Fata cu inimă de dragon - Stephanie Burgis - Editura Storia Books

Fata cu inimă de dragon, de Stephanie Burgis – Editura Storia Books – recenzie

Fata cu inimă de dragon
Stephanie Burgis
Editura Storia Books
Traducere: Dragoş Tudor
Număr pagini: 294
   Fata cu inimă de dragon – Stephanie Burgis – young adult

”O aventură plină de dragoni, zâne, ciocolată și o fată hotărâtă să-și spună povestea.”

   Stephanie Burgis provine dintr-o familie mare, zgomotoasă și iubitoare. Este foarte apropiată de cei doi frați ai săi, așa că nu este o surpriză pentru nimeni faptul că în multe dintre cărțile sale vorbește despre familie. A crescut în Est Lansing, Michigan, și a fost îndrăgostită de cărți – spre norocul ei, familia mergea săptămânal la biblioteca locală. Pentru că tatăl său i-a citit Stăpânul inelelor și Mândrie și prejudecată când încă nu împlinise un an, a început să îi placă aventurile fantastice și comediile romantice din secolul XIX, încă de mică. Acum are dublă cetățenie – s-a născut în America, dar locuiește în Țara Galilor, alături de soțul ei, cei doi băieți ai lor și o pisica tigrată, pe nume Pebbles.

,,Silke se pricepe de minune să se  folosească de cuvinte când trebuie să iasă din încurcături. Sau să între în ele. Iar acum este într-o mare încurcătură. Are o singură șansă să găsească în sfârșit un loc pe care să-l numească ,,acasă”. Dar dacă exact cuvintele la care se pricepe atât de bine o vor părăsi când contează mai mult?’

   După ce m-am delectat cu povestea lui Aventurine este rândul să descopăr povestea lui Silke. Cred că vă aduceți aminte de ea – băiețoasă, plină de tâlc la vorbe, este cea care a înșelat-o pe Adventurine să își vândă părul lung în schimbul unei rochii hidoase. Este cea care a intervenit în tratatul încheiat între oameni și dragoni, familia lui Adventurine.
   În această carte o găsim pe Silke făcând ce știe ea m-ai bine să facă – să ajute la faima ciocolateriei -Inima de ciocolată din Drachenburg. Pentru ea aspectul fizic nu e foarte important. Dacă reușește să se strecoare peste tot și să ajungă oriunde, ea este mulțumită.

,,Am trecut la hainele de băieți cu câțiva ani în urmă, din motive eminamente raționale. Dacă purtam pantaloni în locul unei fuste incomode, puteam să alerg ca vântul și ca gândul chiar și pe cele mai aglomerate străzi din oraș. Mă puteam pierde cu totul în mulțime dacă purtam un simplu frac verde-închis, pantaloni, o cravată albă și o pălărie verde ,care să-mi ascundă buclele negre.’

   Poveştile ei și fițuicile împrăștiate clienților care trec pragul acestei ciocolaterii vor fi benefice pentru afaceri, dar câteodată….Știți prea bine că un dragon nu are o fire tocmai răbdătoare, fie ea și un ucenic ciocolatier transformat în om, iar maestra ciocolatieră Marina nu vrea să iasă din bucătărie și să se comporte frumos cu clienții asa că… singura care salvează situația este Silke. De data această, temperamentul de dragon riscă să iasă la suprafață dacă negustorii își vor bate joc de Aventurine. Ucenica trebuia doar să cumpere o căpățână de zahăr bună, iar ceea ce primește o va înfuria.

,,Era destul de dificil să promovezi o ciocolateria al cărei maestru refuză să iasă din bucătărie pentru a întreține clienții – Marina nu avea să învețe nicicând să fie politicoasă cu persoanele importante -, dar cu încăpățânarea lui Aventurine și cu priceperea mea de a spune povești, reușisem în cele din urmă să depășim acel obstacol. Aventurine intrase în grațiile regelui, iar eu spusesem lumii întreaga poveste printr-o serie de fițuici geniale, distribuite în oraș pentru a atrage clienți noi în fiecare zi. Însă nici măcar eu nu puteam găsi o cale prin care să transform povestea noastră în una cu final fericit dacă ucenica Inimii de Ciocolată se înfuria atât de rău încât ajungea să scoată flăcări pe nas în public, așa, ca din întâmplare.’

