbatul începe să îi povestească lui Barney și mamei lui despre un prieten de-al său, din Primul Război Mondial.

   Billy Byron era un băiat crescut într-un orfelinat și desena foarte frumos. Într-o zi, împreună cu prietenul său, bărbatul din tren, au decis să se înroleze în armată. Așa au ajuns să fie trimiși pe front, în Primul Război Mondial. Atrocitățile pe care le-a văzut prin orașele prin care au trecut l-au determinat să urască tot ce ținea de război, dar mai ales pe nemți.

  Într-un oraș, a salvat o fetiță de pe stradă și a dus-o în siguranță, într-un spital de campanie. Tot ce a știut despre ea a fost numele – Christine, și înfățișarea, astfel că o desena fără încetare.

   În continuare, povestitorul le spune lui Barney și mamei sale despre toate pățaniile lui Billy din timpul războiului. Le povestește despre cum a fost rănit și trimis acasă pentru o lună. Însă, în ciuda rănilor, Billy nu voia să părăsească frontul. Își pusese în minte un scop: să câștige războiul.

„Mulți au murit în ziua aia, și a fost groaznic. Întotdeauna este. Să n-asculți de ăia care-ți zic altceva, băiete!”

   Iar în final, chiar reușește să iasă învingător, în urma unei lupte grele, pe care a câștigat-o datorită ambiției sale de nezdruncinat. Bătălia de la Marcoing a fost câștigată datorită determinării lui Billy de a pune odată capăt războiului. La finalul bătăliei, trupa lui Billy a luat prizonieri din armata nemților. Sătul de război și moarte, Billy refuză să îl omoare pe un soldat neamț, odată ce nemții s-au declarat învinși în urma acestei bătălii.

Când se termină o bătălie, însă, ei bine, lucrurile se schimbă. Iar bătălia aceea se terminase. În jurul nostru zăceau morți și răniți, unii flăcăi de-ai noștri, dar cei mai mulți de-ai lor. Atunci te uiți la ce-ai făcut. Victoria era a noastră, dar nu ne simțeam victorioși. Așa e mereu. Nu te bucuri. N-ai un moment de triumf. Nu simți decât ușurare. Trăiam. Cel puțin deocamdată. Scăpaserăm cu viață.”

  Însă, după ani în care viața lui Billy a luat-o pe făgașul normal, unul liniștit, trecutul vine din urmă, să îi zdruncine viața din temelii. Billy află un lucru care îl determină să se simtă vinovat pentru începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Însă despre ce este vorba, veți afla doar citind cartea.

   Mie mi-a plăcut tare mult povestea, chiar a reușit să îmi transmită emoții puternice. În plus, fiind o carte pentru copii, se citește extrem de repede. Scrisul mare este însoțit de imagini care completează povestea, ajutându-l pe cititor să pătrundă în poveste. Dacă vă plac cărțile despre război, cu siguranță veți fi vrăjiți și de această carte. Este o carte care îl determină pe cititor să își pună întrebări și să se gândească la modul în care destinul își joacă rolul în viețile noastre.

Cartea Un vultur în zăpadă, de Michael Morpurgo poate fi găsită pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

11 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.