De ce iubiţi femeile?

Replică la rubrica „Coltul misoginului”-Din viaţa unui misogin feminist

      Există un timp al politicii, al științei, al afacerilor, al meciurilor. Există un timp al bărbaților. Ne strecurăm tiptil prin timpul lor, îndeplinindu-ne rolul străvechi, acela de fiice, mame, soții. Ne declarăm emanciparea, mândria de a fi „jumătăți egale” și ne asumăm consecințele acestei egalități. Am dovedit că putem fi instruite, putem avea și copii și job, putem fi la nivelul lor, putem fi orice ne cer ei, putem fi mai mult. Pentru că noi știm un secret: secretul de a ne înfrumuseța viața. Cu ce? Cu nimicuri: cu o rochie nouă, cu o floare, cu arta de a „fura” timp pentru a sta de vorbă cu o prietenă, cu un zâmbet.

     Primăvară, renaștere, iubire, femei. Ziua îndrăgostiților, Dragobetele, 1 martie, 8 martie, tot atâtea ocazii ca femeia să fie în centrul atenției. Și tot atâtea prilejuri oferite bărbaților pentru filosofare. Noi, umilele, nici nu îndrăznim să folosim femininul de la „filosof” pentru că știm că ar stârni zâmbete superioare. Alexandru Paleologu consideră că filosofia este un atribut al virilității, pe când la femei ar fi semnul  unei dereglări hormonale. Nici faimosul Toma d’Aquino nu se situa mai departe: perfecțiunea ar aparține bărbatului, spunea el, femeia fiind o ființă inferioară din punct de vedere fizic. Ne salvează Osho, explicând că trecutul umanității este trist și violent, din cauza faptului că exact calitățile esențiale ale femeii nu s-au putut dezvolta: „Gândirea bărbatului a încercat să reprime ceea ce este feminin din cauza complexului de inferioritate, dar și din cauza faptului că bărbatul este agresiv, violent și distructiv”.

     Ce este feminitatea? Este energia care dă viață. Acea forță germinativă care, de-a lungul secolelor, a știut să-și acutizeze trăirile, dincolo de orice logică masculină, să stăpânească o zonă puțin cunoscută bărbaților, intuiția. Intuiția este rezultatul a mii de ani în care femeile erau doar văzute, nu și auzite, abilitatea de a descifra la nivel inconștient mesajele non-verbale, al șaselea simț care ne trimite în toiul nopții să atingem fruntea copilului sau care sună alarma unei trădări.

     Poate că astfel am ajuns să fim privite ca niște creaturi ciudate, paradoxale, imposibile, pe care bărbații au renunțat de mult să încerce să le mai înțeleagă. Toate cugetările care au ca scop înțelegerea femeilor, sunt rezultatul unor lungi ani de cercetări masculine care încă nu au dus la clarificarea problemei. (Se observa cum și limba ne înțelege mai bine decât un bărbat. Când un bărbat spune „Am o problemă.”, termenul feminin ne trimite exact la sursă! J) Întrebarea persistă: ce știu bărbații despre sexul frumos și atât de enervant-indispensabil? Care este misterul dragostei dintre un bărbat și o femeie? Profundă taină, în fața căreia și cel mai înțelept om de pe pământ s-a declarat învins! Iată cum îți mărturisește înfrângerea regală Solomon:  „Trei lucruri mi se par minunate, ba chiar patru, pe care nu le pot pricepe:

                                                       Calea vulturului pe cer,

                                                          Urma șarpelui pe stâncă,

Plutirea corabiei ce-și află calea pe mare,

                                Un bărbat și o femeie care se îndrăgostesc.” (Pilde 30, 18-19)

   Iubirea și femeia sunt legate indisolubil dintotdeauna, pentru totdeauna. De ce iubiți femeile? Pentru că sunt tenace, perseverente, încăpățânate. Pentru că știu să aștepte, să zâmbească, să mângâie, să asculte, să sprijine, uneori chiar să tacă! Pentru că vin de la piață purtând sacoșe grele, vă pregătesc masa, fac curățenie, spală, calcă, au grijă de copii, au grijă de voi, iar pe 8 martie, și pentru că este ziua lor. Pentru că vor tot ce oferă: suflet, trup, iubire, tandrețe, devotament, suspine, prezent și viitor. Iar când pleacă, iau cu ele totul.

   P.S. „Misogin feminist” este un oximoron. Tot oximoron poate fi considerată și sintagma „femeie puternică”, mergând pe calea înțelesurilor din dicționar. A propos: Unsprezece persoane se țineau de cablul unui elicopter: zece bărbați și o femeie. Deoarece cablul nu era suficient de rezistent ca să țină unsprezece persoane și risca să se rupă în orice moment, au decis că o persoană trebuie să sară, înainte să moară cu toții. Nu s-au putut decide asupra persoanei care trebuia să se sacrifice. Atunci femeia a ținut un discurs scurt, dar emoționant, spunând că ea se va jertfi, deoarece femeile sunt obișnuite să renunțe în favoarea soțului sau a copiilor, să ofere totul fără a cere nimic în schimb. La terminarea discursului, toți bărbații au început să aplaude…Să nu subestimăm puterea femeii!

La multi ani de 8 Martie!
lalele

7 COMMENTS

  1. Cu tot dragul si toata bucuria! Va multumesc pentru aprecieri. Asta imi doresc, sa va regasiti in cuvintele mele si – de ce nu? – sa va si amuze. La multi ani, doamnelor!

  2. Uneori mă simt ridicolă ca femeie, datorită tuturor factorilor din lumea asta. Şi atunci încep să scriu şi se liniştesc apele… Felicitări pentru articol şi da, o femeie care filozofează şi care vorbeşte prea mult, este mai puţin iubită de ceilalţi .

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.