Escapada de Isabelle Broom – Editura RAO - recenzie

Escapada, de Isabelle Broom – Editura RAO – recenzie

Escapada

Autor: Isabelle Broom

Editura: RAO

Număr pagini: 376

Titlu Original: The Getaway

Traducător: Maria Adam

An aparitie: 2022

„Uneori este nevoie sa pierzi totul pentru a gasi persoana de care ai nevoie…

Majoritatea oamenilor călătoresc în Croația pentru soarele său nesfârșit, plajele cu pietriș și marea limpede.

Kate merge acolo ca să dispară. Ea trebuie să evadeze dintr-o viață care s-a prăbușit în mod public și spectaculos și nimeni de pe frumoasa insulă Hvar nu știe cine este sau de ce fuge. Până când întâlnește un alt suflet singuratic. Alex este diferit de orice alt bărbat pe care Kate l-a cunoscut vreodată, dar legătura dintre ei este de netăgăduit. Ea începe curând să se deschidă în moduri pe care nu le-a făcut niciodată înainte – nici măcar față de ea însăși. Dar Kate nu este singura persoană din Hvar care ascunde secrete. Și, așa cum e pe cale să descopere, este întotdeauna doar o chestiune de timp până când adevarul te ajunge din urmă”.

„O locație însorită, o intrigă inteligentă și un stop de romantism – escapada perfectă.” – Best

„Acest roman este raza de soare de care avem nevoie cu toții în viața noastră.” The Sun

  Uneori e nevoie să evadezi, să ieși din peisaj pentru a avea o imagine de ansamblu a circumstanței în care te afli, pentru a discerne ce e bine să faci pentru a-ți echilibra viața. În teorie, lucrurile sunt clare… problemele apar atunci când realitatea îți demonstrează că teoria e doar praf în vânt.

  Kate se află la petrecerea de aniversare a frumoasei vârste de 30 de ani. Este înconjurată de prieteni și de iubitul său. Toate par să decurgă conform planului, până când Kate decide să își ceară iubitul în căsătorie. În definitiv, după o relație de 8 ani, venise timpul pentru lucruri mai serioase… sau cel puțin așa credea Kate.

  „Escapada” este un roman perfect de citit într-un weekend, este un romance bine scris, presărat cu umor, cu un ritm suficient de alert încât cititorul să nu poată lăsa cartea din mână. Isabelle Broom s-a născut în Cambridge la sfârșitul anului 1979. A studiat Media Arts la Londra, apoi a început să scrie pentru revista Heat. Îi place să călătorească în întreaga lume, în căutare de povești și de scenarii care să o inspire.

  „Escapada” este o poveste de dragoste, despre raportarea omului la așteptări și atașamente, despre cât de mare este puterea obișnuinței și cât de simplu ar fi dacă ne-am lăsa viețile să curgă firesc, fără să ținem cu dinții de oamenii care par să fie parte din scenariul existenței noastre, dar în realitate își doresc altceva.

   Kate, personajul principal al romanului, își dorește o viață alături de iubitul ei. Timp de 8 ani, acesta i-a oferit stabilitate și a lăsat-o să viseze că vor avea un viitor împreună. În mintea lui Kate, singura certitudine era aceea că își va petrece întreaga viață alături de James. Ei bine, tocmai atunci când, sub ochii pretenilor săi, la petrecerea de ziua sa, Kate îl cere pe James de soț, acesta refuză… iar totul din acest punct ia o turnură neașteptată. Ceea ce urmează îi schimbă viața lui Kate și îi demonstrează că iubirile adevărate sunt menite să se întâmple. Isabelle Broom adaugă toate ingredientele unui roman reușit: avem romance, avem suspans, doze acceptabile de umor, personajele sunt foarte bine conturate și poartă fiecare, ca pe o povară, un trecut mai mult sau mai puțin ascuns.

Va reuși Kate să îl convingă pe James  să revină asupra deciziei de a se despărți?

Are rost să resuscitezi o relație după ce aceasta nu mai dă semne vitale?

Își va găsi, în final, Kate, fericirea? Cine este Alex?

Veți afla toate acestea citind cartea.

  Acțiunea se petrece în Croația, un loc mirific, cu plajă, soare, valuri line ale mării… un decor sublim, mai ales pentru înfiriparea iubirilor. În acest scenariu, unde majoritatea turiștilor merg să se relaxeze, Kate vrea doar să uite, să plece din ochii lumii, să petreacă un timp alături de oameni care nu cunosc amănunte din viața ei de până atunci. Prin modalitatea iscusită prin care construiește descrierile, Isabelle Broom transportă cititorul în Croația, în acele zone mirifice. De altfel, „Escapada” ar putea reprezenta scenariul pentru un film.

Iată câteva citate:

 „Kate Nimble era conștientă că viața trebuie să-ți treacă prin fața ochilor în momentele dinaintea morții. Dar nu știa că și opusul era adevărat. Că totul încetinea într-un ritm chinuitor atunci când erai probabil mai viu ca niciodată până atunci.

Fiecare notă a cântecului pe care-l alesese.

Fiecare expresie de pe fețele întoarse în sus ale prietenilor și familiei sale.

Și fiecare secundă în care bărbatul pe care adineauri îl ceruse de soț nu răspundea cu da.”

 

„-Voiam să te cer de soție, zise el. Am un inel în bagaj.

Kate se ridică. Instinctul îi spunea să-l aline, dar se opusese.

-O să te iert, James, îi spuse ea.

Pe trăsăturile lui se reaprinse speranța.

-Da?

-Da, la un moment dat. Dar nu te mai iubesc. ”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.