„Ăsta e cel mai nasol Escape Room din toate timpurile! O să-i dau o singură stea! Sau poate niciuna!”

Escape Room. Camera groazei de Maren Stoffels - Editura Publisol

Escape Room. Camera groazei, de Maren Stoffels – Editura Publisol- recenzie

Escape Room. Camera groazei de Maren Stoffels

 Editura: Publisol

Colecția Posh horror

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 207

Gen: Young Adult, Thriller

Cotație Goodreads: 3,28

  Ați fost vreodată la un escape room? Dacă nu, poate ar fi momentul s-o faceți înainte de a citi cartea. Sau cine știe, să mergeți chiar după ce ați citit-o, dacă vă plac senzațiile tari.

  Dacă aveți chef de o lectură ușoară și în același timp, palpitantă, încercați „Escape Room. Camera groazei”! Acțiunea este simplă, personajele puține, dar bine conturate, iar suspansul este ingredientul principal. După părerea mea, încadrarea în genul horror nu este cea mai potrivită. Este mai degrabă un thriller cu elemente supranaturale (nu prea multe).

  Este o lectură cu și pentru adolescenți, dar o poate citi oricine. Personajele sunt câțiva adolescenți, prieteni și colegi de liceu, care merg la un escape room. La început, totul pare distractiv, interesant, până când constată că sunt blocați înăuntru. Fără telefoane, fără vreo modalitate de a lua legătura cu exteriorul. Singura care știe unde sunt este Caitlin, iubita unuia dintre ei.

  Și dacă doar imposibilitatea de a ieși ar fi singura problemă, ar mai fi cum ar mai fi, dar încet-încet, le este pusă în pericol integritatea corporală, chiar viața. Pe măsură ce se desfășoară acțiunea, cei patru ajung la concluzia că angajata de la escape room este o psihopată ce urmărește să-i omoare. De ce oare? Cine este acea fată și mai ales, ce urmărește?

„Fiecare gură de aer mi se împotmolește în gât.

Ăsta nu e un joc distractiv.

E real.”

  Așa cum spuneam, personajele sunt puține la număr, dar bine conturate. De fapt, accentul este pus mai mult pe personaje decât pe acțiune, iar experiența nu numai că le pune viețile în pericol, dar și scoate la iveală anumite lucruri despre fiecare.

  Alissa este fata populară din școală, căreia toată lumea îi caută compania. Frumoasă, sociabilă, este cea care atrage privirile băieților și le pune în umbră pe celelalte fete. Este marcată de experiența tatălui său, pompier, care în urma unei tragedii la locul de muncă, suferă de sindrom de stres posttraumatic. Alissa vorbește într-un documentar despre toate aceste lucruri, însă în viața de zi cu zi, față în față, prietenii ei evită să abordeze subiectul.

  Mint este prietena cea mai bună a Alissei, nu la fel de populară, însă foarte inteligentă și cu mult sânge rece în situații limită. Este singura care se poartă exemplar în escape room, își păstrează calmul și acționează ca atare. Are multe calități, însă în cercul lor de prieteni, se află în umbra Alissei, ceea ce o face să sufere.

Știu că a fost doar un comentariu inofensiv, dar m-a făcut să mă simt complet invizibilă. De parcă n-aș fi fost nimic altceva decât umbra Alissei. Problema e că am continuat să mă simt așa mulți ani după aceea.”

  Elementul supranatural din roman este întâlnit în cazul lui Mint: ea are o aptitudine specială, simte fizic toate durerile celor din jur, chiar înainte ca acestea să aibă loc.

  Sky este prietenul de o viață al Alissei, aparent îndrăgostit de ea. De la început, dă impresia că ascunde ceva. Are o relație cu Caitlin, pentru care de fapt, nu simte nimic. Este o relație de fațadă, ce încearcă să mascheze sentimentele lui pentru altcineva. Caitlin este singura care știe de locul în care erau cei patru, dar ajunge prea târziu , Sky dându-i ora greșită intenționat.

  Miles, noul iubit al Alissei, este, din capul locului, personajul cel mai ciudat din grupul lui. Participă întâmplător la escape room.

Miles oprește în fața băncii și-l salută pe Sky. Când își ridică viziera, observ doi ochi de un albastru năucitor, ca ai Alissei. Dar privirea lui e rece. Ochii nu au nimic de a face cu marea de pe coasta italiană. Seamănă mai mult cu apa înghețată. Am o senzație ciudată, pe care nu o pot explica.

  Ce se va întâmpla până la urmă? Vor scăpa teferi din această experiență terifiantă? Cine a pus totul la cale și mai ales, de ce?

Despre autoare:

  Maren Stoffels este o autoare young-adult, născută pe 13 ianuarie 1988, la Amsterdam. În prezent, locuiește în Olanda și până acum a scris 26 de volume, printre care „Escape Room”, „Fright Night”, „Room Service”, „Black Friday”.

Potrivit notei de final, cartea de față a luat naștere în urma participării autoarei la un escape room.

„Primul meu escape room a fost în Haarlem, Olanda.

Când am intrat, unul dintre angajați ne-a explicat regulile. El avea să ne urmărească în permanență pe camerele de supraveghere dinăuntru.

M-am întors spre prietenii mei și am făcut o glumă: „Și dacă n-o să ne mai dea drumul de acolo?” Așa s-a născut această carte.”

Carte disponibilă pe site-ul Publisol

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

10 COMMENTS

    • Daca-ti zic ca n-are niciun element horror… elemente fantasy, supranaturale, da… cat despre statul singura in casa nu stiu, dar e posibil sa eviti orice escape room :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.