   Totul se putea termină foarte rău pentru cele două fete și reputația lor. Încă o dată Silke va reuși să dezamorseze mânia oamenilor și pe cea a micuței prietene dragon, dar va intra în atenția Prințesei moștenitoare.
  Când soldații Prințesei o vor escorta de la Prundul gârlei (acolo unde fratele și Silke dețin o tarabă de haine vechi), micuța povestitoare nu știe ce s-a întâmplat. Oare să fie de vină situațiile în care a pomenit de Prințesă?
   De dată această abilitatea ei de a ieși din orice încurcătură îi va trebui Prințesei Katrin. Cei din regatul zânelor din pădurea Elfenwald vor să vină în vizită și poate să încheie tratate. Acesta vizită este văzută suspectă, deoarece zânele trăiesc sub pământ și nu au interacţionat cu nici un regat până acum. Silke va trebui să se comporte ca o rudă îndepărtată a familiei regale, o domnișoară de onoare a prințesei Sofia și spion în acelaşi timp. Dacă zânele au secrete, Silke ar fi cea mai indicată să le descopere. Ceea ce nu știe nimeni, decât fratele și câteva persoane, este că Silke se teme de cei din pădurea Elfenwald. Când au emigrat caravana fetei a fost întâmpinată de lumini strălucitoare, care i-au luat părinți. Pentru o fetiță mică, ai cărui părinți au fost înghițiți efectiv de către întunericul din Elfenwald, nu este tocmai ușor. Groaza și neputință de a nu ști nimic de părinți, dorința de a afla, o va face pe Silke să accepte rolul său la palat. Chiar dacă este posibil să fie prinsă spionând și ştie că pedeapsa este groaznică, Silke este hotărâtă.
Apariția suitei curţii regale din tărâmul zânelor o vor înfricoșa la fel de tare ca și atunci, cu ani în urmă.

,,Mi s-a oprit respirația și am fost cuprinsă de panică bruscă, sufocantă.
Trei sfere aurii, care radiau o lumină ciudat de strălucitoare, au intrat pe ușile care se deschideau încet și au zburat prin aer la cinci pași în față lor, după care au început să se rotească și să sară pe loc.
Dincolo de lumini, prin deschizătura dintre uși care se făcea tot mai mare, am văzut o întunecime verde-închis în locul unei camere largi, aerisită și plină de strălucire.
Pragul ușii a fost invadat brusc de peste zece persoane îmbrăcate magnific, multicolor, cu mantii de brocart și coafuri exotice sofisticate.Toate străluceau ca și cum un foc ar fi ars adânc în străfundul lor.
Magia părea să li se reverse de sub piele. Nu era nicio mirare că nu îi deranja să trăiască sub pământ! Cred că vedeau în întuneric mai bine decât pisicile.”

Cu ce planuri au venit aceste ființe străine pline de magie și bogații? Fata cu inimă de dragon  
   În urmă cu mulți ani, dragonii au vânat zânele pentru șicanele pe care le făceau. Din această cauză, zânele s-au refugiat din calea dragonilor în subteran. Acum, regele și regina zânelor vor să încheie o alianța cu Regele și Prințesa moștenitoare. Aceștia vor dori să rupă alianța cu dragonii și să se alieze cu bogatul regat al zânelor. Regina zână va vrea și pe prințesa Sofia ca și nora pentru unul dintre prinți.
  Silke va încerca să descopere adevăratele planuri ale zânelor, lucru deloc ușor când ai în jur zeci de luminițe care par a fi ochii și urechile zânelor.
  Prințesă Sofia, care este invidioasă pe Silke și atenția acordată de către sora mai mare, va zădărnici toate planurile puse la cale de către spioana noastră.
   Deconspirarea lui Silke și prinderea ei într-un loc nepermis din anturajul zânelor va scoate la iveală adevărata față și adevăratele planuri a celor din subteran.
Preluare puterii de către zâne, preschimbarea oamenilor în statui cu inimi vii, încercare de a captura pe Silke și micuța dragon –  vor face din această carte o lectură de neoprit.
  Va reuși micuța povestitoare și prietenii ei să salveze regatul și dragonii?
  Va reuși Silke să descopere ce s-a întâmplat cu părinții ei? Va afla în ce i-a transformat zânele?
  Va scapă cu viață din mâinile magicelor zâne?
  Urmează să descoperiți toată acțiunea citind această carte.
La fel cum m-am delectat cu cartea ,,Dragonul cu inima de ciocolată’‘, la fel am parcurs și povestea lui Silke. O lume de basm, o lume de ciocolată, magie, intrigi și multe situații în care trebuie să te descurci pentru a supraviețui. O adevărată prietenie între Silke și Aventurine, unde orice sacrificiul nu este niciodată prea mare. Recomand carte pentru orice vârstă.

Cartea Fata cu inimă de dragon, de Stephanie Burgis o găsiţi pe site-ul Storia Books.

Verifică disponibilitatea cărţii Fata cu inimă de dragon, de Stephanie Burgis în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Recenzii cărţi Young Adult

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.