Vânătorul de Fluturi de Ann Cleeves - Crime Scene Press - recenzie

Vânătorul de Fluturi, de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

Vânătorul de fluturi

Autor: Ann Cleeves

Crime Scene Press – 2023 

THE  MOTH CATCHER 
Traducere din engleză Roxana Brînceanu
Număr pagini: 363

Un nou roman din seria Vera Stanhope

 Proprietarii unei vile din liniștita comunitate Valley Farm îl angajează pe Patrick, un tânăr ecolog, să aibă grijă de casă cât sunt plecați. Dar Patrick e găsit mort la marginea drumului către vale – un loc superb și izolat în care să mori. Vera Stanhope ajunge la fața locului împreună cu echipa ei. Când caută în podul vilei, descoperă cadavrul unui al doilea bărbat. Cele două victime nu au în comun decât fascinația pentru molii și plăcerea de a captura aceste ființe fragile. Dar cele trei cupluri care locuiesc în complexul Valley Farm ascund și ele lucruri întunecate. Atrasă în lumea claustrantă a ciudatei comunități, Vera își dă seama că e posibil ca acolo să fie captive multe secrete mortale.”

“Bine structurat, cum e caracteristic pentru Cleeves, având multe personaje complexe de care să ne bucurăm.” ( Kirkus Reviews)

“Nimeni nu creează atmosfere tensionate și stranii la fel ca Ann Cleeves…E un deliciu s-o urmărești pe Vera cum depășește așteptările celorlalți.” ( Booklist)

  Nu știu dacă “Vânătorul de Fluturi” este, după cum afirmă Globe and Mail,  “Cel mai bun roman dintr-o serie superbă”, dar pot să vă spun că mi-a plăcut la fel de mult ca celelalte două din “Seria Vera Stanhope”: “Secretele din Strada  Portului” și “ Pescărușul”.

  Personajele sunt din cele mai variate ca mediu, clasă socială, cultură, educație, și sunt caracterizate ca atare. La fel sunt și polițiștii și criminaliştii. Ne-am întâlnit cu ei și în celelalte volume, doar că aici îi vedem mai maturi, mai siguri pe ei, chiar dacă uneori ezită. Iar Vera, inspectorul șef este aceeași femeie, cu un fizic masiv, dizgrațios, dar cu o  minte analitică brici. Știe să organizeze munca, să traseze sarcini, să analizeze și să îmbine datele primite, până ajunge la o concluzie, dar și să laude și să încurajeze atunci când este cazul. Este genul de șef care urăște să stea în birou, preferând să vadă totul cu ochii ei, dar nu cere nimănui mai mult decât face ea. Holly este aceași analistă strălucită, dar ușor nesigură pe ea și sentimentele ei. Joe se împarte între casă, unde trebuie să se ocupe de copii, are “turele” lui, și  serviciu. Este de multe ori obosit și sătul de sarcinile de acasă, doar e om și el, uneori ușor invidios pe Holly, i se pare că Vera ar favoriza-o, dar per total este un tată și un polițist bun, cu calități și defecte ca fiecare.

  Vera stă în apropierea complexului de case Valley Farm, din valea Gilswick, răspunde unui apel, bucuroasă că nu trebuie să stea în birou. Un localnic Percy Douglas găsise un cadavru ascuns lângă drum. Poliția constată că este vorba despre Patrick Randle, tânărul care avea grijă de conacul Carswell și de câini, cât timp stăpânii erau în Australia la copiii lor. Conacul era sus pe deal, până la el erau câteva case construite din fostele hambare ale moșiei, case locuite de familii cu bani. Sussan, fata lui Percy, era menajeră la conac, dar făcea curățenie și în celelalte case, așa că știa toate bârfele și multe secrete. Ea le dă polițiștilor cheile conacului. Acolo, într-un dormitor, mai găsesc un cadavru, Michael Benton. După ce criminaliştii perie zona găsesc și locul primei crime.

Vera și Joe discută cu celelalte trei cupluri de rezidenți.

  Annie cu Sam avuseseră un local, pe care au fost nevoiți să-l vândă, din cauza fiicei lor Lizzie, aflată acum în închisoare.

  Nigel avusese o afacere de securitate, o vânduse, cumpărase casa și se mutase cu soția lui, Lorraine. Ea picta,  dar fusese profesoară la un liceu, mai apoi făcuse ore cu deținuții.

  Jan lucrase ca mediator într-un tribunal pentru copii părăsiți, abandonați sau abuzați. John fusese profesor la facultate, acum scria romane.

  Discuțiile cu ei nu aduc multe noutăți, doar că cel care construise casele, Jason Crow, fusese și cel care le vânduse pe toate, îi cunoștea pe toți și avusese o relație cu Lizzie. Cele trei familii se întâlneau la o băută, vineri seara, pentru puțină socializare, își spuneau “pensionarii hedoniști”, în rest mai mergeau la pub la “The Lamb”, sau în orășelul apropiat pentru cumpărături. Viața păruse un pic monotonă până la apariția crimelor.

  Este găsită  și a treia victimă, tot în apropierea complexului. Este Shirley Hewarth, conducea o fundație de caritate,  care se ocupa de deținuți  închiși și eliberați, încercând să-i ajute să se integreze. Ea era oarecum și mentorul lui Lizzie. Fusese înainte ofițer de probațiune, dar renunțase dezamăgită de birocrație și de interpretarea legilor.

  Investigatorii încearcă să lege cumva victimele, așa că discută din nou cu familiile, cu prietenii, cu rezidenții. Se știa că Benton lucrase cu Shirley, dar ce legătură era între ei și Randle? Poate doar fluturii?!!! Sau între ei Lizzie și Jason?

  O descoperire întâmplătoare a lui Holly, care săpase cu înverșunare în trecutul tuturor, victime sau rezidenți, dar și atacul asupra lui Lizzie, care eliberată din închisoare încercase să șantajeze, dau startul rezolvării crimelor.

Cine este ucigașul? De ce ucide?

Ce secrete ascund rezidenții din vale?

Ce lega victimele?

Ce cercetări făcea Patrick? Ce voia să afle?

  Sunt multe întrebări și multe răspunsuri. Și din nou,  ca în atâtea cazuri,  trecutul reverberează în prezent. Dar echipa va descâlci toate ițele aflând vinovații și legăturile dintre toți de-a lungul anilor.

Trebuie să citiți cartea pentru că așa cum afirmă – Publishers’ Weekly

  “Cleeves conturează cu mână de maestru relațiile complexe ale Verei cu colegii ei anchetatori, precum și resorturile ascunse ale tensiunii din cercul celor afectați de crimă, atingând subiecte precum relațiile dintre clase sociale, letargia vârstei de mijloc, precum și amăgirile, slăbiciunile și gingășia căsniciilor îndelungate.”   

Iar The Guardian precizează :

  “Vânătorul de fluturi este o interpretare splendidă, solid concepută, a unui mister „cu camera închisă” în genul celor din epoca de aur, iar Vera este, ca de obicei, o încântare.” 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.