De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația? – Rubrica La...

De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația? – Rubrica La vie en noir

De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația? - Rubrica La vie en noir

De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația?

Rubrica La vie en noir

  Cel puțin o dată în viață te-ai aflat de partea cealaltă a baricadei. Dacă nu, înseamnă că acest articol nu este pentru tine. Altfel, ai putea recunoaște faptul că ai tânjt măcar o dată, după partenerul altcuiva și ai căutat conștient sau nu ocazia de a tatona terenul. De a-ți imagina cum ar fi fost o relație cu această nouă ispită.

  Poți face parte din categoria celor care se abțin cu grație sau din categoria celor care au pierdut de mult lupta cu tentația. În oricare te-ai afla, e lăudabil, atât timp cât decizia ta izvorăște din principii bine stabilite și nu din teama de a fi prins sau judecat.

  Cele mai mari tentații te prind din urmă tocmai când credeai că te afli pe un făgaș normal. Că ți-ai trăit doza de aventură și că adrenalina nu este ceva care să îți mai ghideze comportamentul și alegerile personale. Nimic nu te destabilizează mai tare decât sentimentul că te simți atras de cineva ale cărui semnale nu pot fi clar interpretate. Că ești magnetic direcționat către o persoană pe care nu știi dacă o poți avea, fie din cauza contextului în care te afli, fie din cauza faptului că nu știi dacă îți împărtășește sentimentele.

  Te trezești brusc în situația în care te prinde din urmă criza vârstei a doua, sau poate chiar a treia și redescoperi senzația de agitație, anxietate și dor care îți dă peste cap programul bine stabilit de somn. Te tentează din ce în ce mai des ideea de aventură? Subiectul apare tratat în aproape toate cărțile și filmele posibile, deci cumva înseamnă că nu ești singurul măcinat de această temă. Ai vrea să guști din fructul interzis și în momentele de reverie, chiar te crezi capabil să jonglezi cu mai multe relații. Să te împarți astfel încât să te bucuri de ceva nou dar să nu îți perturbi prea mult programul zilnic. Să poți face față și provocărilor de la birou dar și a celor venite de acasă. Să nu dai nimic de bănuit. Să lași toate gândurile compartimentate în buzunarașe bine căptușite cu impresii și senzații ferite de ochi curioși.

  Rămâne de stabilit clar cine ar putea fi următoarea ta “victimă”. Uneori vei fi nevoit să faci compromisuri și să începi o relație în paralel, nu tocmai cu prima ta opțiune. Alegerea ține nu doar de atracția resimțită, ci și de conjuctură. Poate preferi pe cineva care se află la rândul său într-o relație, astfel încât să puteți fi înțelegători unul cu celălalt în ceea ce privește proasta sincronizare. Sau poate vrei pe cineva care să își arate disponibilitatea ori de câte ori ai un moment liber și ești degrevat de sarcinile obligatorii. Oricum s-ar așeza lucrurile, vei redescoperi că viața nu se rezumă la cumpărăturile săptămânale, la plata facturilor și la graficul care include activitățile extra-curriculare ale copiilor. Până și gândul la o posibilă aventură te poate încărca energetic.

  Cât de abrupt și dificil de gestionat este saltul de la gând la faptă? Destul de abrupt, mai ales la început. Și dacă se finalizează cu o telenovelă indiană, regretele care te vor curprinde te pot menține o perioadă de timp pe făgașul “normal” al lucrurilor. De parcă ar fi ceva normal!

  O constantă senzație a faptului că nu știi să iubești cu adevărat este reprezentată tocmai de aceste escapade. Întors acasă, satisfăcut, mulțumit de modul în care ai reușit să ții sub control situația și să jonglezi cu mai mulți parteneri, te vei refugia în spațial intim al gospodăriei proprii și te vei hrăni din amintiri până la următoarea întâlnire.

  O bună parte dintre cei aventuroși vor avea tendința de a se pierde treptat în imaginile și senzațiile experimentate, devenind din ce în ce mai absenți în sânul familiei. Puțini sunt cei care vor reuși să mențină aparențele și să se dedice celor dragi cu tot atâta implicare, deși termenul drag este posibil să capete alte valențe. Cel puțin mental, prioritățile vor deveni altele. Abia aceia sunt cei care merită să se aventureze pe tărâmuri interzise, dar evident și aici pot există discuții contradictorii.

  Și totuși, din perspectiva relației pe care o ai în desfășurare, care ar putea fi partea bună a unei aventuri? Cea în care stilul tău de a privi lucrurile și a te raporta la viața familială se va modifică în bine. Cea în care mânat de vinovăția pe care te chinui să o ții în frâu, vei face tot posibilul să te recompensezi față de partener în cele mai felurile modalități. Vei fi mai atent, implicat în activitățile cu copiii, poate îți vei aduce aminte să te prezinți acasă cu un buchet de flori sau să plusezi cu o invitație la restaurant. Posibil ca jumătatea ta să alegă să nu deslușească motivele ascunse ce determină schimbarea ta și se va bucura de ceea ce îi oferi, simțind inconștient că nu poate fi ceva de durată. Ori fie și ea are la rândul ei o aventură care nu te privește decât indirect și atunci vă puteți oferi reciproc suficient spațiu fizic și emoțional.

