Ereticii Dunei de Frank Herbert – Seria Dune, partea a V-a) –...

Ereticii Dunei de Frank Herbert – Seria Dune, partea a V-a) – Editura Nemira – recenzie

by -
5
Ereticii Dunei de Frank Herbert

Ereticii Dunei, de Frank Herbert – Seria Dune, partea a V-a) – Editura Nemira – recenzie

Ereticii Dunei

Seria Dune, partea a V-a

Autor: Frank Herbert

Editura Nemira

Colecția: Armada Clasic

Data publicării în limba română: 2019

Titlul original: Heretics of Dune (1984)

Traducere: Ion Doru Brana

Număr de pagini: 608

  Spre deosebire de celelalte romane ale ciclului Dune, Ereticii Dunei, volumul cinci din serie, își desfășoară cea mai mare parte din acțiune departe de planeta Mirodeniei.

   Împăratul-Zeu a lăsat în urmă o omenire îmblânzită, mai pașnică și mai puțin autodistructivă, care a urmat Poteca de Aur pe care i-a prezis-o, prescris-o și impus-o.

    În cei o mie cinci sute de ani trecuți de la moartea sa, planeta Rakis (denumită odată Arrakis sau Dune) a redevenit deșertică, viermii gigantici îi străbat iarăși nisipurile și a reapărut melanjul, materia primă care aproviziona odată întreaga Galaxie.

  Între timp însă, universul fostului Imperiu s-a schimbat mult. Comunitatea misterioasă Bene Tleilax a reușit să producă artificial Mirodenia și a spart monopolul variantei sale naturale. Tot așa cum oamenii de știință ixieni au creat nonnave capabile să ofere aceleași servicii ca Navigatorii Ghildei Spațiale, putând intra în concurență directă cu aceștia, în transportul interstelar. Doar surorile Bene Gesserit au rămas la fel ca întodeauna, observatoare atente și manipulatoare precaute ale destinului umanității.

   În citadela care a aparținut cândva sadicilor Harkonneni, de pe planeta Gammu (pe vremuri Giedi Prim), Ordinul Surorilor Bene Gesserit îl antrenează pe adolescentul ghola Duncan Idaho, pentru a servi scopurilor lor întortocheate.

  Este al doisprezecelea ghola furnizat de Tleilaxu, toate celelalte clone au fost asasinate. Fortăreața este condusă de Schwangyu, o Cucerincă Maică aflată în opoziție cu Maica Superioară Taraza, conducătorea Comunității. Ea se teme că ghola-ul care i s-a dat în grijă se va dovedi un pericol imens pentru Ordin, fiindcă linia lui genetică ar putea duce la un nou Kwisatz Haderach, așa cum a fost Paul Atreides.

   Alături de Duncan sunt însă tânăra Impregnatoare Lucilla și legendarul Bashar Miles Teg, cu militarii săi veterani, victorioși în nenumărate bătălii purtate pentru Bene Gesserit. Ei au primit misiunea de a-l educa pe ghola, dar și de a îl apăra împotriva oricui, chiar contra uneltirilor interne din confrerie.

  Pe Rakis, casta sacerdotală conducătoare, propăvăduitore a cultului Zeului Fracționat, a descoperit o fetiță pe nume Sheeana, care poate face să i se supună teribilii viermi uriași de nisip, venerați oficial drept întrupări fragmentate ale lui Shai-Hulud, cărora ea însă le spune generic și peiorativ, Shaitan.

  Sheeana, copila crescută printre fremenii de tip nou ce trăiesc în sărăcie pe Rakis, și-a văzut satul distrus de un vierme al nisipului și știe din familie cât de tiranici sunt preoții. Îi detestă pe sacerdoți, dar se simte atrasă de reprezentanta Bene Gesserit pe planetă, noua comandantă locală, Cucernica Maică Darwi Odrade. Aceasta a fost trimisă urgent pe Rakis, tocmai pentru a pune stăpânire pe valoroasa fetiță și pentru a o include în planurile ordinului matriarhal.

  Toate strategiile complexe și interesele tuturor facțiunilor ce își dispută supremația pe teritoriul galactic al fostului Imperiu sunt însă la fel de puternic izbite de întoarcerea urmașilor valurilor de oameni obligați de Poteca de Aur a lui Leto să se răspândească în universul îndepărtat. Hoardele infinite ale Dispersiei.

  Cele mai periculoase dintre agresivii invadatori sunt Onoratele Matres, care s-au format prin combinația aberantă dintre fiicele renegate ale Bene Gesseritului și Pastrăvărese, armata de femei a Împăratului-Zeu. Metodele lor de fidelizare a supușilor, până la nivel de obediență idolatră, sunt de o perversitate sexuală nemaivăzută în vechiul univers uman și lipsa lor de empatie sau orice fel de principii generoase este terifiantă.

  Întoarcerea omenirii inumane din Dispersie face brusc ca și cei mai mârșavi complotiști din bătrâna lume imperială să pară simpatici. Pentru prima oară, de la Paul Atreides încoace, reapar protagoniști cu care cititorii pot ține din tot sufletul. Pozitivați, fără nuanțe de gri – între alb și negru – ce să-i definească pe toți ca buni și răi, deopotrivă. Sau, oricum, cu nuanțări aproape complet estompate, prin comparație cu răul absolut ce vine din abisul spațiului necunoscut.

  În Ereticii Dunei, Frank Herbert readuce dozarea perfectă de acțiune aventuroasă, intrigă psihologică și filosofie existențială, din saga Dune, în proporțiile pe care le-a oferit doar primului volum al seriei. Un restart fabulos al unui ciclu SF legendar, care dovedește că se poate reorienta repetat în direcții surprinzătoare chiar și pentru fanii săi, fără a-și pierde din valoare sau a-i dezamăgi vreodată.

Carte disponibilă pe site-ul Editura NEMIRA

Ereticii Dunei de Frank Herbert

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărți SF

Sursa foto: IMDb + coperta

 

 

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.