Ruladă aperitiv, Borș de perișoare, Ruladă de carne de vită tocată și bacon
Ruladă aperitiv, Borș de perișoare, Ruladă de carne de vită tocată și bacon, Budincă cu fructe la pahar
1.Aperitiv: Ruladă aperitiv (Iliuța)
-facem un aluat pufos din 500 gr făină, 400 gr iaurt gras, 2 ouă, 15 gr drojdie proaspătă, 50 gr unt topit, o linguriță zahăr pentru maia și sare după gust;
-lăsăm aluatul 20 de minute la dospit, după care îl întindem până ajunge la grosimea de 7-10 mm;
-pentru umplutură avem nevoie de 2 ardei kapia tocați cubulețe, 200 gr telemea de vaci rasă, 100 gr cașcaval ras, 100 gr ciuperci tocate feliuțe bine scurse, 2 ouă bătute, piper și alte condimente după gust;
-adăugăm și umplutura pe aluatul întins, o rulăm și o mai lăsăm pentru 10 minute la dospit;
-la final ungem rulada cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptor pentru 50 de minute.
2. Borș de perișoare (Iliuţa)
-în 3 litri de apă se pun la fiert 2 morcovi, o țelină mică și 1-2 ardei, toate tocate mărunt;
-adăugăm sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc după gust;
-din 800 g de carne de vită tocată, 2 ouă, sare, 100 g orez și pătrunjel tocat obținem o compoziție pe care o formăm biluțe și o adăugăm în supă;
-timpul de fierbere pentru carnea de vită este de 60 minute la foc mic;
-separat fierbem 300 ml borș pe care îl adăugăm peste celelalte ingrediente;
-la final se decorează cu pătrunjel sau leuștean tocat.
3. Ruladă de carne de vită tocată și bacon (Iliuţa)
-1 kg carne de vită o amestecăm cu 2 ouă, 2 cepe tocate cubulețe, 4 căței de usturoi răzuiți, o feliuță de pâine înmuiată în lapte, sare cu diverse mirodenii, piper, rozmarin și boia dulce după gust;
-amestecul obținut îl întindem pe o folie alimentară;
-pe una dintre laterale punem 150 g cașcaval răzuit și 2 ardei roșii tăiați feliuțe;
-rulăm compoziția obținută și o lăsăm pentru 30 de minute la frigider;
-400 g de bacon feliuțe le așezăm astfel încât să acopere ruladă în întregime;
-la final punem rulada într-o folie de aluminiu, o așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o lăsăm pentru 60 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade Celsius;
-îndepărtăm folia de aluminiu, turnăm zeama rezultată peste ruladă și o mai lăsăm pentru 15-20 minute până obținem crusta dorită.
4. Budincă cu fructe la pahar
– preparăm după indicații o budincă de vanilie și una de căpșuni;
-tăiem bucățele 1 pară, 2 kivi și pregătim într-un bol boabe de strugure negru;
– pregătim cupele și montăm desertul astfel: bucățele de pară+budincă de vanilie+felii de kiwi+budincă de căpșuni +boabe de strugure negru;
-dăm cupele la rece, când serviți puteți adăuga ciocolată răzuită și frișcă.