Enciclopedia pentru copii-o bibliotecă într-o singură carte

Enciclopedia pentru copii-o bibliotecă într-o singură carte-recenzie

Editura Corint
Colecția: Corint Junior
Anul apariției: 2018
Traducere: Geanina Tivda
Număr de pagini: 320
Tip copertă: hardcover

   Enciclopedia pentru copii este genul acela de carte fermecată, care prin combinația de ilustrații splendide și conținut interesant, foarte bine structurat, te absoarbe în universul ei informativ ca într-un muzeu plin cu toate comorile lumii.

   E recomandată încă din titlu copiilor, și într-adevăr, ar fi un cadou perfect pentru orice băiețel sau fetiță ce au început să frunzărească paginile cărților cu poze, dar cititori de toate vârstele ar fi fascinați de mini-articolele educative, dublate de fotografiile și desenele realiste superbe, ajungând să le descopere cu ochi de copii însetați de cultură. Mai ales că, deși în acest minunat tom sunt selectate informații de bază, ele nu sunt deloc formulate simplist, banal sau infantil, ci așa cum le place și copiilor, pe un ton didactic cursiv și captivant, care să-i facă și pe cei mici și pe cei mari să se simtă mai cunoscători ai domeniilor trecute în revistă, odată parcursă enciclopedia.

   Într-o concepție editorială de lux, cu finețe velină și grafică elegantă, veritabilul ghid spre lumea cunoașterii, în care se constituie cartea, ne oferă conținutul său multicolor și multicuprinzător, sistematizat în șase mari capitole.

    Din Geografie, putem afla cum s-au format și și-au căpătat numele ecosistemele luxuriante din Pădurea Amazoniană, Parcul Serengeti, Patagonia sau Țara de Foc. Explorăm cele mai înalte vârfuri muntoase, vulcanii și marile depresiuni. Străbatem Sahara, Outback-ul semideșertic australian și marile canioane. Navigăm pe cele mai întinse fluvii și lacuri ale planetei, admirăm cascade și parcuri naționale, traversăm canalele navigabile artificiale, Marea Barieră de Corali sau gropile abisale. Ajungem în Mediterana, Caraibe, Polinezia, Micronezia și Melanezia. Descoperim Insulele Pierdute, Arhipelagul Galapagos și Antarctica. Admirăm orașele istorice de pe Drumul Mătăsii, cele dintre nori, aflate la cele mai mari altitudini și metropolele moderne.

   În secțiunea intitulată Animale, ne sunt prezentate date despre începutul vieții și evoluția florei și faunei pe Terra. Găsim, ca într-un atlas zoologic editat pe înțelesul tuturor și îmbogățit cu fotografii extraordinare, informații despre organismele unicelulare și pluricelulare. Despre nevertebrate, bureți-de-mare și moluște, crustacee, arahnide, insecte, pești arhaici și monștri adâncurilor. Ne înfiorăm văzând cum înoată rechinii și alți prădători acvatici, ne mirăm privind peștii ciudați, ne amuzăm cu amfibienii. Apoi cunoaștem mai bine reptilele, șerpii, păsările de pradă, de noapte și pe cele stranii, ca pinguinul, papagalul, păunul, flamingo sau kiwi. Învățăm să identificăm trăsăturile distinctive comune ale: mamiferelor, erbivorelor, carnivorelor, mustelidelor, rozătoarelor, cetaceelor și marsupialelor. În final facem cunoștință cu primatele și maimuțele antropomorfe.

  Partea de Istorie ne transportă în timp, pe vremea marilor campanii și cuceriri, a celor mai celebre bătălii și asedii. În epoca cruciadelor și a conchistadorilor. Ni se explică motivele revoltelor și ale revoluțiilor, ale războaielor mondiale și ale conflictelor religioase. Ne sunt prezentați generali și mari conducători militari, regi și împărați celebri, tirani și dictatori. Eroine și femei renumite, pirați, corsari și călugări războinici. Ne sunt înfățișate locuri de pelerinaj considerate sfinte, universități medievale și centre culturale unde știința a prins aripi. Asistăm la evenimente memorabile, ca descoperirea Americii de către europeni, Reforma și Contrareforma creștină, lansarea de călătorii și expediții de explorare. Suntem martori la ultimele zile ale civilizațiilor precolumbiene și la primii pași ai Revoluției Industriale. O imagine conclusivă a acestei incursiuni temporale, fiind, inevitabil: Lumea globalizată.

