Rubrica: Colţii Misandrei -replică la Rubrica: Colţul misoginului

Femeile…luptătoare în mişcarea de rezistenţă

Femeile…luptătoare în mişcarea de rezistenţă

Femeile luptătoare în mişcarea de rezistenţă de-ale literaturii.

Rubrica Colţii Misandrei -replică la Rubrica Colţul misoginului(articolul  Puterea celor fară de putere)

   Portretul unei zile banale din viaţa unei femei: trezirea la ora şase dimineaţă, pregătit copiii pentru şcoală, plecat la serviciu cu autobuzul, îngheţat de frig iarna, întors de la serviciu, plătit facturi, cumpărături din fugă, întors acasă, hrănit familie, curăţenie etc.

   Această este reprezentarea femeii anonime, una dintre miile care trec pe lângă noi. Toate aceste ipostaze nu reuşesc să ascundă anumite realităţi din viaţa femeii: singurătatea, sentimentul eşecului, neîmplinirea, care se vor traduce în…reproşuri, lacrimi şi dureri de cap.

   Dintr-o altă perspectiva există şi femeile de succes, nu doar anonimele…harnice. Femeile care şi-au construit” o viaţă care acum trebuie …mobilată. Cu un exemplar masculin pe măsură succesului ei. De aici, o anumită emancipare prin…masculinizare!!! O agresivitate a gesturilor, a atitudinii, din păcate, uneori şi a cuvintelor. A rezultat imaginea unei femei voluntare, posesoare a unui “je m’en fiche” de care uită seara, când adoarme singură. Da, sunt de acord: secole de-a rândul, femeile au purtat adevărate lupte pentru a obţine un alt statut social care să depăşească rolurile discriminatorii şi portretele stereotipe de care aveau parte în cadrul societăţii, a cărei „elită” era eminamente masculină. Dar de vreo sută de ani s-au cam schimbat lucrurile…Nu trebuie să dovedim nimic, doamnelor. Noi existăm, în modul cel mai firesc, alături de bărbaţi.

  “Manipularea emoţională tipică feminină”? O.k, dacă se urmăreşte anihilarea personalităţii celuilalt. Dar nu de-asta ne-am îndrăgostit? Pentru că era el, unicul, cu rele şi cu bune, dar era El… .

P.S. Să nu uităm că o moldoveancă, personajul Monicăi din romanul “La Medeleni” de Ionel Teodoreanu, avea un doctorat în litere la Sorbona…

Femeile luptătoare în mişcarea de rezistenţă

8 COMMENTS

  1. Frumos articolul 🙂 Imi place cum ai punctat 🙂 . Intr-adevar, nu ar trebui sa demonstram nimic. Simtim, deci existam. Ar trebui sa ne iubim mai mult 🙂

  2. Sunt intru totul de accord.Intr-o relatie care functioneaza nu cred ca exista loc de manipulari sau reprosuri.
    In ceea ce priveste evolutia femeii la nivel social probabil ca s-a dovedit suficient 🙂

  3. interesant si real!cred ca aici e si greseala ,sa incercam sa demonstram cuiva-ceva.eu cred ca trebuie sa”dam socoteala”doar in fata propriei persoane.

  4. Corect! Nu trebuie sa dovedim nimic, nici noi, nici ei.Consider ca in fiecare dintre noi exista o latura „anonima” si o latura „je m’en fiche”, diferenta o face momentul, uneori, dorinta, alteori, si, de cele mai multe ori nivelul de autocunoastere. In ceea ce priveste „misoginul”, „misandra”, intr-un cuvant „moftangiul/oaica”, sunt doar cuvinte diferite, antonime, cica, ce surprind aceeasi esenta, le-as considera, daca normele limbii mi-ar permite,sinonime. Ambii termeni presupun existenta unor refulari, a unor complexe, a unor amprente nefaste ce au marcat nefast existenta celor ce devin „moftangii”. Cred ca, asa cum bine intuiai, asumarea prin iubire, atat a ta, cat si a celui de langa tine sunt cheia renuntarii la o lupta inutila. Apropo, ai observat sunt sigura, ca si in cuplurile homosexuale exista, pana la urma, atat latura feminina, cat si cea masculina? Oare, nu ar putea fi si acesta un raspuns?

  5. Eu consider ca barbatii si femeile ar trebui sa fie egali, fara dorinta unuia de a se arata mai puternic decat celalalt. In zilele noastre, nu prea mai este valabila teoria conform careia barbatul este cel care aduce bani in casa, iar femeia sta la cratita. Cat despre manipularea emotionala a femeii asupra barbatului, nu sunt de acord cu aceasta, asa cum nu sunt de acord cu santajul emotional pe care numerosi barbati il folosesc asupra femeilor de langa ei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.