Distanţa dintre noi de Kasie West - recenzie

Distanţa dintre noi de Kasie West – recenzie

Titlul: Distanța dintre noi

Titlul original: The Distance Between Us
Traducere: Adrian Deliu
Editura: Leda
Colecţia 100 % iubire
An apariție: 2015
Nr. Pagini: 247
Cotă Goodreads: 395
Gen: Young Adult, Contemporary, Romance

O PRIMĂ IMPRESIE FAVORABILĂ NU POATE FI CUMPĂRATĂ CU BANI.

Caymen Meyers, o adolescentă de şaptesprezece ani, a învăţat încă din copilărie că nu te poţi încrede în cei bogaţi.

Şi după mulţi ani în care i-a studiat din spatele tejghelei din magazinul de păpuşi de porţelan al mamei sale, nimic nu o poate convinge că lucrurile stau altfel. Dar iată că apare în scenă Xander Spence ― înalt, frumos şi îngrozitor de bogat.

În ciuda farmecului său personal, Caymen e suficient de înţeleaptă ca să-şi dea seama că interesul lui pentru ea nu va dura. Dar exact atunci când loialitatea şi atenţia pe care i le acordă Xander sunt cât pe ce să o convingă pe Caymen că a fi bogat nu e un cusur, află că banii reprezintă mult mai mult în relaţia lor decât crezuse ea. Cu atâtea obstacole în calea lor, va putea Caymen să micşoreze distanţa dintre ei?

Distanța dintre noi – o carte plină de dialoguri scânteietoare şi inteligente, o încântătoare poveste de dragoste. Daisy Whitney

Un antidot pentru ficțiunea distopică și postapocaliptică. Kirkus Reviews

Mi-a plăcut la nebunie cartea Distanța dintre noi şi nu mă pot abţine să nu scriu câteva cuvinte despre ea. Este genul de lectură nepretenţioasă, departe de a fi clişeică, dar care emană sensibilitate, ironie şi are acel ceva care doar anumiţi autori ştiu să-l redea. O prietenie necondiţionată se leagă între Caymen Meyers-fata cu posibilităţi materiale precare ce o ajuta pe mama ei să vândă păpuşile din propriul magazin şi Xander Spence-băiatul care ar putea avea lumea la picioare.

Până aici n-ar fi nimic anormal, doar că pentru a face economie casa lui Caymen era chiar deasupra magazinului bucurându-se de intimitate în camere minuscule. Avea o viaţă pe care o trata cu glume sarcastice şi trebuia să-i înţelegi subtilitatea, altfel o puteai lua ca pe ceva de neînţeles. Nu-şi cunoaşte tatăl, dar nici alte rude nu-i sunt alături, mama ei fusese renegată tocmai din cauza sarcinii pe care alesese să o păstreze. Este îndepărtată de familie cu o sumă de bani, iar soluţia a fost să îşi facă o afacere. O bună perioadă a fost bine, dar pe măsură ce înaintează pare să ducă spre faliment.

Este trist să constaţi că această fată ştia de la vârsta de la 7 ani că sunt sărace, iar acum la cei şaptesprezece ani avea griji de om matur, se gândea zi de zi ce încasări au la magazin şi cât va mai dura până mama îi va spune care este situaţia lor adevărată.

Distanţa dintre noi de Kasie West - recenzieXander Spence s-a născut în lux, tatăl lui deţine un lanţ de hoteluri şi oricând poate avea orice îşi doreşte, numai că nu este suficient. Are propria maşină, o reputaţie care şi-a construit-o mai mult prin reviste, însă în realitate este doar un băiat finuţ pe care ajungi să îl adori. A cunoscut-o pe Caymen datorită bunicii sale, mereu dispusă să ofere cadou o păpuşă de porţelan.

La prima vedere Xander iese în evidenţă prin hainele de firmă, atitudinea de adolescent care ştie să dea comandă doar din gesturi, ceva natural pentru el, dar neobişnuit pentru Caymen. Totul se transformă când băiatul arogant alege să intre în „labirintul” lansat de fata cu păpuşi. Sarcasmul, seriozitatea şi naturaleţea, îl determină să forţeze cumva nota şi să stea prin preajma ei.

Frumoase sunt dimineţile când alege să o întâmpine cu ciocolată fierbinte şi savurând-o în drum spre şcoală:

„- N-o primesc decât dacă bei tu primul din ea, îi zic, refuzând să întreb „Ce-i cu tine aici?”.
Asta m-ar da de gol că-mi pasă.
Îmi ia paharul din mână, ia o gură din el, după care mi-l restituie.
Atât de mirată sunt că a intrat în jocul meu sarcastic, încât nu-mi pot stăpâni râsul.”

