Drumul spre casă de Sebastian Fitzek - Editura Lebăda Neagră

Drumul spre casă, de Sebastian Fitzek – Editura Lebăda Neagră – recenzie blog tour Crime Club

Drumul spre casă

Autor: Sebastian Fitzek

Editura Lebăda Neagră – 2022

DER  HEIMWEG 
Traducere din germană Catrinel  Iordache
Număr pagini: 415

  “Sebastian Fitzek, născut în 1971, este cel mai de succes autor de thrillere psihologice din Germania. Cartea sa de debut, Terapia, a apărut în anul 2006 și a devenit surprinzător de rapid un bestseller. Ulterior, cărțile sale, circa 30 la număr, au fost traduse în douăzeci și patru de limbi și au stat la baza unor ecranizări internaționale și a unor adaptări pentru scenă.

De același autor, la Editura Lebăda Neagră au mai apărut romanele Das Paket (Pachetul) și Das Geschenk (Cadoul).”

“E sâmbătă, imediat după ora 22:00. Jules Tannberg răspunde la apelurile sosite la linia telefonică pentru însoțire, un serviciu telefonic pentru femeile cărora, noaptea târziu, le este frică în drum spre casă și ar dori un însoțitor a cărui voce liniștitoare să le ghideze în siguranță prin noaptea berlineză – sau să cheme ajutor în caz de urgență. Nu a existat niciodată o situație reală în care viața ar fi fost pusă în pericol. Până astăzi, când Jules vorbește cu Klara. Tânăra este îngrozită. Crede că este urmărită de un bărbat care a mai atacat-o și care a trasat cu sânge, pe peretele dormitorului, o dată calendaristică: cea a morții ei! Iar acea zi se încheie în mai puțin de două ore…”
Drumul spre casă este cel mai înfricoșător thriller psihologic al lui Sebastian Fitzek de până acum. Dacă va așteptați la o narațiune în linie dreaptă și la o direcție previzibilă, atunci probabil că nu ați citit încă niciun roman de-al lui Fitzek!”

  Romanul lui Fitzek pornește de la fapte reale, cum ar fi existența “liniei de însoțire”. Ideea, cum ne spune autorul, “provine din Stockholm unde serviciul telefonic este legat la o linie directă a poliției “. În Germania “din lipsă de fonduri, voluntarii preiau responsabilitatea”. Dar este necesară cu atât mai mult cu cât: “Una din patru femei sunt supuse cel puțin o dată în viață la violență domestică de natură fizică sau sexuală. Victimele fac parte din toate categoriile sociale.”( Ministerul Federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor și Tineretului din Germania).

Prin cartea lui, Sebastian Fitzek vrea să tragă un semnal de alarmă.

  Sigur că povestea este pură fantezie, deși, sincer, te îngrozesti că s-ar putea întâmpla, pentru că în cazurile de abuzuri călăii sunt imprevizibili, în dorința lor de-a face cât mai mult rău, iar teama victimelor le induce ideea că ei pot face orice.

  În contextul acesta apare cel numit de presă și public “Kalendar –Killer”, ucigașul care își amenință sau ucide victimele scriind cu sânge pe perete o dată. Dar victima va fi ucisă doar dacă nu-și va face ordine în viață, și nu-și va ucide  agresorul (soțul sau partenerul), pentru a se salva pe ea și eventualii copii.

  Așa se întâmplă și cu Klara, căsătorită cu un om care părea că o iubește, dar care s-a dovedit a fi un monstru, chinuind-o și subjugând-o cu fiecare ocazie, urmărind-o, anihilandu-i orice încercare de-a se elibera. Se simte privită tot timpul, oripilată de monstruozitățile la care o supune soțul ei, în locuri ale plăcerii desfrânate în care o dă pradă altor bărbați. Vrea să se sinucidă , dar gândul la copil o salvează:

Era disperată, dar dorința ei de moarte nu a fost totuși, în final, atât de puternică precum iubirea unei mame.

  Are o mulțime de evenimente, toate însoțite de la vocea de la telefonul de însoțire, Jules, care pare să-i dea putere. Undeva, pe parcursul anilor, încercase o aventură, în care s-a simțit atrasă și după multă vreme pare o ființă umană, doar că trezirea să fie și mai grea, pentru că  tipul se dovedește a fi un monstru. Parcă pentru a o încuraja, Jules îi povestește fragmente din viața lui, chinurile prin care a trecut.

  În noaptea asta Klara este sechestrată, fuge, este salvată, dar nu mai are încredere nici în salvator. Și pe tot parcursul, în toate evenimentele și încercările de-a afla adevărul despre ea și ceilalți, este condusă de vocea de la telefon.

Dar este el un prieten sau un dușman?

Este doar o voce sau un manipulator?

Va reuși Klara să se smulgă din coșmarul vieții ei?

Va reuși să se salveze?  Va scăpa de soțul abuziv?

Va reuși să-și continue viața alături de copila ei?

Cine o va ajuta și de ce?

Va reuși să descopere adevărul despre vocea de la telefon?

  Dar trebuie să citiți cartea pentru a trece prin toate poveștile și întâmplările Klarei, pentru a descoperi alături de ea că o femeie poate fi puternică când se apără pe ea și copilul ei.

  Pentru că cel numit Kalendar-Killer proceda astfel  deoarece numai așa putea întrerupe ciclul, numai așa putea să oprească copilul de-a deveni în timp o victimă ca și mama lui.

  “Ce credeți că s-ar fi ales de fiica dumneavoastră dacă nu v-ați fi eliberat? Ar fi învățat un tipar. Că este normal ca tata s-o lovească pe mama, s-o tortureze, s-o umilească. Că singura cale e sinuciderea. Astfel ați fi făcut din Amelie viitoarea victimă.”

  Nu vă spun mai multe, trebuie să citiți cartea și să parcurgeți cu protagoniștii toate etapele, pentru că un lucru e sigur: acțiunea plină de adrenalină și dialogurile te țin conectat de la prima până la ultima pagină.

 Cum spune și Sebatian Fitzek:

 “”Un thriller bun ne face să ne confruntăm cu un pericol născocit și astfel ne antrenează empatia. La sfârșit ne lasă să ne gândim și la noi înșine. Cum ne-am comporta într-o situație extremă?

Violența, teza mea, care în thrillerul acesta joacă un rol major, ne înlătură masca de pe chip. Și, credeți-mă, fiecare dintre noi poartă una.

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

 Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Drumul spre casă de Sebastian Fitzek - Editura Lebăda Neagră

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.