 Toate aventurile au un stil ciclic. Încep cu fluturași în stomac și vise umede și majoritatea se termină în resentimente și dezamăgiri. Asta dacă nu lasă sechele mai adânci și se transformă în relații principale în detrimentul celor actuale. O dată consumată, aventura devine o a doua relație de care vei simți, la un moment dat, nevoia să te detașezi ca și în cazul celei la care ai aderat voluntar. Te va obosi și suprasolicita prin nevoia constantă de a te împărți. Dedublarea la care vei fi supus îți va consuma resursele prost-gestionate și va deveni din ce în ce mai greu să te regăsești în oricare dintre cele două situații. Nevoit să te echilibrezi, vei pune capăt uneia dintre ele, cel mai des relația nouă fiind cea abandonată și te vei reîntoarce spășit acasă, unde vei încerca să te reconectezi cu partenerul. Să te readaptezi stilului de dinainte, care este posibil să nu te mai satisfacă. Îți vei concentra atenția pe vechea ta iubire până când se va estompa în timp senzația de culpabilitate și va începe să te gâdile din nou, un gând de evadare.

  Aventurile au farmecul lor, fie că sunt consumate complet sau trăite doar la nivel mental. Ne oferă confirmarea de care avem uneori nevoie că suntem încă atractivi și interesanți. Ne cresc stima de sime și ne reamintesc  de perioadele în care nu ne simțeam prea obosiți să trăim, în care totul părea posibil și incitant. Ne oferă un boost de energie și chef de viață, făcându-ne să uităm de toate obligațiile și grijile zilnice. Dar ca orice “drog” va avea nevoie la un moment dat de creșterea dozei, pentru că stimulentul zilnic ajunge să fie din ce în ce mai nesatisfăcător.

  Cât de pregătit ești să te furisezi și să minți? Să te mulțumeșți cu frânturi de conversație și să trăiești cu teama că vei primi un mesaj care să te dea de gol, tocmai când lenevești în brațele partenerului? Cine îți garantează că situația nu va scăpa de sub control? Exact, nimeni și nimic… și tocmai în asta constă farmecul!

  Cum eviți să transformi o aventură tentantă într-o relație incomodă și plictisitoare? Poate nepermițându-i să evolueze. Bucură-te de momentul trăit și de persoana dispusă să ți-l ofere și închide capitolul în momentul în care v-ați spus “la revedere”.

  Cât de diferit este sexul familiar în comparație cu cel aventuros? Adrenalina și senzația de noutate pot oferi impresia redescoperirii pasiunii sexuale, deși cele mai multe prime partide cu cineva nou nu se finalizează așa cum ți-ai imaginat. Nivelul ridicat de excitație și sentimentul constant că riști să fii prins, te pot face să te deconectezi mental de la întreaga experiență, păstrând la final un gust amar al unei partide despre care crezi că ar fi putut fi mai bună, dar în alt context.

  Și revenind la întrebarea principală: De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația? Probabil de multe și diferite pentru cei mai ghinioniști dintre noi, cei care nu am descoperit o cale de a ne reinventa vechea relație. Indiferent dacă ne simțim aventuroși sau nu, cel mai indicat ar fi să nu ne poziționăm declarativ în nici una dintre cele două tabere. Să nu mizăm pe faptul că suntem stăpâni pe situație în orice împrejurare. Tentația are un mod ciudat de a ne da târcoale tocmai când credem că suntem mai presus de păcat.

Facebook Literatura pe tocuri

Lifestyle

De câte aventuri ai nevoie pentru a-ți salva relația? – Rubrica La vie en noir

 

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

9 COMMENTS

  1. Mulțumesc. Cred că ne putem regăsi cu succes în oricare din taberele identificate, ideal ar fi să acceptăm
    față de noi înșine unde ne poziționăm în realitate. 🙂

  2. eu zic ca e ciudat sa te afli de orice parte a baricadei – daca esti de partea celui care se abtine, tot vei avea un sentiment de regret, daca esti de partea celui care o face – vei avea un sentiment de culpabilitate. important e sa iti dai seama daca vrei doar o aventura sau relatia chiar nu mai merge

    • Da, din pacate orice decizie ne asumam, exista consecinte si trairi menite sa ne perturbe echilibrul. Si daca alegem sa nu ne „asumam” nimic, tot vom ramane cu cel putin un regret in amintirea noastra. 🙂

  3. Foarte bine punctat articolul! Daca partenerii pot.Daca nu e riscant,poti pierde ceea ce ai.
    Mai mult trebuie sa fii capabil sa gestionezi situatia si sa compartimentezi lucrurile.
    Felicitari Dana!

    • Da, e un risc mare pe care trebuie sa te simti pregatit sa ti-l asumi, dar pana vei descoperi daca poti gestiona cat de cat corect o situatie de acest gen, vei fi nevoit sa treci prin cateva experiente esuate.

  4. Multumesc! Ma bucur ca acest articol si-a gasit loc printre preferintele voastre.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.