Sexualitatea prost înțeleasă și valorizarea neconformă – Rubrica La vie en noir

Sexualitatea prost înțeleasă și valorizarea neconformă – Rubrica La vie en noir

Sexualitatea prost înțeleasă și valorizarea neconformă - La vie en noir

Sexualitatea prost înțeleasă și valorizarea neconformă – Rubrica La vie en noir

  Cum ajungem să ne poziționăm greșit pe o scală în care atracția sexuală este considerată motorul care pune în mișcare orice relație post-modernistă?

  Indiferent de genul din care facem parte, sexualitatea își face apariția sub diverse forme, de la vârste extrem de fragede. Vrem să fim plăcuți, apreciați, lăudați, fie pentru caracteristicile fizice pe care le deținem, fie pentru stilul în care ne îmbrăcăm sau pentru accesoriile pe care alegem să le purtăm. Ca și copii, ne alintăm și lingusim pe lângă cei care ne oferă atenție și învățăm de mici că un aspect fizic plăcut îi poate convinge pe ceilalți să ne treacă cu vederea un comportament uneori dezagreabil.

  Suntem învățați să ne poziționăm greșit încă din fragedă pruncie. Fie ne naștem și creștem în familii care au tendința de a considera că tot ceea ce facem este un semn divin, fie ne situăm la polul opus, trăind printre personaje veșnic nemulțumite de sine însăși și de orice context în care se regăsesc, motiv pentru care ne va fi extrem de dificil să identificăm o cale echilibrată de a ne percepe și accepta în mod real.

Cât de dificil este să fii sincer cu tine însuți?

Extrem de dificil, mai ales dacă nu ai un reper de la care să pornești evaluarea.

  Pentru cei care au fost lipsiți de încurajare și apreciere, zona de confort îi duce în sfera unei stime scăzute de sine și a unei slabe valorizari, raportându-ne la cei din jur ca la niște repere pe care le admiră. Dintre aceștia, unii aleg calea introvertă și ajung să se izoleze tot mai des de cei din jur, devenind adesea subiect de bullying pentru cei care simt nevoia să iasă cu ceva în evidență, alții forțează limitele și încearcă cu tot dinaindinsul să impresioneze pentru a depăși barierele clasice între care se simt limitați, banali, nesemnificativi. Ironic este că ambele tabere, deși aflate la poluri opuse din punct de vedere comportamental, sunt ghidate de aceeași nesiguranță și nevoie impetuoasă de a câstiga un loc important printre cei din jur. Chiar și o atenție negativă este adesea de preferat decât indiferența.

  Adolescența, perioada cea mai dificilă din viața unei persoane aflată în plină dezvoltare, poate fi mult îngreunată de lipsa de îndrumare și tandrețe venită din partea familiei. Stima de sine și valorizarea nu apar de la sine, ci se clădesc în sânul unui climat iubitor, tolerant, calm, dispus la comunicare și timp de calitate petrecut împreună, atent la nevoi și dureri, implicat și suportiv, capabil să vadă imaginea de anasamblu și să poată transmite valori și modele de viață pozitive, însușite uneori cu mari sacrificii.

  Când nu există sentimentul de valorizare și iubire, apare nevoia de a ieși în evidență, de a cere forțat, prin orice metodă posibilă, atenția de care am fost lipsiți.

  Pentru fete, modalitatea abordată este cea de accentuare a sexualității, pentru băieți e vorba mai mult de stilul șmecheresc prin care încearcă să-și pună amprenta în grupul din care fac parte.

  Adolescentele care acceptă ca și repere presiunea grupului și a provocărilor lansate de către social-media, vor fi extrem de încântate să își descopere atuurile prin stilul provocator și lasciv cu care ajung rapid să capete confirmare.

