Diamantul Doris de DORIS PAYNE & ZELDA LOCKHART - Editura Rao - recenzie

Diamantul Doris, de DORIS PAYNE & ZELDA LOCKHART – Editura Rao – recenzie

Diamantul Doris 

Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii

DIAMOND DORIS

The true story of the World’s Most Notorious Jewel Thief

Autori: DORIS PAYNE & ZELDA LOCKHART

Editura RAO Distribuție, 2020

 Pagini: 256

Oare este posibil să trăiești o viață întreagă în cel mai rafinat lux, fără să te fi măritat cu un partener bogat și, mai ale, fără să fi lucrat niciodată? Răspunsul lui Doris Payne este DA.

În spiritul plin de viață al poveștii Thelma &Louise, în această carte ni se dezvăluie amintirile senzaționale și, în egală măsură, distractive ale unei faimoase hoațe de bijuterii, o femeie care a sfidat prejudecățiile și normele societății. Pentru a-și croi propriul drum, ea a furat timp de peste șase decenii de la bijutieri de elită, visurile ei devenind, astfel, realitate.”

  Când am început această carte nu credeam că o autobiografie să mă prindă așa mult. Povestea unei femei de culoare care a îndrăznit să se revolte împotriva prejudecăților sociale și să-și riște libertatea furând de la furnizorii de bijuterii cei mai renumiți. Viața lui Doris povestită pas cu pas te face să empatizezi cu atitudinea ei și să o îndrăgești. Ușurința cu care aceasta sustrage bijuteriile valoroase ne demonstrează că fiecare ne naștem cu câte un talent. Norocoși suntem cei care ne hotărâm să ne folosim de el pe tot parcursul vieții.

  Toți avem drumul și talentul lui, dar daca știm cum să-l valorificăm avem o viață frumoasă. Doris a fost femeia care și-a asumat un drum periculos. Motivul care a împins-o spre acest drum a fost falsitatea din societate și viața de familie nu tocmai roz. Crescută într-o familie cu mulți copii, cu un tată care își agresa soția. Femeia care se dedica casei și familiei era deseori abuzată fizic, fără un motiv, iar Doris încerca să-și apere mama încă din copilărie. O întâmplare marcantă e când aceasta își opărește tatăl când o agresa pe mama ei. Se hotărăște să plece cu un frate mai mic și mama ei de lângă familie, are doi copii, un băiat și o fată, fără să se căsătorească. Îți ia o slujbă umilă care nu o mulțumește și de la 26 de ani devine hoață profesionistă. Cariera ei se încheie după 80 de ani, timp în care călătorește în întreaga lume furând cu ușurință din cele mai vestite bijuterii. Are o relație cu un bărbat de la care a învățat cum să-și vândă marfa și să fie precaută. Acesta este influent și căsătorit, soția lui știe de relația celor doi, iar doamnele sunt destul de apropiate. Doris s-a mințit multă vreme că e o relație  de interes, nerecunoscând iubirea. Trauma din copilărie a făcut-o să se teamă de căsătorie. După moartea protectorului ei are o relație lungă cu alt bărbat, dar refuză să-i permită să locuiască cu ea. Relația cea mai apropiată rămâne cea cu mama ei, copiii locuind mult cu tatăl lor.

  La rubrica despre autoare o să vă invit să citiți cartea. Nu doar că această poveste m-a impresionat, dar am aflat și multe detalii despre bijuterii. Frumusețea care înconjoară această ramură a comerțului cu bune și rele, cu riscuri și câștiguri.

Recomand cu încredere!

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Diamantul Doris de DORIS PAYNE & ZELDA LOCKHART – Editura Rao – recenzie

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.