Departe de trunchi de Robin Benway – Editura Epica- recenzie
Departe de trunchi, de Robin Benway – Editura Epica- recenzie
Departe de trunchi
Autor: Robin Benway
Titlu original: Far from the Tree
Editura: Epica
Data apariției: 2021
Număr de pagini: 336
Născută în 1978 în Orange County, California, Robin Benway este astăzi o cunoscută autoare de romane pentru tineri și adolescenți. A studiat la New York University, cât și la University of California, Los Angeles. Cele mai cunoscute cărți ale sale sunt seria Also Known As și The Extraordinary Secrets of April, May & June. Cărțile ei sunt traduse în peste 20 de limbi, câștigă premii numeroase și sunt extrem de apreciate. Departe de trunchi a apărut în Statele Unite în 2017 și a câștigat National Book Award for Young’s People Literature, fiind considerată una din cele mai bune cărți ale anului.
Grace are 16 ani. În noaptea când ar fi trebuit să fie la Balul absolvirii, naște o fetiță. Dar fiind mult prea tânără, împreună cu părinții ei, hotărăsc să o dea spre adopție. De atunci, viața ei se schimbă, iar golul din sufletul ei crește din ce în ce mai mult. Tot acest amalgam de emoții o face pe Grace să își dorească să o cunoască pe mama sa naturală. Pentru că da, Grace e adoptată. Dar bomba apare când află că mai are o soră mai mică și un frate mai mare. După o viață întreagă, oare cum o fi să găsești pe cineva de același sânge de care nu ai știut? Pot spune că într-un fel înțeleg asta, pentru că am fost pusă cam în aceeași situație și am aflat foarte târziu că am o soră vitregă. Deci da, amalgamul de emoții și trăiri e mai mult decât se poate descrie în cuvinte. Și nu îți dorești decât să te faci plăcut.
”Maya nu avea idee de ce nu se putea opri din vorbit. O plăcea pe Grace. Era de treabă: o ducea pe Maya cu mașina, ca să-l cunoască pe fratele lor și, pe deasupra, îi cumpărase cafea de la Starbucks. Maya se purtase la fel și atunci când își întâlnise pentru prima oară sora mai mare: cuvintele îi țâșniseră din gură la foc automat. Turuise încontinuu, făcând haz de Lauren și de părinții ei, nelăsând-o pe Grace să spună vreun cuvânt. Dincolo de purtarea ei, de fapt Maya ar fi vrut să-i spună: Te rog să mă placi. te rog să fii prietena mea.”
Joaquin, fratele mai mare, este singurul din familie care nu a fost adoptat, deși are 18 ani. Deși locuiește cu o familie drăguță de ceva timp, refuză să se lase adoptat, crezând că astfel va strica relația bună pe care o are cu ei. Fiecare din acești trei copii are secrete, are temeri peste care nu pot trece. Grace se simte vinovată că și-a dat copilul spre adopție, Maya se teme să nu fie abandonată, iar Joaquin… are porniri furioase de care se teme foarte mult, neștiind care ar fi urmările. Grace este cea mai melancolică dintre ei, tocmai de aceea ascunde faptul că a născut, dar insistă să își caute mama biologică.
Oare cum ai putea, după atâția ani, să mergi mai departe și să te prefaci că nimic nu s-ar fi întâmplat? Oare cei trei își vor găsi mama? Cum vă fi revederea? De ce au fost abandonați? De ce nu i-a căutat nimeni niciodată? Sunt mult prea multe întrebări fără răspuns și mult prea multe cicatrici ce amenință să se deschidă. Oare lucrurile vor mai fi la fel de bune când vor afla tot ce vor să știe? Momentul în care frații ei află că are un copil schimbă totul pentru Grace și dă glas tuturor durerilor:
”- Nu am abandonat-o! țipă Grace. I-am găsit o familie foarte bună. Iar ea e perfectă, și ei o iubesc, și ea e fericită! Va fi atât de fericită și va avea tot ce eu nu i-aș fi putut da! Te-ai gândit vreodată la asta când erai ocupată urând-o pe mama noastră, Maya? Te-ai gândit că poate a renunțat la noi pentru că ne iubea?”
Sângele apă nu se face, cum spune un vechi proverb. Iar legăturile dintre cei de același sânge devin mai puternice cu timpul. Da, există și excepții, dar cred că până la urmă, glasul sângelui triumfă. Vieți despărțite de ani de zile, fără să cunoști cealaltă persoană, indiferent că e vorba de soră, frate sau chiar părinți. Cred că poți trece peste toate dacă îți dorești asta. Și mai cred că uneori nu a depins de noi. Alții au luat decizii care ne-au afectat de-a lungul anilor. Așa că poate ar fi bine să căutăm în inima noastră, să vedem ce decizii putem lua noi la momentul actual.
Departe de trunchi este o carte despre familie. O carte despre dragoste. O carte despre iertare și despre cât suntem dispuși să lăsăm de la noi. Despre cât de toleranți suntem și cât ne putem abține să nu judecăm. Răutatea nu face bine nimănui. În plus, nu întotdeauna știm motivele pentru care cineva a făcut ceva anume. Și poate lucrurile nu sunt întotdeauna cum ne imaginăm noi.
Carte disponibilă pe site-ul Epica
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Multumesc pentru recomandare si felicitari pentru recenzie! 🙂
Mulțumesc pentru recomandare!
Multumesc pentru impresii!
O recomandare de nota 10 😉