  Inițial, timid, își testează noile puteri în grupurile mici din care fac parte. La școală, printre prietenii de familie sau cu vecinii din cartier. Cu stima de sine ușor crescută, fac trecerea spre un grup mixt format din băieți de la școală, aflați în clase mai mari cu câțiva ani, pentru ca ulterior să își încerce norocul la un nivel ceva mai ridicat – bărbați maturi cel puțin fizic, dornici de aventuri ușor de obținut și ieftin de întreținut.

  Pretențiile unei adolescente nu pot ridica probleme prea mari din punct de vedere material și intelectual pentru un bărbat cu un venit relativ stabil, dar pot obosi teribil din cauza stărilor emoționale fluctuante și a mofturilor greu de preconizat. Un risc pe care majoritatea sunt dispuși să și-l asume pentru o perioada scurtă de timp, mai precis până se ivește o altă adolescență la orizont, dornică să-și își vadă înșelată așteptările.

  Aceste tatonări sexuale de confirmare, ascund și încurajează un pattern greșit greu de modificat ulterior. Modul în care tânăra fragilă emoțional și nesigură pe sine își obține valorizarea, o determină să creadă că aspectul fizic este cel mai important atu al său și nu este necesar să depună efort în altă direcție pentru a se face plăcută.

  Bărbatul care se mulțumește cu lingușelile și tandreturile unei copile în formare, dornică să facă pe plac pentru a-și atinge scopurile, rămâne cu o impresie despre sine mult mai bună decât este cazul și cu o stagnare la nivel emoțional, deoarece ajunge să evite interacțiunile care ar necesita depunerea unui efort suplimentar fără certitudinea unei victorii.

În timp, ambele categorii ajung să se poziționeze greșit față de sexul opus și mai ales față de sine.

  Momentul în care întâlnesc o persoană matură, situată la alt nivel mental și emoțional decât cele cu care erau obișnuiți, se regăsesc în imposibilitatea de a realiza că tehnica de abordare este complet greșită. Insistența cu care dau târcoale noii tentații crează o prăpastie care se adâncește cu fiecare replică neinspirată și gest care în trecut se considera a fi cuceritor.

  Refuzul întâmpinat schimbă regulile jocului. Fie cel respins continuă să creadă că nu este apreciat la adevărata sa valoare, fie se demotivează fără a înțelege cu adevărat unde a greșit.

  Frustrarea crește la cote maxime odată cu înaintarea în vârstă și acumularea unor refuzuri din care aceste persoane nu sunt capabile să extragă anumite învățăminte. Depresia se adâncește cu fiecare experiență eșuată care zgândără inconștient teama că nu există nicio persoană care să li se potrivească. Că nimeni nu îi acceptă așa cum sunt, deși singurul atu pe care l-au punctat și valorificat de-a lungul timpului este cel al aspectului fizic îmbinat cu o sexualitate adesea forțată și sufocantă, sau respectiv cu o atitudine imatură și plină de șmecherie ieftină.

  Provocările actuale de a ține pasul cu toate schimbările necesită dezvoltarea unor palete largi de competențe, atât în sfera profesională, cât și în viațapersonală. Stresul zilnic, activitățile desfășurate contra-timp, grijile și preocupările noastre necesită comunicare autentică, înțelegere, empatie ridicată la un nivel peste replicile banale de „da, sigur, te înțeleg și eu am pățit la fel”, rostite cu jumătate de gură și cu mintea parțial în altă parte.

  Avem nevoie de parteneri care să ne susțină și să ne provoace intelectual, alături de care să ne descoperim punctele forțe și în fața cărora să nu ne fie teamă să ne arătăm slăbiciunile. Avem nevoie de tandrețe și pasiune și uneori de timp și spațiu pentru a fi singuri cu gândurile noastre. Iar aceste așteptări nu pot fi îndeplinite de parteneri care au rămas blocați în stadiul adolescentin în care încă tânjesc după o confirmare ce întârzie să apară.

Rubrica La vie en noir

Facebook Literatura pe tocuri

Lifestyle

foto credit pexels

Sexualitatea prost înțeleasă și valorizarea neconformă – La vie en noir

 

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.