Descoperiți lumea fantastică a cărților, cu Univers Enciclopedic Junior – Flora Iute-ca-Săgeata-Cumplitele vrăjitoare ale vremii

 

   Lumea e frumoasă, atunci când ești copil… și ar putea să rămână așa, dacă ne-am îndrepta atenția mai mult spre micuții noștri, spre nevoile lor de a comunica, de a descoperi tainele vieții. În procesul dezvoltării armonioase a unui copil, cartea are un rol esenţial. Iată de ce, eu consider că Univers Enciclopedic a avut o inițiativă minunată când a conceput colecția „Univers Enciclopedic Junior”, în cadrul căreia regăsim cărți numai bune de citit, fie în timpul zilei, fie seara înainte de culcare. Sunt cărți pe care copiii le găsesc fascinante. Dincolo de imaginile foarte bine realizate, explicite și mai ales relevante pentru textul ales, cărțile din această colecție au un farmec aparte, acela de a lăsa micul cititor să descopere lumea fantastică a poveștilor.

   Pentru cei care sunt părinți și știu că preferințele copiilor de astăzi nu mai seamănă cu cele de acum 100 de ani, cărțile de la Univers Enciclopedic Junior vin ca o idee inovativă perfect asortată la așteptările copiilor.

Flora Iute-ca-Săgeata-Cumplitele vrăjitoare ale vremii

Autor: Eleni Livanios

Editura: Univers Enciclopedic

An aparitie: 2018

Tip Coperta: cartonata

Format: 17/22

Număr pagini: 144

   Flora Iute-ca-Săgeata e o vrăjitoare care își începe aventurile în primul volum intitulat „Taina din pădurea vrăjită”, iar acum – pentru că viața unei vrăjitoare nu e  niciodată liniștită – o nouă aventură îi pune la încercare iscusința.

   Dacă Flora e o vrăjitoare bună, nu se poate spune același lucru despre alte vrăjitoare. Se pare că Valea Trandafirilor Vrăjiți are de trecut prin câteva evenimente dificile, pe care numai Flora Iute-ca-Săgeata ar putea să le dezlege. Când totul părea să fie bine, vremea din Valea Trandafirilor Vrăjiți începu să capete aspecte ciudate, chiar periculoase. Se pare că responsabile de aceste adevărate dezastre ale vremii erau niște vrăjitoare cumplite. Liniștea locuitorilor acestui ținut este dată peste cap, inundațiile le amenință viața și le strică căsuțele. Dacă va reuși Flora să pună capăt dezlănțuirilor malefice ale vrăjitoarelor cumplite, veți afla răsfoind paginile ilustrate cu măiestrie de Eleni Livanios.

   Născută în anul 1975 la Graz, Eleni Livanios a studiat istria artei. Este scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii, iubește viața, tango-ul, insulele grecești și marea.

   Flora este o vrăjitoare bună, care trăiește împreună cu familia sa într-un ținut magic, plin de farmec și de viețuitoare cu puteri speciale. Ea este simbolul copilăriei, cu tot ceea ce reprezintă această etapă: curiozitate, secrete care așteaptă să fie dezlegate, curaj, dovezi de prietenie, legăminte pecetluite… într-un cuvânt – acțiune la maxim! Cu siguranță, Flora, ca și copiii zilelor noastre, găsește mereu leacuri anti-plictiseală.

   În povestea Florei, scriitoarea se folosește de elemente ale naturii pentru a le explica copiilor anumite comportamente și consecințele lor. Citind această carte, copilul va fi fascinat, mai întâi de toate, de poveste, apoi va cunoaște personaje care poartă nume de flori: „Salix Capreo” – salcia, Laurus, Anemona, Calendula, Atropa Belladonna – mătrăguna.

   Alte elemente de originalitate – care m-au surprins foarte plăcut – sunt numele de străzi și cartiere din ținutul Văii Trandafirilor Vrăjiți. Iată câteva dintre acestea: „Străduța Picior de păianjen”, „Strada Înghițitorului de Flăcări”, „Cartierul Morilor de vânt”, „Cartierul acoperișurilor de iarbă”.

   Situațiile limită, secretele și dilemele cu care se confruntă Flora, dar și prietenii săi, fac din această carte, una pe care copiii o citesc cu sufletul la gură. Elementele noi – situații inedite, personaje speciale, nemaiîntâlnite până acum în alte povești, numele speciale date străzilor și cartierelor – toate acestea conferă o notă de originalitate poveștii… și, să recunoaștem, e destul de greu să atingi note de originalitate astăzi, când literatura pentru copii este atât de prolifică.

   Un alt element de noutate este harta de la începutul cărții și de la sfârșitul cărții, astfel încât micii cititori să poată vizualiza cât mai bine locul în care se desfășoară această frumoasă aventură.

   Dincolo de poveste, cartea este presărată cu vorbe înțelepte, din care copiii pot să discearnă care este conduita ideală pentru a conviețui în echilibru. Iată câteva citate care m-au impresionat:

„ –Bunico, vreau să știu părerea ta. Dacă ai promis cuiva că n-o să-i trădezi secretul, nu poți să-l dezvălui, orice s-ar întâmpla?

Bunica s-a uitat surprinsă la ea.

-Bineînțeles că nu. Absolut în niciun caz, a spus ea foarte horărâtă. … În afară de situația în care cineva are de suferit dacă acel secret nu iese la iveală”.

„-Of, păianjenule cu cruce, viața în Valea Trandafirilor Vrăjiți este în această perioadă foarte palpitantă.”

   Indiferent de greutățile pe care le întâmpină Flora, ea este mereu înconjurată de familie și de prieteni, care o ajută întotdeauna, cu cele mai bune sfaturi. Astfel, de la Flora, copiii pot învăța că nu sunt niciodată singuri, indiferent de gravitatea circumstanțelor în care se află.

   Ce altceva mai învață copiii citind această carte? Pe lângă exercițiul lecturii, li se imprimă importanța unor valori morale precum cinstea, sinceritatea, bunătatea, prietenia, unitatea… iar eu cred că acestea sunt foarte importante în formarea caracterului unui viitor adult.

   Recomand cartea atât copiilor, cât și adulților, fie că sunt părinți sau nu. Este o carte care vă va rupe pentru câteva ore din realitatea care ne-a făcut să uităm că în sufletul fiecăruia dintre noi… se află copilul care are nevoie de povești și de joacă.

 

Cartea Flora Iute-ca-Săgeata poate fi comandată de pe site-ul Univers Enciclopedic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

 

 

 

 

 

 

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.