EU, JURIUL – MICKEY  SPILLANE

EU, JURIUL, de Mickey Spillane – Crime Scene Press – recenzie

EU, JURIUL

Autor: Mickey Spillane

Crime Scene Press – 2021

  “Tradus pentru prima dată în limba română, primul roman din celebra serie care-l are drept protagonist pe Mike Hammer este un hard-boiled clasic vândut în 3 milioane și jumătate de exemplare de la apariție (1947) până la adaptarea pentru film (1953). A doua ecranizare a romanului a fost lansată în 1982, cu Armand Assante în rolul principal.”

  “În timpul războiului, Jack Williams i-a salvat viața lui Hammer cu prețul brațului său. Ajuns polițist, descoperă ițele unei complicate afaceri cu droguri, dar sfârșește ucis de un asasin sadic. În căutarea criminalului, Mike Hammer plonjează în tenebrele Americii de la sfârșitul anilor ’40, iar lumea pe care o descoperă acolo e deopotrivă fascinantă și înfiorătoare.”

  “Am să pun mâna pe păduchele care te-a ucis.  Nu va sfârși pe scaunul electric și nici nu va atârna în ștreang.  Va muri exact cum ai murit și tu,cu un glonte de 45 în măruntaie,ceva mai jos de buric. N-are importanță cine e,Jack,am să pun mâna pe el. Ține minte,oricine-ar fi.  Ți-o jur!”

  Este “jurământul” făcut de Mike lângă cadavrul lui Jack prietenul său cel mai bun.

  Jack Williams fusese polițist, o cunoscuse și-o salvase pe Myrna de sinucidere și de droguri, se îndrăgostiseră apoi intervenise războiul. Doi ani în junglă crease o legătură puternică între Jack și Mike.  Salvându-l pe Mike de-o baionetă dușmană, Jack a rămas fără un braț. Întors acasă, cu toate că avea proteză, nu mai reușise să lucreze în poliție, așa că făcea investigații pentru o companie de asigurări. Myrna îl așteptase, îl ajutase, erau fericiți împreună și urma căsătoria.

Dar Jack este ucis cu sânge rece, ucigașul chiar privindu-l cum s-a chinuit până la moarte.

  Mike este cel care realizează cruzimea criminalului,de aici și jurământul. Pat, șeful de Omucideri, prieten bun cu amândoi încearcă să-l liniștească, doar că Mike e conștient că el ca detectiv privat nu trebuie să se supună acelorași reguli ca un polițist.Cei doi se ajută între ei, își împărtășesc informații, cercetează împreună.

  Primele investigații pornesc cu discuții cu cei invitați, cu o seară înainte, la petrecerea lui Jack și a Myrnei. Informații detailate despre oaspeți găsește Velda, secretara și colaboratoarea lui Mike la agenție. Împreună cu cele ale lui Pat reușesc să alcătuiască o listă.

  Pe unii Mike îi știa, de exemplu George Kalecki, fost traficant de alcool, băgat în alte afaceri dubioase, dar aparent intrat în legalitate, cu o armată de avocați care să-l apere.

Cu el locuia Hal Kines, un tânăr căruia George îi plătea cursurile.

  Apoi o psihiatră, o femeie superbă, Charlotte Manning, cu cabinet și clientelă din lumea bună. Avea un apartament elegant, o menajeră și o cameră obscură unde developa pozele făcute. Hal îi fusese student.

  Mai erau surorile Bellemy: Mary și Esther, surori gemene care în oraș stăteau într-un apartament, dar la țară aveau o reședință elegantă și o moșie.

   Pat îi arată lui Mike dosarul Myrnei din tinerețe, întocmit de cei de la Narcotice. Myrna fusese nu doar consumatoare, ci chiar distribuise droguri până o salvase Jack.

Afacerea cu droguri fusese de mari proporții, dar astfel organizată că fuseseră identificați doar vânzătorii mărunți.

Pat cercetează mereu în tandem cu Mike, chiar pune agenți să-l urmărească că să evite necazurile.

Și totuși care e legătura invitaților lui Jack cu criminalul lui?

  Mike și Pat găsesc carnețelul lui Jack cu notițele lui, găsesc și cercetează albume de la diferite școli, descoperă un bordel unde lucra o fost colegă de liceu a lui Jack, dar nu găsesc indicii despre vinovat.  Și totuși criminalul lasă în urmă un șir de victime.

În bordel mor colega lui Jack și Hal, care se va dovedi a fi cu totul altcineva decât credea lumea.

Apoi moare și George, în toate crimele fiind folosit un pistol cu gloanțe perforante.

Mike este atras de Charlotte, atracție care pare reciprocă și totuși ceva parcă îl oprește să dea curs unei relații.

  Toate căutările și cercetările  culminează cu o petrecere la gemenele Bellemy.  Acolo Myrna este ucisă la fel ca celelalte victime, cu aceeași armă, dar criminalul dispare din nou.

  Parcă ar juca un joc cu polițiștii și mai ales cu Mike. Dar uciderea unui borfas inofensiv, informator al lui Mike, îl face pe acesta să înțeleagă că vinovatul își acoperă urmele. Și totuși heroina găsită lângă borfas, mărturia farmacistului, cadavrul Myrnei,paltonul ei,pliculețul de heroină și imaginea din oglindă, îl determină pe Mike să pună lucrurile cap la cap și să afle adevărul.

De ce a murit Jack?  Dar Myrna?

Ce legătură era între fata de la bordel și Hal?

Cine era Hal în realitate?

Ce legătură era între victime și psihiatră?

Cine conducea bordelul și afacerea cu droguri?

Cine era criminalul?

Cum își dă seama Mike?

Își răzbună prietenul așa cum jurase?

Veți afla totul citind cartea.

Autorul concentrează în pagini puține multă acțiune, crime, urmăriri, evenimente, interacțiuni.

Ai impresia că vezi un film, de altfel cartea a și fost ecranizată.

O carte pe care o citești “fără să clipești”, așteptând cu nerăbdare să vezi cine e criminalul și de ce ucide.

De altfel Edward Piercy spune:

E un clasic, pur și simplu. Începutul o să vă înșface de guler și o să vă treacă prin paginile care urmează, până la finalul memorabil.”(Edward Piercy)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

EU, JURIUL de Mickey Spillane – Crime Scene Press – recenzie

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.