Dune. Casa Harkonnen (volumul II din trilogia Preludiul Dunei) - Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Dune. Casa Harkonnen (volumul II din trilogia Preludiul Dunei) – Brian Herbert & Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Dune. Casa Harkonnen (volumul II din trilogia Preludiul Dunei)

Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2021
Titlul original: Dune: House Harkonnen (2000)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Ștefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 784

  Dune. Casa Harkonnen este volumul doi din trilogia Preludiul Dunei, serie prequel ce descrie evenimente petrecute cu trei decenii înainte de cele care au înflăcărat imaginația atâtor cititori în ciclul literar clasicizat Dune.

  Brian Herbert și Kevin J. Anderson continuă reușit creația genialului tată al lui Brian, Frank Herbert, bazându-se pe notițele acestuia despre istoria marilor familii nobiliare implicate în conflictul galactic. A ieșit o saga space opera plină de aventuri, în care numele celebre din galeria de personaje a seriei originale își fac unul după altul apariția, fie purtate de părinții eroilor din Dune, fie chiar de protagoniștii mai maturi ai viitorului, în tinerețea sau în copilăria lor.

  Jocul puterii la Curtea Imperială se întinde peste generații, având în prim-plan Casa Atreides, organizată într-un sistem monarhic democratic ce guvernează generos și principial planeta apelor Caladan, și Casa Harkonnen, care conduce un mini-imperiu militarist brutal, cu baza în distopica lume-lagăr-de-concentrare Giedi Prime.

  Harkonnenii au stăpânit mereu cu pumn de fier fieful lor. Planeta Giedi Prime a fost puternic industrializată în scopul maximizării producției și minimizării, chiar sub limita suportabilității umane, a costurilor cu muncitorii-sclavi.

  Guvernarea acestora, în mod special a Baronului Vladimir Harkonnen, era exercitată prin teroare pură, ordinea socială fiind menținută prin pedepse cumplite, aplicate în urma delațiunilor și a trădărilor, care erau întotdeauna încurajate.

  Populația, îndobitocită de continuă muncă grea, se chinuia într-o atmosferă tot mai toxică, din cauza nerespectării niciunui principiu ecologic care ar fi putut încetini producția la nivel planetar. Singura salvare pentru anumiți bărbați mai în putere din lumile Harkonnen fiind înrolarea în trupele armate, pentru a fi utilizați apoi la înăbușirea oricăror revolte locale sau la cucerirea unor noi planete.

  Atunci când această casă nobiliară sinistră preia Dune în administrare, va aplica politicile sale crunte și asupra fremenilor, în încercarea de a-și mări tot mai mult profitul din exploatarea mirodeniei, cea mai importantă substanță din univers.

  Melanjul recoltat din deșertul de pe Arrakis este fundamental pentru funcționarea Imperiului, pentru a asigura traficul inter-planetar și pentru a accesa genul de tehnologie bazat pe aptitudinile dezvoltate de consumarea mirodeniei. Casa care controlează fluxul acestei substanțe magice devine, practic, cea mai puternică Casă din Landsraad, după Casa Corinno, a Împăratului.

  Volumul Dune. Casa Harkonnen îl surprinde pe altădată atleticul Baron Vladimir Harkkonen în plin proces de îngrășare patologică, în curs de a deveni obezul diform ce nu se va mai putea deplasa decât cu ajutorul suspensiilor anti-gravitaționale. Teribila boală genetică neidentificabilă i-a fost inoculată de Cuvioasa Maică Bene Gesserit Gaius Helen Mohiam, drept răzbunare, atunci când a violat-o.

  În paradisul tihnit al Caladanului, atât de opus ca spirit infernului harkonnenian, Ducele Leto Atreides îi găzduiește pe prietenii săi exilați, Kailea și Rhombur Vernius, ajutându-i să urzească planuri pentru eliberarea fostului lor fief, și îi oferă lui Duncan Idaho șansa de a studia, pe planeta Ginaz, arta maeștrilor spadasini, pentru a deveni unul dintre cei mai buni luptători ai galaxiei.

  Shaddam Corrino al IV-lea a ajuns în sfârșit să ocupe Tronul Leului de Aur, este Împărat Padișah, după ce a reușit să scape de tatăl lui. Încercările sale de a sparge monopolul producerii naturale a mirodeniei, prin sintetizare artificială, par mai aproape decât oricând de succes, după ce planeta Ix a fost ocupată de mârșavii Tleilaxu.

  Planul Bene Gesserit de a concepe un Kwisatz Haderach ajunge și el la ultimii pași, odată cu prezentarea doamnei Jessica lui Leto. Tânara debarcată pe Caladan nu știe încă, dar ea este fiica Baronului Vladimir Harkonnen și al Maicii Mohiam, fiind sortită să devină concubina oficială a Ducelui Atreides și mama lui Paul/Muad’Dib.

Seria Prelude to Dune / Preludiul Dunei este alcătuită din romanele:

Dune: House Atreides (1999) / Dune: Casa Atreides
Dune: House Harkonnen (2000) / Dune. Casa Harkonnen
Dune: House Corrino (2001) / Dune: Casa Corrino

  La Editura Nemira, găsiți cărțile și într-o superbă casetă cartonată de colecție, însoțite de un afiș tematic.

Dune. Casa Harkonnen (volumul II din trilogia Preludiul Dunei) - Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

foto: IMDb.

 

8 COMMENTS

  1. Multumesc pentru impresii, Marius! Am reusit sa vad si eu ecranizarea la Dune si pot spune ca am prins gustul 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.