Xander pare să îşi ia doza de la fata care este altfel. Împreună vor face un pact, să se ajute prin exemple practice pentru ca fiecare să descopere talentul celuilalt. Întotdeauna băiat finuţ şi cu iniţiativă, alege să îi arate cum să îl fotografieze la propriul hotel, iar el să îi fie model. Nu este o glumă, ci alături de un fotograf profesionist, Xander chiar trebuia să pregătească lansarea unui material de promovare, iar ea intră perfect în rol.

Caymen, mereu cu idei extravagante, îl duce la un second hand, îl pune să renunţe la hainele de firmă şi să le înlocuiască cu materiale stridente, total ieşite din comun. Scopul era să nu se murdărească atunci când vor săpa o groapă într-un cimitir. Destul de morbid, dar scopul era să afle cum este munca de jos. Vorbesc, glumesc, se bat cu pământ, iar la final Xander destinde atmosfera şi face ce ştie el mai bine, o invită la un restaurant cu mâncăruri franţuzeşti. Situaţia pare penibilă, amândoi sunt murdari, dar el este aşa de natural când pătrunde acolo, încât ea vrea să îi facă pe plac.

Poate că n-ar fi devenit un fiasco, dar prietenii lui îl aşteptau la o masă. Xander nu se jenează, nu ţine la aparenţă, pentru el, ea era importantă şi o trata ca atare:
„- Pentru toată lumea: ea e prietena mea Caymen. Caymen, aceştia sunt oamenii pe care, probabil, nu te interesează să îi cunoşti, dar pe care, câteodată, îi numesc prietenii mei.
Se aud câteva strigăte de dezaprobare, urmate de râsete.”
Este conştientă că Xander este altfel, dar distanţa socială, mentală, întotdeauna va exista, iar replica „Acum adopţi maidaneze, Xander?” auzită atunci când nu se afla de faţă la masă, cumva îi confirmă că orice ar face, ea nu va fi de talia lui.

Dacă vor face ca acest gol să se umple şi vor înţelege cu adevărat ce contează, atunci, poate ceva se va rezolva. Comunicarea poate fi secretul unei prietenii, dar oare este suficient când în jurul fiecăruia se aştern ziduri şi apar inadvertenţe?

Ce se va alege cu Caymen şi viitorul ei, dacă va reuşi sau nu să găsească pasiunea sau dacă va reuşi să lupte pentru ea în condiţiile în care riscă să rămână pe drumuri? Cum vor reacţiona părinţii lor, vor fi de acord sau vor încerca să îi despartă? Sunt întrebări care nu vor avea răspuns imediat, dar care va merita să aşteptaţi soluţiile lor.

Dacă vă doriţi ceva relaxant, copilăresc, aromat, romantic, dar în acelaşi timp … o evadare din clasicele cărţi aparent banale, atunci alegeţi să să binedispuneţi cu cartea Distanța dintre noi. Veţi descoperi o poveste frumoasă a unor tineri care au ceva deosebit în jurul lor. 

22 COMMENTS

 1. Am citit cartea in luna Decembrie, mi-a placut foarte mult. Este emotionanta si lejera in acelasi timp!

  • Geo, am citit parerea ta si am zis gata, este cazul sa o iau rapid. Singura problema a fost ca a ajuns abia in ianuarie, am inceput anul cu dreptul.

 2. Ma bucur tare mult ca aceasta carte te-a prins in mrejele ei ! Eu am savurat-o din plin, nu doar din cauza actiunii, cat si a stilului ironic utilizat de autoare…Caymen mi-a placut tare mult,chiar si atunci cand era putin cam geloasa 😛

  • Caymen a avut un fel de-a fi. Cândva, in tineretea mea, eram la fel de sarcastica, m-am regasit printre glumele in 2 peri.

 3. In sfarsit! Mi-ai spus inca de cand ai citit-o ca ti-a placut foarte mult, dar am vrut totusi sa citesc si recenzia inainte de a comanda cartea. Clar, m-ai convins!
  Intru acum pe libris sa o comand.

  • Daniela, am discutat cu tine de ceva timp pe tema acestei carti. Te asigur ca nu vei regreta, mai ales ca este genul preferat de amandoua.

   • Stiu! Maine trebuie sa-mi apara si mie comanda. Abia astept sa o citesc. Sunt sigura ca ma va prinde.

  • EmM trebuie sa o ai, legat de alegeri si eu am mari probleme. Aceasta am citit-o de drag printre picaturi. Aproape ca imi era ciuda sa dorm.

 4. Frumoasa si convingatoare recenzie, cartea se afla deja pe lista mea de dorinte, sunt nerabdatoare sa o citesc locco_smiley_19

 5. Ce recenzie superba gata asta e cartea pe care vreau sa mi-o cumpar .. Felicitari abia astept sa cunosc povestea lui Xander .. Si auzi la ei ” Adopti maidaneze „. . eu in locul ei ii scoteam ochi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.