Anotimpul furtunilor (Witcher - cartea a VIII-a) de Andrzej Sapkowski - Editura Nemira - recenzie

Anotimpul furtunilor (Witcher – cartea a VIII-a), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Anotimpul furtunilor (Witcher – cartea a VIII-a)

Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2021
Titlu original: Sezon burz (2013)
Traducere: Mihaela Fiscutean
Număr de pagini: 416

  La peste un deceniu după ce a scris ceea ce părea să fi fost ultimul roman din saga The Witcher, Andrzej Sapkowski revine în universul fascinant și periculos al lui Geralt din Rivia cu un prequel, un preludiu aventuros care combină magia și răsturnările de situație, bătăliile epice și ironia mușcătoare, aruncând o nouă lumină asupra trecutului vrăjitorului care a cucerit milioane de cititori din întreaga lume.

  Înainte să ajungă protectorul prințesei Cirilla, Copila Destinului, Geralt din Rivia era deja un spadasin de legendă și unul dintre puținii muritori capabili să vâneze îngrozitorii monștri care terorizau omenirea. Un mutant ce putea ucide ființe supranaturale malefice… pentru o sumă bună de monede, firește.

În bătălii, Geralt folosește sigilii magice, poțiuni și armele sale fermecate: o sabie de oțel și una de argint.

  Când acestea dispar, simte ca fără ele nu se poate descurca la fel ca înainte, mai ales că vrăjitorii se țin numai de intrigi și se apropie Anotimpul Furtunilor…

  Slujba lui a fost mereu una riscantă, dar niciun monstru nu s-a dovedit vreodată la fel de perfid și nemilos ca și cea mai rea dintre toate creaturile: omul.

  De fapt, este chiar vina oamenilor că Geralt se găsește într-o celulă, rămas fără arme și acuzat în mod fals de delapidare, uzurpare și însușire a bunurilor aparținând Coroanei.

  Iar lucrurile se complică atunci când cauțiunea este plătită de aceeași frumoasă femeie roșcată care i-a provocat arestarea: Lytta Neyd, mai cunoscută drept Coral, care îl așteaptă acum pentru o discuție în afara închisorii.

  Ce ar putea dori de la el una dintre cele mai puternice magiciene? Și ce s-a întâmplat cu săbiile și elixirele sale, dispărute din depozitul închisorii?

  Singur și neînarmat, Geralt nu are de ales decât să se îndrepte spre Coral și să spere că ea îl va ajuta să-și recupereze echipamentul de vrăjitor. Chiar dacă prețul de plătit s-ar putea dovedi a fi foarte mare…

  Povestea din Anotimpul Furtunilor se petrece înainte de evenimentele prezentate în primele cărți din serie și explorează mai mult din trecutul lui Geralt. Deși este vorba despre un prequel (sau tocmai de aceea), romanul se poate citi și independent de restul volumelor.

  Geralt rămâne același erou puternic, cu o personalitate complexă și o mare capacitate de a se adapta la situații diferite.

  Prin seria The Witcher, cititorii sunt transportați într-o lume fantastică, plină de detalii și imagini vii, populată de o varietate de personaje, fiecare cu propria sa specificitate și istorie individualizată. Autorul polonez reușește să construiască un univers original credibil și fascinant, care ne atrage total în învolburarea lui violentă.

  Deși acțiunea devine principala atracție a ciclului literar, cărțile componente nu neglijează niciodată aspectele psihologice ale construcției personajelor. Geralt este un protagonist cu multe contradicții, cu trăsături întunecate și luminoase care se confruntă în permanență. Această abordare subtilă a personajelor face ca cititorii să se conecteze cu ele și să le simpatizeze.

  Un alt atu remarcabil al seriei este umorul său subtil. Dialogurile sunt încărcate de ironie și umor negru, ce adaugă o notă de savoare ansamblului compoziției.

  E de remarcat, pentru fanii serialului Netflix, că acesta se axează pe acțiune și pe prezentarea vizuală impresionantă a lumii fantastice, în timp ce volumele literare se concentrează mai mult pe dezvoltarea personajelor, oferind o înțelegere completă a motivațiilor și gândurilor acestora, inclusiv detalii despre trecutul si viitorul lor. Chiar merită încercate de toți cei care au apreciat ecranizarea sau vor să descopere universul lui Geralt din Rivia.

Din seria The Witcher (Wiedźmin) fac parte volumele:

Ultima dorință / The Last Wish / Ostatnie życzenie (1993)
Sabia destinului / Sword of Destiny / Miecz Przeznaczenia (1992)
Sângele elfilor / Blood of Elves / Krew elfów (1994)
Vremea disprețului / Time of Contempt / Czas pogardy (1995)
Botezul focului / Baptism of FireChrzest ognia (1996)
Turnul Rândunicii / The Tower of the Swallow / Wieża Jaskółki (1997)
Domnița lacului / The Lady of the Lake / Pani Jeziora (1999)
Anotimpul furtunilor / Season of Storms / Sezon burz (2013)

Carte disponibila pe site-ul NEMIRA

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Anotimpul furtunilor (Witcher - cartea a VIII-a)

Anotimpul furtunilor (Witcher - cartea a VIII-a) de Andrzej Sapkowski - Editura Nemira - recenzie

 

6 COMMENTS

  1. Foarte bun si acest roman! Chiar m-am bucurat mult sa descopar ca este mai mult cu si despre Geralt, personajul meu preferat. Intr-adevar, o serie foarte complexa si de calitate, iar la partea cu umorul da, are un umor deosebit, rafinat si inteligent.

  2. Sunt curios daca va rezista autorul ca asta sa fie chiar ultima-ultima carte din universul lui Geralt. Poate peste vreun deceniu, ne va mai face vreo surpriza cu vreun prequel. 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.