Două feluri de adevăr – Michael Connelly – recenzie

Două feluri de adevăr – Michael Connelly – recenzie

by -
0
Două feluri de adevăr - Michael Connelly - recenzie

Două feluri de adevăr – Michael Connelly – recenzie

Titlu: Două feluri de adevăr
Titlu original: Two kinds of truth
Autor: Michael Connelly
Traducere din engleză: Gabriel Stoian
Editura RAO
Anul: 2023
Nr. pagini: 390

  “Harry Bosch lucrează la cazuri nerezolvate, ajutând departamentul de poliție din San Fernando, care este subfinanțat. Când are loc o crimă dublă la o farmacie locală, Bosch este cel mai experimentat detectiv de la fața locului. Dar, odată cu experiența, vin fantomele crimelor de mult uitate. Un deținut condamnat la moarte susține că Bosch i-a înscenat o crimă și că noile dovezi ADN o demonstrează. Anchetatorii LAPD susțin versiunea acestuia, lăsându-l pe Bosch de unul singur în încercarea de a-și reabilita numele și de a ține un ucigaș sadic în spatele gratiilor. Există o singură persoană în care poate avea încredere pentru a-și dovedi nevinovăția: Mickey Haller, avocatul din limuzina Lincoln…”

  ”Connelly a creat unul dintre cei mai mari detectivi contemporani ai genului thriller.”(USA Today)

  “Harry Bosh este un erou unic, cu un trecut sălbatic de când s-a întors din Vietnam pentru a deveni polițist, dar de-a lungul anilor a devenit cineva pe care îl vrei aproape.”( Marilyn Stasiu, New York Times)

  Și totuși în urma acestei experiențe Bosch va realiza un adevăr amar “că există două tipuri de adevăr: genul care nu moare și genul care ucide”.

  După plecarea “amară” de la Departamentul de Poliție din Los Angeles, pe care îl slujise atâția ani, Harry Bosch nu știa ce să facă. Simțea că mai are multe de oferit în meseria lui, se gândea să devină detectiv particular sau investigator pentru un birou de avocatură. Dar primește o ofertă din San Fernando. Șeriful Valdez îi oferă ocazia de-a face ce știe mai bine, chiar dacă pe o sumă minusculă, să se ocupe de anchetele din dosarele nesoluționate. Secția era mică, șeful Valdez, adjunctul Trevino și trei detectivi Bella Lourdes, Danny Sisto și Oscar Luzon, toți cu jumătate de normă și multe sarcini. În doi ani de când lucra la San Fernando cu jumătate de normă, Bosch redeschisese câteva cazuri și solutionase aproape 12, între acestea violuri și crime. Și totuși nu reușise să rezolve primul dosar sugerat de Valdez, dispariția Esmeraldei Tavares. L-a cercetat și Bosch, și încă lucra zilnic la el, oricând avea puțin timp, pentru că începuse să-l bântuie și pe el. O mamă tânără își lăsase copilul acasă, în pătuț, și-și părăsise soțul, dispărând efectiv.

  Unde putea fi? Mai era în viață?

  Bosch își petrecea multe ore în acel birou improvizat, mai ales de când fiica lui plecase la facultate, o celulă din fosta închisoare, acolo avea toate dosarele. Aici este găsit și de fosta lui parteneră, Lucia Soto, venită cu colegul ei Tapscott și cu procurorul Kennedy, care lucra pentru Serviciul de Verificare al Integrității Condamnarilor. Folosirea din ce în ce mai performanță a probelor ADN, dusese la multe reclamații și rejudecări de procese.

De data asta era vorba de reclamația făcută de avocații lui Preston Borders, care cereau rejudecarea cazului. Borders era condamnat la moarte în urma uciderii a trei femei. Din păcate numai la una dintre ele probele fuseseră acceptate de procuratură. Între bijuteriile ascunse în locuința lui Borders era și un medalion care aparținuse ultimei victime. Cazul fusese cercetat de Bosch, și Borders susținea că acesta îi “plantase” proba decisivă. Totul se baza pe o proba minusculă, găsită ulterior pe hainele victimei, o probă de spermă, care, cercetată acum cu noile metode, arăta că ADN-ul ar aparține unui alt violator, Olmer, mort deja în închisoare. Asta ar fi zdruncinat orice comisie, până și Soto e gata să creadă, în fond era vorba de știință și în urma verificărilor constataseră că nu se umblase la probe, iar sigiliile erau intacte.

