Fii la modă cu becurile vintage!

   De când mă știu, m-am simțit atrasă de lucruri vintage: case, mobilă, haine, bijuterii, obiecte casnice, tot ceea ce poartă patina timpului și păstrează din atmosfera aceea a filmelor de epocă. Într-o lume în care suntem înconjurați de clădiri de sticlă, tehnologie, mobilă cu design minimalist, tânjim după modele vechi, retro.

   Din fericire, moda are un obicei: ceea ce s-a purtat acum câteva decenii revine. Tot mai mulți oameni își decorează casele în stil vintage: telefoane fixe cu modele vechi, dar care funcționează ca în ziua de azi, piese de mobilier ce aduc cu cele de acum un secol…

   De ce să nu facem acest lucru și cu iluminatul? Eu, una, m-am săturat de neoanele ce aruncă o lumină puternică, artificială. În aceste timpuri, trecem prin viață cu o viteză atât de mare, încât nu ne mai oprim să admirăm lucrurile pentru frumusețea lor; calculator, tabletă, telefon mobil, nu ne mai gândim la cât de tare ne afectează vederea. Te trezești că ai nevoie de ochelari, te dor ochii de la prea multă stimulare vizuală. Adăugând la toate acestea iluminatul modern, cu nemilosul neon, deja e prea mult. Prea mult pentru cât am fost construiți să suportăm în mod natural.

  Adesea ne întrebăm de ce bunicii și străbunicii noștri nu erau la fel de stresați ca noi. În parte, datorită contextului de viață cu totul diferit: nu stăteau toată ziua cu ochii în monitor, sărind la fiecare sunet al telefonului; nu lucrau în clădiri de sticlă impersonale, bombardați cu lumina artificială și stridentă de azi.

   Se poate să-ți fie dor de ceva ce n-ai avut niciodată? Pentru că mi-e dor de becurile de altădată, de o lumină caldă, difuză, dând un aer intim încăperii; de imaginile cu luminozitatea aceea specială, pe care o găsești doar în poze și în filme, obținută azi numai prin programe de editare.

Oare? Chiar nu mai poți avea parte de acea lumină plăcută și difuză decât în pozele editate pe calculator?

   Căutând pe Internet diverse obiecte pentru casă, am dat peste un magazin online nemaipomenit: SavElectro. Găsești tot felul de obiecte electronice: corpuri de iluminat, prize, cabluri, proiectoare… Însă ceva mi-a atras atenția, parcă mi-au ghicit gândurile: becuri vintage. Imediat imaginația mi-a luat-o razna și am început să visez la cafenele și bodegi de la începutul secolului trecut, în care se punea țara la cale, se purtau discuții într-o atmosferă boemă… Gândul mi-a fugit la poeții, artiștii din acea perioadă. Brusc, mi-aș fi dorit să mă întorc în timp și să fiu acolo, în mijlocul discuțiilor, bucurându-mă de decorul acelor timpuri și de lumina becurilor de abia inventate.

   Revin la realitate, nu mă aflu la începutul secolului trecut, ci în plin secol XXI, cu un monitor în față și cu săgeata mouse-ului explorând lumea online. Wow! Becuri Edison! Toate îmi plac atât de mult! Ce forme inedite: pară, glob, tub, avocado. Nu, nu fructul avocado, ci un bec ce are exact forma sa. Cred că voi comanda și niște corpuri de iluminat vintage. Am citit pe site că becurile vintage sunt mai mari decât cele standard și este posibil să nu se încadreze în corpurile de iluminat obișnuite. În plus, trebuie să am grijă ca forma becului să rămână vizibilă. Ar fi păcat ca acest model inedit să rămână ascuns de abajur. Cu atât mai mult cu cât am găsit niște corpuri de iluminat vintage atât de drăguțe! Ca într-un film de epocă.

  Alt avantaj este faptul că aceste becuri pot fi montate ușor și consuma mai puțin. Cum așa? Prin posibilitatea de a instala un întrerupător cu variator de tensiune, ce va scădea consumul, va extinde durata medie de viață a becului (în mod normal, 2500 de ore) și ne va permite să reglăm intensitatea luminoasă după bunul plac.

  De abia aștept să mă relaxez după o zi de muncă pe canapea, cu becurile vintage aprinse, răspândind o lumină albă, difuză, plăcută și cu un disc de vinil la pick-up. Chiar voi simți că m-am întors în timp, când stresul nu era atât de prezent în societatea noastră!

Sursa foto: SavElectro

11 COMMENTS

    • Da, da, tie chiar ti s-ar potrivi! Sa-ti citesti cartile de istorie la lumina becurilor vintage!

  1. Hei, fara suparare, dar moda cred ca-i data de ce apare nou, asadar consider ca becurile inteligente sunt de viitor, nu crezi? Si becurile vintage de tipul Edison arata bine, insa nu sunt in trend – parerea mea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.