   În Arta, selecția capodoperelor este începută cu Partenonul și liniile perfecte ale templelor antice, cu arta clasică greacă și canoanele frumuseții sculpturale. Ne este schițată arhitectura piramidelor și a ziguratelor. A Pompeiului acoperit de cenușă vulcanică, a Colosseumului, Panteonului și bazilicilor creștine. Ne familiarizăm cu particularitățile stilului romanic și gotic, prin mărețele lor catedrale, facem un salt înspre arta musulmană și moschei, apoi spre cea precolumbiană, africană, cea din China, Japonia și India. Parcurgem diferite etape istorice admirând mozaicurile, opera lui Giotto, marile picturi renascentiste, Capela Sixtină, reprezantări de sacru și profan. Sunt categorisite sursele inspiratoare și curentele artistice: natura moartă, fantasticul, istoria și mitologia, piesagistica citadină, impresionismul – oglindind pictural viața cotidiană. Arhitectura modernă face trecerea spre secțiunea de știință, prin structurile de metal și sticlă ale podurilor sau turnurilor moderne și ale zgârie-norilor.

   Capitolul Știință și tehnologie se deschide cu alfabetul și scrierea, care au marcat trecerea de la preistorie, la istorie. Se recapitulează semnificația pentru omenire a celor mai însemnate invenții, ca: numerele și unitățile de măsură, roata și carele de luptă, măsurarea timpului, ceramica și roata olarului, hârtia și punerea la punct a tiparului. Trecem în revistă instrumentele de navigație, armele tot mai perfecționate de-a lungul timpului, meșteșugurile crescând de la cele rudimentare, manuale, la dezvoltarea unor întregi ramuri industriale. Zborul, medicina, electricitatea, deschiderea către univers cu ajutorul telescoapelor, fotografia, cinematograful, radioul și televiziunea, internetul și computerele, toate au istoriile lor, care acum ne stau la îndemână între pagini veline de carte, cu principalele borne ce le-au definit. Cucerirea spațiului, energia nucleară și clonarea sau organismele modificate genetic, ne permit să aruncăm o privire inclusiv asupra unor variante de viitor.

   Ultima parte, Corpul Uman, ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine. Subcapitole purtând titluri organice, cum ar fi: celula, genele și ADN-ul, scheletul și cartilajele, capul și coloana vertebrală, oasele corpului, articulațiile, mușchii și tendoanele, pielea, părul și unghiile, creierul, văzul și ochiul, auzul și urechea, mirosul și nasul, pipăitul și gustul, respirația, vocea și sunetele, plămânii, inima, circulația sangvină și sângele, sistemul limfatic, sistemul imunitar, rinichiul, intestinul, glandele endocrine și hormonii, organele genitale feminine și masculine, ne fac o scanare completă a propriilor corpuri și a ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătoși, de la îngrijirea personală, la alimentație sau la practicarea sportului. Ultimul subcapitol tratează toate aspectele conceperii unui copil și vine ca o imagine a speranței spre un viitor tot mai frumos al umanității.

Enciclopedia pentru copii    E o plăcere și numai să înșiri aceste minunății ale cunoașterii, toate fiind tratate mai pe larg în volum, prin analizarea elementelor importante ce le definesc și ni le-au format ca imagine, de-a lungul istoriei. Abundența de poze superbe ce însoțesc fiecare concept, eveniment sau personalitate, declanșează asociații de memorare, astfel încât la sfârșitul lecturii îți rămân în minte o mulțime de informații.

  Iată numai un exemplu simpatic din secțiunea Arta: Cele noi șapte minuni ale lumii moderne, care au fost alese să le completeze pe cele din Antichitate. La nominalizarea fiecăreia, îmi amintesc și fotografiile lor din paginile enciclopedice: Colosseumul din Roma, Marele Zid Chinezesc, situl arheologic Petra din Iordania, orașul pierdut Machu Picchu din Peru, complexul piramidal mayaș din Chichen Itza – în Mexic, Taj Mahal-ul din India, statuia lui Isus Hritos Mântuitorul din Rio, Brazilia.

   O enciclopedie ilustrată este cel mai relaxant mod de a învăța, ea combinând plăcerea descoperirii și vizualizării, cu acumularea de informații utile, esențiale pentru cultura fiecăruia dintre noi. Copii și adulți, toți ar trebui să ne răsfățăm din când în când cu experiența răsfoirii unei asemenea culegeri de frumusețe educativă.

Cartea Enciclopedia pentru copii poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Piticot-copii-articole/recenzii
Cărţi Literatură Universală

Enciclopedia pentru copii-o bibliotecă într-o singură carte

 

 

 

 

8 COMMENTS

  1. Imi plac in mod deosebit aceste enciclopedii, intr-adevar toate informatiile se retin mult mai usor si intr-un mod foarte agreabil. Aceasta arata foarte bine, din modul in care ai prezentat-o! Are multe arii de interes si destul de complexa.

  2. Marius, cred că această enciclopedie e un „must have” în biblioteca oriciu, mai ales a celor care au copii. În plus – așa cum ai precizat – e o idee super de cadou. Mi-a plăcut foarte mult cum ai descris-o! Felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.