  Dar Bosch este absolut convins că nu a greșit, așa că se hotărăște ca, în cele nouă zile rămase până la proces, să afle ce se întâmplase. Neavând voie să cerceteze el însuși apelează la Mick Haller (avocatul din limuzină), fratele lui vitreg, și la Cisco-detectivul acestuia.

  Între timp, cercetând cu Lourdes crima dublă de la farmacia din localitate, dau peste o mare afacere cu medicamente-droguri pe rețete. Uciderea lui Jose Esquivel și a fiului sau îl marchează, mai ales că aflase că tânărul voia să fie corect, și remarcând că vin multe rețete de la același medic reclamase situația. Rețetele erau eliberate de anumiți medici, la farmacie veneau oamenii străzii dependenți de droguri să ia medicamentele. Ei erau aduși cu mașina, supravegheati, preluați tot de “șefii” lor, primeau câteva pastile, restul le luau cei ce conduceau afacerea. Erau implicați medici, farmaciști, o rețea întreagă.

  Federalii avuseseră un agent sub acoperire, dar fusese descoperit și ucis. Rețeaua avea la dispoziție mașini, chiar un mic avion, o bază în deșert și mulți oameni care lucrau pentru ei. Marcat de modul cum fusese ucis tânărul Jose, pentru că dorise să fie corect, Bosch acceptă propunerea de-a fi agent sub acoperire.

  Și începe o adevărată aventură pe muchie de cuțit, pe care Bosch o duce până la capăt, reușind să ajute la destabilizarea și distrugerea rețelei.

  Între timp Cisco și Haller fac strategii, cercetează evenimentele și situația probelor și caută legătura dintre Olmer și Borders. Așa descoperă că și Olmer a fost reprezentat de avocatul Cronyn, care începuse să-l viziteze pe Borders cu mult înainte de-al lua ca și client, că soția avocatului, Katherine, avocată și ea, îl cunoștea de mulți ani pe Terence Spencer, care avea și el propriile probleme, și mai ales că acesta lucra la Unitatea de Control a Probelor. Haller și Cisco vor lua legătura cu persoanele implicate, vor găsi dovezi, vor descâlci tot ghemul de minciuni.

  Citind cartea veți vedea că uneori și avocații pot fi la fel ca răufăcătorii, sau chiar mai rău, din diferite motive: fie pentru faimă, putere sau pur și simplu lăcomie.

  Așa că Bosch va câștiga. Și “cireașa de pe tort” va rezolva și cazul de dispariție al Esmeraldei (Esme) Tavares. Dacă vreți să vedeți cum, va trebui să citiți cartea.

  Cine a orchestrat afacerea cu medicamente? Cum se descurcă Bosch sub acoperire? Prin ce pericole trece? Cum va reuși să rezolve cazul?Cine a pus la cale defăimarea lui Bosch? Cine l-a încurajat pe Borders să-l reclame? Ce rol au avut avocații- familia Cronyn și Spencer în poveste? Ce descoperă Cisco? Ce strategie aplică Haller în apărarea fratelui său? Ce descoperă Bosch despre cazul Esme Tavares?

  Sunt multe întrebări la care veți găsi răspunsuri citind cartea și trăind cu personajele fiecare pas, fiecare acțiune, urmăririle, bătăile, pericolele.

  Dar grăbiți-vă pentru că Bosch pornește într-o nouă aventură, o nouă investigație, de data asta cu fosta lui parteneră Lucia Soto.

  Romanul a fost ecranizat în seria intitulată “Bosch” și prezentată de AXN.

  Iată și păreri avizate:

  “Intriga fără cusur a lui Connelly și darul de a aduce la viață complexități procedurale par acum la fel de puternice ca niciodată… el scrie cele mai bune romane polițiste de pe piață”. (Charles Finch, UȘA Today)

   ”Al 20-lea roman din seria Bosh a lui Connelly este unul dintre cele mai bune.” (Entertainment Weekly)

   “O carte la fel de puternică și captivantă ca oricare din seriile lui Connelly.”(Jack Ratten, Toronto Star)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.